Przejdź do treści

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Na swoją odporność pracujemy cały rok. Nawet latem, kiedy za oknem jest bardzo ciepło, nasz organizm potrzebuje wsparcia, by mieć silę do walki z zimnem i drobnoustrojami w okresie jesienno-zimowym. Farmaceutka, Zofia Winczewska podkreśla, że idealnym momentem na wzmocnienie odporności jest końcówka sierpnia i podpowiada, jak możemy zadbać o siebie już teraz, by uchronić się przed jesiennymi infekcjami.

Zofia Winczewska jest farmaceutką, która aktywnie prowadzi swój profil na Instagramie. Zarówno na nim jak i na swoim blogu ekspertka stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Wychodzi z założenia, że suplementacja nie jest wymysłem, a potrzebą człowieka XXI wieku. W swoim najnowszym poście farmaceutka wyjaśniła, o jakie składniki warto wzbogacić swoją dietę, by wzmocnić odporność przed sezonem zachorowań.

Lepiej zapobiegać, niż leczyć – to zdanie powtarzamy jak mantrę, pytanie tylko, jak często się do niego stosujemy. Czy nie jest przypadkiem tak, że o swój układ immunologiczny dbamy dopiero, kiedy za rogiem czają się chorobotwórcze patogeny? Czy nie pracujemy nad wzmocnieniem odporności dopiero w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta podatność organizmu na infekcje? Farmaceutka, Zofia Winczewska podkreśla, że idealnym momentem na takie działania jest końcówka sierpnia.

Jak wzmocnić odporność?

„Aby nasza odporność śmigała, jak należy i chroniła nas przed tornadem wirusów (i bakterii) należy zapewnić optymalną podaż składników” – pisze Winczewska w poście na swoim profilu na Instagramie. Zdaniem farmaceutki sprzymierzeńcami w walce o niezachwianą odporność mają być w szczególności trzy składniki:

witamina D – wysuwa się na prowadzenie, bo bez jej prawidłowego poziomu będzie kicha (dosłownie)

kwasy omega-3– zmniejszają zapadalność na infekcje górnych dróg oddechowych; warto łączyć ze skwalenem i alkiloglicerolami

siara bydlęca – to naprawdę dobry immunostymulator – wymienia Zofia Winczewska w swoim wpisie na Instagramie.

View this post on Instagram

Przygotowani do jesieni? 🍁🍂 Po mojej długiej nieobecności blogowej spowodowanej 🌊🏖👙🌤 wracam do pisania- już dziś nowy wpis na temat . ❗️WZMACNIANIA ODPORNOŚCI PRZED SEZONEM INFEKCYJNYM ❗️ . Końcówka sierpnia to idealny moment na takie działania, więc do dzieła. Aby nasza odporność śmigała, jak należy i chroniła nas przed tornadem wirusów (i bakterii) należy zapewnić optymalną podaż poniższych składników: 📍 witamina D- wysuwa się na prowadzenie, bo bez jej prawidłowego poziomu będzie kicha 🤧 (dosłownie 😁) . 📍kwasy omega-3- zmniejszają zapadalność na infekcje górnych dróg oddechowych; warto łączyć ze skwalenem i alkiloglicerolami- szczegóły we wpisie . 📍siara bydlęca! 😳 Wczoraj na stories większość z Was zaznaczyła, ze nigdy nie słyszała o możliwości jej zastosowania w celach uodparniających (i nie tylko). Szkoda! Bo to naprawdę dobry immunostymulator 🤗 Ale nic straconego- po praktyczne wskazówki zapraszam na bloga- link w BIO @zosia_winczewska . A Wy jakie macie sposoby na przetrwanie 💪🤒🤧😷 ? Koniecznie, dajcie mi znać w komentarzu 👇 . . . . #odporność#jesień#probiotyki#colostrum#suplementy#zdrowystylzycia#farmaceutka#porada#farmacja#zdrowie#medycyna#medtips#leczenie#wzmocnienie#grypa#przeziębienie#omega3#witaminad#dbajosiebie#motywacja#healthy#healthylifestyle

A post shared by Zdrowie okiem farmaceuty 🔎 (@zosia_winczewska) on

Jak podkreśliła w rozmowie z Hello Zdrowie dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk – dbanie o odporność to przede wszystkim dbanie o zdrowy układ pokarmowy i zdrowy mikrobiom, czyli florę jelitową. Zatem szczególne znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale również to jakie nawyki żywieniowe praktykujemy, ponieważ wchłanianie wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego odbywa się w jelitach.

produkty wzmacniające odporność

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Dieta przy chorobach tarczycy. Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol