Przejdź do treści

Zdrowotne walory jesieni – odczarowujemy jarzębinę!

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Nie bójmy się jarzębiny, ona może nam bardzo się przysłużyć. Jarzębina jest idealna na przetwory, poradzi sobie z przeziębieniem, zaparciami, czy zapaleniem pęcherza. Doskonale sprawdzi się także jako składnik kosmetyków. Dostępna na wyciągnięcie ręki a wciąż tak mocno niedoceniania.

Jarzębina, czyli Sorbus aucuparia – jarząb zwyczajny. Symbol polskiej, kolorowej jesieni i podstawowy składnik korali małych dziewczynek. Jarzębina jednak nie tylko może cieszyć oko, kiedy na dworze zaczyna się nieprzyjemna pogoda, ale z powodzeniem zadowoli nasze kubki smakowe. I nie tylko! Kiedyś wierzono, że chroni przed uderzeniem pioruna i zapewnia szczęście. Uważano także, że jedzenie włożone do naczyń z jej drewna nie będzie się psuło. A jak jest naprawdę?

Jarzębinę ceni się przede wszystkim za jej walory zdrowotne, bowiem ma dwukrotnie więcej karotenu niż marchew, zawiera witaminę C (porównywalnie do cytryny), witaminy A, E, K, z grupy B, kwasy organiczne, substancje garbnikowe oraz węglowodany. Doceniały ją już nasze babcie wiedząc, że wyciąg z owoców jarzębiny pomaga w przeziębieniu, chorobie płuc czy nerek, łagodzi podrażnienia wątroby oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Zawarta w niej witamina K jest też niezwykle istotnym uczestnikiem procesu krzepnięcia krwi, a jej niedobór może skutkować osteoporozą. Warto spożywać jarzębinę również, by uporać się z zaparciami i wzdęciami. Ważne, jednak by uważać na zjadaną jej ilość, gdyż ma również właściwości moczopędne, a przy większych ilościach przeczyszczające.

Jarzębina – czy jest trująca?

Owszem, ale tylko w surowej postaci. Surowa jarzębina zawiera kwas parasorbowy, który jest toksyczny w większych dawkach. Nie oznacza to jednak, że każdy poczuje się po niej źle. U jednych może wywołać wymioty i zaburzenia trawienia, u innych to trawienie może poprawić. U osób wrażliwych nieprzyjemne skutki mogą pojawić się jednak nawet po zjedzeniu kilku owoców. Warto więc uważać z jej ilością i sprawdzić, czy po zjedzeniu jednego owocu odczuwamy niepożądane dolegliwości. Tym, co może nas zniechęcić do spróbowania jej prosto z gałęzi, jest jej gorzki i cierpki smak. Warto więc zajadać się jarzębiną w postaci konfitury czy nalewki, tym bardziej, że po poddaniu obróbce, wysuszeniu lub przemrożeniu kwas parasorbowy rozkłada się, przestając jednocześnie być trucizną.

Jarzębina – sposób na zdrowie

Owoce jarzębiny, które jesienią mamy na wyciągnięcie ręki, wykazują działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Właśnie dlatego idealnie sprawdzą się np. jako sok dodany do herbaty, gdy atakuje nas przeziębienie, ale nie tylko. Napary z jarzębiny dobrze stosować także przy bólu gardła, zaparciach czy problemach z pęcherzem. Wystarczy wiedzieć, w jaki sposób je przygotować.

Jarzębina na ból gardła

Płukanka z jarzębiny świetnie sprawdzi się przy bólu gardła, łagodząc dolegliwości. Wystarczy łyżkę owoców zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, a na koniec odstawić na 20 minut. Po tym czasie płukanka jest gotowa.

Jarzębina na zaparcia

Łyżkę rozgniecionych owoców należy zalać szklanką zimnej wody i zostawić na noc, najlepiej pod przykryciem. Rano wystarczy wszystko przecedzić i pić napój w ciągu dnia.

Jarzębina a zapalenie pęcherza

Jarzębina ma właściwości moczopędne, także napar z niej można z powodzeniem pić przy dolegliwościach z pęcherzem. Wystarczy łyżkę rozgniecionych owoców jarzębiny zalać szklanką letnią wody i zagotować. Po 5 minutach gotowania pod przykryciem zdjąć z ognia, zostawić na 15 minut i przecedzić. Tak przygotowany roztwór można pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Jarzębina w kosmetykach

Warto wybrać kosmetyki z zawartością jarzębiny, jeśli mamy problem z cieniami czy opuchlizną pod oczami. Jarzębina działa ściągająco, antybakteryjnie, odżywczo i leczy rany oraz rozszerzone naczynka. Ponadto zawarty w jarzębinie retinol, czyli witamina A, korzystnie wpływa na skórę, rozprawiając się z przebarwieniami i zmarszczkami, ponieważ zwiększa ilość kolagenu i elastyny. Co ważne jarzębina, dzięki swoim właściwościom, ogranicza rozwój bakterii, więc można cieszyć się gładką skórą, bez wyprysków.

Jarzębina w kuchni

Owoce jarzębiny zbiera się jesienią, kiedy są już dojrzałe. Jeśli chcemy je ususzyć, należy robić to w całości a owoce oddzielić dopiero po ususzeniu. Na przetwory z jarzębiny najlepiej zebrać świeże owoce, zebrane dopiero po pierwszych przymrozkach. Te, które zebraliśmy wcześniej należy włożyć do zamrażalki na 1-3 dni, dzięki czemu zyskają łagodniejszy i mniej gorzki smak. Przygotowując przetwory z jarzębiny, pamiętajmy, że smak goryczki całkiem nie zniknie, jednak dla fanów jarzębiny stanowi ona najlepszy walor smakowy.

Z jarzębiny z powodzeniem można robić mieszanki ziołowe i preparaty wzmacniające odporność. Doskonale sprawdzi się także jako konfitura, dżem, syrop dp herbaty, kompot, nalewka czy wino. Idealnie pasuje jako dodatek do mięsa i serów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy – jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce? Jakie ma właściwości?

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

W jaki sposób jedzenie pączków poprawia pamięć i usprawnia działanie mózgu? Wyjaśnia neuropsycholożka

pączki, tłusty czwartek

Tłusty czwartek można spędzić na kilka sposobów. O tych najzdrowszych (również dla głowy) rozmawiamy z dietetyczką Małgorzatą Mleko

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Pączki z lukrem

Co kryje się w pączkach z supermarketu? Dietetyczki ostrzegają!

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Kotlety jaglane z pieczarkami

Morelowe batoniki mocy

Dziecko je

Wysoki poziom toksycznych metali ciężkich w żywności dla niemowląt. Niepokojący raport zza oceanu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”