Przejdź do treści

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Na swoją odporność pracujemy cały rok. Nawet latem, kiedy za oknem jest bardzo ciepło, nasz organizm potrzebuje wsparcia, by mieć silę do walki z zimnem i drobnoustrojami w okresie jesienno-zimowym. Farmaceutka, Zofia Winczewska podkreśla, że idealnym momentem na wzmocnienie odporności jest końcówka sierpnia i podpowiada, jak możemy zadbać o siebie już teraz, by uchronić się przed jesiennymi infekcjami.

Zofia Winczewska jest farmaceutką, która aktywnie prowadzi swój profil na Instagramie. Zarówno na nim jak i na swoim blogu ekspertka stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Wychodzi z założenia, że suplementacja nie jest wymysłem, a potrzebą człowieka XXI wieku. W swoim najnowszym poście farmaceutka wyjaśniła, o jakie składniki warto wzbogacić swoją dietę, by wzmocnić odporność przed sezonem zachorowań.

Lepiej zapobiegać, niż leczyć – to zdanie powtarzamy jak mantrę, pytanie tylko, jak często się do niego stosujemy. Czy nie jest przypadkiem tak, że o swój układ immunologiczny dbamy dopiero, kiedy za rogiem czają się chorobotwórcze patogeny? Czy nie pracujemy nad wzmocnieniem odporności dopiero w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta podatność organizmu na infekcje? Farmaceutka, Zofia Winczewska podkreśla, że idealnym momentem na takie działania jest końcówka sierpnia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak wzmocnić odporność?

„Aby nasza odporność śmigała, jak należy i chroniła nas przed tornadem wirusów (i bakterii) należy zapewnić optymalną podaż składników” – pisze Winczewska w poście na swoim profilu na Instagramie. Zdaniem farmaceutki sprzymierzeńcami w walce o niezachwianą odporność mają być w szczególności trzy składniki:

witamina D – wysuwa się na prowadzenie, bo bez jej prawidłowego poziomu będzie kicha (dosłownie)

kwasy omega-3– zmniejszają zapadalność na infekcje górnych dróg oddechowych; warto łączyć ze skwalenem i alkiloglicerolami

siara bydlęca – to naprawdę dobry immunostymulator – wymienia Zofia Winczewska w swoim wpisie na Instagramie.

View this post on Instagram

Przygotowani do jesieni? ?? Po mojej długiej nieobecności blogowej spowodowanej ???? wracam do pisania- już dziś nowy wpis na temat . ❗️WZMACNIANIA ODPORNOŚCI PRZED SEZONEM INFEKCYJNYM ❗️ . Końcówka sierpnia to idealny moment na takie działania, więc do dzieła. Aby nasza odporność śmigała, jak należy i chroniła nas przed tornadem wirusów (i bakterii) należy zapewnić optymalną podaż poniższych składników: ? witamina D- wysuwa się na prowadzenie, bo bez jej prawidłowego poziomu będzie kicha ? (dosłownie ?) . ?kwasy omega-3- zmniejszają zapadalność na infekcje górnych dróg oddechowych; warto łączyć ze skwalenem i alkiloglicerolami- szczegóły we wpisie . ?siara bydlęca! ? Wczoraj na stories większość z Was zaznaczyła, ze nigdy nie słyszała o możliwości jej zastosowania w celach uodparniających (i nie tylko). Szkoda! Bo to naprawdę dobry immunostymulator ? Ale nic straconego- po praktyczne wskazówki zapraszam na bloga- link w BIO @zosia_winczewska . A Wy jakie macie sposoby na przetrwanie ???? ? Koniecznie, dajcie mi znać w komentarzu ? . . . . #odporność#jesień#probiotyki#colostrum#suplementy#zdrowystylzycia#farmaceutka#porada#farmacja#zdrowie#medycyna#medtips#leczenie#wzmocnienie#grypa#przeziębienie#omega3#witaminad#dbajosiebie#motywacja#healthy#healthylifestyle

A post shared by Zdrowie okiem farmaceuty ? (@zosia_winczewska) on

Jak podkreśliła w rozmowie z Hello Zdrowie dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk – dbanie o odporność to przede wszystkim dbanie o zdrowy układ pokarmowy i zdrowy mikrobiom, czyli florę jelitową. Zatem szczególne znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale również to jakie nawyki żywieniowe praktykujemy, ponieważ wchłanianie wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego odbywa się w jelitach.

produkty wzmacniające odporność

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Mleko bez laktozy – uczulenie i nietolerancja na składnik

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Czy można jeść pomidory w Hashimoto?

Masz Hashimoto albo problemy jelitowe? Ogranicz w swojej diecie pomidory

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 największych kuchennych mitów

×