Przejdź do treści

Zdrowotne walory jesieni – odczarowujemy jarzębinę!

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nie bójmy się jarzębiny, może nam bardzo się przysłużyć. Jarzębina jest idealna na przetwory, poradzi sobie z przeziębieniem, zaparciami czy zapaleniem pęcherza. Doskonale sprawdzi się także jako składnik kosmetyków. Dostępna na wyciągnięcie ręki, a wciąż tak mocno niedoceniania.

Jarzębina, czyli Sorbus aucuparia – jarząb zwyczajny. Symbol polskiej, kolorowej jesieni i podstawowy składnik korali małych dziewczynek. Jarzębina jednak nie tylko może cieszyć oko, kiedy na dworze zaczyna się nieprzyjemna pogoda, ale z powodzeniem zadowoli nasze kubki smakowe. I nie tylko! Kiedyś wierzono, że chroni przed uderzeniem pioruna i zapewnia szczęście. Uważano także, że jedzenie włożone do naczyń z jej drewna nie będzie się psuło. A jak jest naprawdę?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Jarzębinę ceni się przede wszystkim za jej walory zdrowotne, bowiem ma dwukrotnie więcej karotenu niż marchew, zawiera witaminę C (porównywalnie do cytryny), witaminy A, E, K, z grupy B, kwasy organiczne, substancje garbnikowe oraz węglowodany. Doceniały ją już nasze babcie wiedząc, że wyciąg z owoców jarzębiny pomaga w przeziębieniu, chorobie płuc czy nerek, łagodzi podrażnienia wątroby oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Zawarta w niej witamina K jest też niezwykle istotnym uczestnikiem procesu krzepnięcia krwi, a jej niedobór może skutkować osteoporozą. Warto spożywać jarzębinę również, by uporać się z zaparciami i wzdęciami. Ważne, jednak by uważać na zjadaną jej ilość, gdyż ma również właściwości moczopędne, a przy większych ilościach przeczyszczające.

Jarzębina – czy jest trująca?

Owszem, ale tylko w surowej postaci. Surowa jarzębina zawiera kwas parasorbowy, który jest toksyczny w większych dawkach. Nie oznacza to jednak, że każdy poczuje się po niej źle. U jednych może wywołać wymioty i zaburzenia trawienia, u innych to trawienie może poprawić. U osób wrażliwych nieprzyjemne skutki mogą pojawić się jednak nawet po zjedzeniu kilku owoców. Warto więc uważać z jej ilością i sprawdzić, czy po zjedzeniu jednego owocu odczuwamy niepożądane dolegliwości. Tym, co może nas zniechęcić do spróbowania jej prosto z gałęzi, jest jej gorzki i cierpki smak. Warto więc zajadać się jarzębiną w postaci konfitury czy nalewki, tym bardziej, że po poddaniu obróbce, wysuszeniu lub przemrożeniu kwas parasorbowy rozkłada się, przestając jednocześnie być trucizną.

Jarzębina – sposób na zdrowie

Owoce jarzębiny, które jesienią mamy na wyciągnięcie ręki, wykazują działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Właśnie dlatego idealnie sprawdzą się np. jako sok dodany do herbaty, gdy atakuje nas przeziębienie, ale nie tylko. Napary z jarzębiny dobrze stosować także przy bólu gardła, zaparciach czy problemach z pęcherzem. Wystarczy wiedzieć, w jaki sposób je przygotować.

Jarzębina na ból gardła

Płukanka z jarzębiny świetnie sprawdzi się przy bólu gardła, łagodząc dolegliwości. Wystarczy łyżkę owoców zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, a na koniec odstawić na 20 minut. Po tym czasie płukanka jest gotowa.

Jarzębina na zaparcia

Łyżkę rozgniecionych owoców należy zalać szklanką zimnej wody i zostawić na noc, najlepiej pod przykryciem. Rano wystarczy wszystko przecedzić i pić napój w ciągu dnia.

Jarzębina a zapalenie pęcherza

Jarzębina ma właściwości moczopędne, także napar z niej można z powodzeniem pić przy dolegliwościach z pęcherzem. Wystarczy łyżkę rozgniecionych owoców jarzębiny zalać szklanką letnią wody i zagotować. Po 5 minutach gotowania pod przykryciem zdjąć z ognia, zostawić na 15 minut i przecedzić. Tak przygotowany roztwór można pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Jarzębina w kosmetykach

Warto wybrać kosmetyki z zawartością jarzębiny, jeśli mamy problem z cieniami czy opuchlizną pod oczami. Jarzębina działa ściągająco, antybakteryjnie, odżywczo i leczy rany oraz rozszerzone naczynka. Ponadto zawarty w jarzębinie retinol, czyli witamina A, korzystnie wpływa na skórę, rozprawiając się z przebarwieniami i zmarszczkami, ponieważ zwiększa ilość kolagenu i elastyny. Co ważne jarzębina, dzięki swoim właściwościom, ogranicza rozwój bakterii, więc można cieszyć się gładką skórą, bez wyprysków.

Jarzębina w kuchni

Owoce jarzębiny zbiera się jesienią, kiedy są już dojrzałe. Jeśli chcemy je ususzyć, należy robić to w całości a owoce oddzielić dopiero po ususzeniu. Na przetwory z jarzębiny najlepiej zebrać świeże owoce, zebrane dopiero po pierwszych przymrozkach. Te, które zebraliśmy wcześniej należy włożyć do zamrażalki na 1-3 dni, dzięki czemu zyskają łagodniejszy i mniej gorzki smak. Przygotowując przetwory z jarzębiny, pamiętajmy, że smak goryczki całkiem nie zniknie, jednak dla fanów jarzębiny stanowi ona najlepszy walor smakowy.

Z jarzębiny z powodzeniem można robić mieszanki ziołowe i preparaty wzmacniające odporność. Doskonale sprawdzi się także jako konfitura, dżem, syrop dp herbaty, kompot, nalewka czy wino. Idealnie pasuje jako dodatek do mięsa i serów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

syrop z aronii

Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Kupujemy dżem z dobrym składem. Jak go znaleźć? /fot. Shutterstock

Kupujemy dżem z dobrym składem. Jak go znaleźć?

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Rokitnik

Nalewki, które zaskakują smakiem – sprawdź i się przekonaj

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy – jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce? Jakie ma właściwości?

Borówka brusznica - sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Borówka brusznica – sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Cebula

Syrop z cebuli – naturalny lek na kaszel i przeziębienie. I bardzo łatwo go przygotować

Pomidor czy przetwory pomidorowe? Co jest zdrowsze?

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

×