3 min.
Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

Istock.com
Najnowsze
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Na swoją odporność pracujemy cały rok. Nawet latem, kiedy za oknem jest bardzo ciepło, nasz organizm potrzebuje wsparcia, by mieć silę do walki z zimnem i drobnoustrojami w okresie jesienno-zimowym. Farmaceutka, Zofia Winczewska podkreśla, że idealnym momentem na wzmocnienie odporności jest końcówka sierpnia i podpowiada, jak możemy zadbać o siebie już teraz, by uchronić się przed jesiennymi infekcjami.
Zofia Winczewska jest farmaceutką, która aktywnie prowadzi swój profil na Instagramie. Zarówno na nim jak i na swoim blogu ekspertka stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Wychodzi z założenia, że suplementacja nie jest wymysłem, a potrzebą człowieka XXI wieku. W swoim najnowszym poście farmaceutka wyjaśniła, o jakie składniki warto wzbogacić swoją dietę, by wzmocnić odporność przed sezonem zachorowań.
Lepiej zapobiegać, niż leczyć – to zdanie powtarzamy jak mantrę, pytanie tylko, jak często się do niego stosujemy. Czy nie jest przypadkiem tak, że o swój układ immunologiczny dbamy dopiero, kiedy za rogiem czają się chorobotwórcze patogeny? Czy nie pracujemy nad wzmocnieniem odporności dopiero w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta podatność organizmu na infekcje? Farmaceutka, Zofia Winczewska podkreśla, że idealnym momentem na takie działania jest końcówka sierpnia.
Jak wzmocnić odporność?
„Aby nasza odporność śmigała, jak należy i chroniła nas przed tornadem wirusów (i bakterii) należy zapewnić optymalną podaż składników” – pisze Winczewska w poście na swoim profilu na Instagramie. Zdaniem farmaceutki sprzymierzeńcami w walce o niezachwianą odporność mają być w szczególności trzy składniki:
witamina D – wysuwa się na prowadzenie, bo bez jej prawidłowego poziomu będzie kicha (dosłownie)
kwasy omega-3– zmniejszają zapadalność na infekcje górnych dróg oddechowych; warto łączyć ze skwalenem i alkiloglicerolami
siara bydlęca – to naprawdę dobry immunostymulator – wymienia Zofia Winczewska w swoim wpisie na Instagramie.
Jak podkreśliła w rozmowie z Hello Zdrowie dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk – dbanie o odporność to przede wszystkim dbanie o zdrowy układ pokarmowy i zdrowy mikrobiom, czyli florę jelitową. Zatem szczególne znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale również to jakie nawyki żywieniowe praktykujemy, ponieważ wchłanianie wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego odbywa się w jelitach.
Poleć artykuł koleżance
Zainteresował Cię WIMIN?
Zobacz więcejPoleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020