Przejdź do treści

Wysłałaś męża po pietruszkę, a wrócił z pasternakiem? Nie krzycz. To warzywo ma wiele cennych właściwości

Pasternak
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Pietruszka korzeniowa i pasternak – wyglądają bardzo podobnie, ale różnią się smakiem i zapachem. O pomyłkę – czy to z niewiedzy, czy z winy sprzedawców – nietrudno. W Polsce pasternak jest niedoceniany, ponieważ przez długi czas był stosowany wyłącznie jako pasza dla zwierząt, Anglicy zastępują nim pietruszkę. Poznaj korzyści zdrowotne pasternaku i daj mu szansę w swojej kuchni.

Pietruszkę i pasternak najprościej rozróżnić po liściach. Pietruszka ma gładkie, ciemnozielone i bez włosków. Natomiast liście pasternaku są jaśniejsze i od spodu pokryte włoskami. To nam nie ułatwia sprawy, bo mylimy się zazwyczaj, kupując sam korzeń, bez naci. Jak odróżnić korzenie tych warzyw od siebie? Otóż, w miejscu wyrastania liści pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, pietruszka takiego wgłębienia nie ma. Pasternak ma raczej bladożółty kolor, a pietruszka biały.

Pasternak nie cieszy się w naszym kraju zbyt dobrą prasą, więc postanowiliśmy nieco odczarować jego urok. Na świecie jest znany z wielu cennych korzyści zdrowotnych. Oto 5 powodów, dla których powinnaś wzbogacić swoją dietę o pasternak:

Cenne składniki odżywcze

Pasternak jest doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, witaminy K i kwasu foliowego, a także kilku innych ważnych mikroelementów. Zawiera również śladowe ilości wapnia, żelaza i ryboflawiny.

Bogactwo przeciwutleniaczy

Konkurent pietruszki jest znany ze sporej dawki przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i poliacetylenów, które mogą zapobiegać stresowi oksydacyjnemu i przewlekłym chorobom, takim jak cukrzyca i choroby serca. Włączając do swojej diety pasternak, zadbasz o odporność i ustrzeżesz się przed infekcjami.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Źródło błonnika

Jedna filiżanka pasternaku (133 g) zawiera 6,5 ​​gramów błonnika, co daje 26 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Błonnik poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę serca.

Niska kaloryczność

Pasternak jest bogaty w wodę, przez co jego kaloryczność jest stosunkowo niska. Jedna filiżanka (133 g) pasternaku ma zaledwie 100 kalorii. Spożywanie potraw na bazie pasternaku daje długotrwałe uczucie sytości, dlatego chętnie sięgają po to warzywo osoby, które chcą schudnąć.

Łatwy w przygotowaniu

To wbrew pozorom pyszne i niezwykle pożywne warzywo. Jego długie, kremowo-żółtawe korzenie mają słodki posmak z lekko orzechową nutą. Pasternak sprawdza się w wielu różnych przepisach, dzięki czemu może być podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Konkurenta pietruszki można przyrządzić na kilka różnych sposobów tj. upiec, ugotować, rzucić na grilla czy usmażyć, dodać do zupy bądź gulaszu. Możesz zrobić z nim zapiekankę, dodając fetę, kurkumę i kminek. Pasternakowe puree z pewnością zaskoczy cię głębią smaku. Pokrojone w słupki marchewki i pasternak skrop oliwą z oliwek, posyp ulubionymi przyprawami, wstaw do piekarnika i ciesz się szybką i zdrową przekąską.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Gruszki na stole

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Sezon na szparagi

Wykorzystaj sezon na szparagi. 3 przepisy na dania z tym zdrowym i niskokalorycznym warzywem

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×