Przejdź do treści

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Na swoją odporność pracujemy cały rok. Nawet latem, kiedy za oknem jest bardzo ciepło, nasz organizm potrzebuje wsparcia, by mieć silę do walki z zimnem i drobnoustrojami w okresie jesienno-zimowym. Farmaceutka, Zofia Winczewska podkreśla, że idealnym momentem na wzmocnienie odporności jest końcówka sierpnia i podpowiada, jak możemy zadbać o siebie już teraz, by uchronić się przed jesiennymi infekcjami.

Zofia Winczewska jest farmaceutką, która aktywnie prowadzi swój profil na Instagramie. Zarówno na nim jak i na swoim blogu ekspertka stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Wychodzi z założenia, że suplementacja nie jest wymysłem, a potrzebą człowieka XXI wieku. W swoim najnowszym poście farmaceutka wyjaśniła, o jakie składniki warto wzbogacić swoją dietę, by wzmocnić odporność przed sezonem zachorowań.

Lepiej zapobiegać, niż leczyć – to zdanie powtarzamy jak mantrę, pytanie tylko, jak często się do niego stosujemy. Czy nie jest przypadkiem tak, że o swój układ immunologiczny dbamy dopiero, kiedy za rogiem czają się chorobotwórcze patogeny? Czy nie pracujemy nad wzmocnieniem odporności dopiero w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta podatność organizmu na infekcje? Farmaceutka, Zofia Winczewska podkreśla, że idealnym momentem na takie działania jest końcówka sierpnia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Jak wzmocnić odporność?

„Aby nasza odporność śmigała, jak należy i chroniła nas przed tornadem wirusów (i bakterii) należy zapewnić optymalną podaż składników” – pisze Winczewska w poście na swoim profilu na Instagramie. Zdaniem farmaceutki sprzymierzeńcami w walce o niezachwianą odporność mają być w szczególności trzy składniki:

witamina D – wysuwa się na prowadzenie, bo bez jej prawidłowego poziomu będzie kicha (dosłownie)

kwasy omega-3– zmniejszają zapadalność na infekcje górnych dróg oddechowych; warto łączyć ze skwalenem i alkiloglicerolami

siara bydlęca – to naprawdę dobry immunostymulator – wymienia Zofia Winczewska w swoim wpisie na Instagramie.

View this post on Instagram

Przygotowani do jesieni? ?? Po mojej długiej nieobecności blogowej spowodowanej ???? wracam do pisania- już dziś nowy wpis na temat . ❗️WZMACNIANIA ODPORNOŚCI PRZED SEZONEM INFEKCYJNYM ❗️ . Końcówka sierpnia to idealny moment na takie działania, więc do dzieła. Aby nasza odporność śmigała, jak należy i chroniła nas przed tornadem wirusów (i bakterii) należy zapewnić optymalną podaż poniższych składników: ? witamina D- wysuwa się na prowadzenie, bo bez jej prawidłowego poziomu będzie kicha ? (dosłownie ?) . ?kwasy omega-3- zmniejszają zapadalność na infekcje górnych dróg oddechowych; warto łączyć ze skwalenem i alkiloglicerolami- szczegóły we wpisie . ?siara bydlęca! ? Wczoraj na stories większość z Was zaznaczyła, ze nigdy nie słyszała o możliwości jej zastosowania w celach uodparniających (i nie tylko). Szkoda! Bo to naprawdę dobry immunostymulator ? Ale nic straconego- po praktyczne wskazówki zapraszam na bloga- link w BIO @zosia_winczewska . A Wy jakie macie sposoby na przetrwanie ???? ? Koniecznie, dajcie mi znać w komentarzu ? . . . . #odporność#jesień#probiotyki#colostrum#suplementy#zdrowystylzycia#farmaceutka#porada#farmacja#zdrowie#medycyna#medtips#leczenie#wzmocnienie#grypa#przeziębienie#omega3#witaminad#dbajosiebie#motywacja#healthy#healthylifestyle

A post shared by Zdrowie okiem farmaceuty ? (@zosia_winczewska) on

Jak podkreśliła w rozmowie z Hello Zdrowie dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk – dbanie o odporność to przede wszystkim dbanie o zdrowy układ pokarmowy i zdrowy mikrobiom, czyli florę jelitową. Zatem szczególne znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale również to jakie nawyki żywieniowe praktykujemy, ponieważ wchłanianie wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego odbywa się w jelitach.

produkty wzmacniające odporność

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Rośliny i leki

Męczy cię katar, kaszel i bolące gardło? Lekarka Miriam Staier wymienia, po jakie leki roślinne warto sięgnąć

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

olej arachidowy i orzechy

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy – uczulenie i nietolerancja na składnik

Imbir, miód, cytryna i zioła

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

„Skóra to często swoisty papierek lakmusowy kondycji naszego organizmu” – mówi dietetyczka Agnieszka Kubasińska-Sajnóg

×