Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru
Wolnowar to urządzenie kuchenne idealnie wpisujące się w popularną ideę slow food. Przyrządzenie potrawy z jego wykorzystaniem zajmuje co najmniej kilka godzin, w czasie których składniki mają szansę połączyć się, by danie mogło nabrać głębi smaku. Jak działa wolnowar i jakich przepisów można użyć do gotowania w tego typu garnku?
Co to jest wolnowar i jak działa?
Wolnowar (ang. slow cooker) jest rodzajem garnka elektrycznego składającego się z wyjmowanego naczynia, w którym przygotowuje się potrawę oraz z zewnętrznej części podgrzewającej to naczynie. Umożliwia powolne gotowanie dań w niskiej temperaturze (do 100°C), a także długotrwałe utrzymywanie ich w cieple.
Dania z wolnowaru
W wolnowarze z powodzeniem przyrządzisz przede wszystkim zupy i dania jednogarnkowe na bazie warzyw, mięsa i produktów zbożowych, w tym ryżu czy makaronu. W tym garnku wygodnie możesz ugotować potrawy tradycyjnej polskiej kuchni, takie jak rosół, gulasz, żeberka, bigos czy karkówka. W wolnowarze możesz również przygotować warzywa (np. ziemniaki), a także mięso (np. kurczaka) w całości. Co więcej, niektóre garnki nadają się do przyrządzania ciast.
Czy warto kupić wolnowar?
Jak w przypadku większości urządzeń kuchennych, to czy warto je nabyć, zależy przede wszystkim od indywidualnych potrzeb potencjalnego użytkownika sprzętu. Zanim podejmiesz własną decyzję, zastanów się, jak często korzystałabyś z wolnowaru i rozważ podstawowe plusy i minusy tego urządzenia.
Do niewątpliwych zalet wolnowaru należą:
- możliwość długotrwałego utrzymywania potrawy w temperaturze optymalnej do spożywania,
- ograniczenie czasu poświęcanego na przygotowanie potrawy (po umieszczeniu produktów w wolnowarze nie musisz stale nadzorować procesu gotowania),
- jednolite warunki gotowania, które zmniejszają ryzyko np. przypalenia produktu,
- możliwość używania garnka w warunkach, gdzie nie ma dostępu do kuchenki i piekarnika (do korzystania z wolnowaru potrzebujesz tylko prądu z gniazdka elektrycznego),
- ograniczenie powstawania niektórych szkodliwych dla zdrowia substancji, które wytwarzane są w procesach obróbki termicznej w wysokiej temperaturze (np. akryloamidu).
Wśród minusów związanych z użytkowaniem sprzętu można wymienić:
- długi czas potrzebny do przyrządzenia potrawy (zwykle 3-12 godzin) i związana z tym konieczność planowania posiłków z dużym wyprzedzeniem,
- duże straty wartości odżywczych (przede wszystkim witamin, m.in. witaminy C i witamin z grupy B) związane z długotrwałym oddziaływaniem ciepła na produkty,
- wolnowar nie nadaje się do przygotowania niektórych typów potraw,
- dania przygotowane w garnku tego typu mogą wydawać się wodniste – nawet jeśli nie dodajemy do nich dużej ilości płynów (związane jest to z „uwięzieniem” pary wodnej pochodzącej z produktów wewnątrz szczelnie zamykanego urządzenia).
Choć wydaje się to nieintuicyjne, korzystanie z wolnowaru – pomimo długiego czasu gotowania – nie wiąże się z większym zużyciem energii elektrycznej. Garnki tego typu mają niską moc i produkuje się je z materiałów, które długotrwale utrzymują temperaturę, dlatego ilość prądu potrzebna do przygotowania potrawy jest zwykle niższa niż w przypadku korzystania z tradycyjnej kuchenki elektrycznej.
Jaki wolnowar wybrać?
Wolnowary dostępne na rynku różnią się wielkością, materiałami wykonania oraz możliwymi do ustawienia parametrami. Przed zakupem warto rozważyć te podstawowe czynniki związane z funkcjonowaniem urządzenia tak, by najlepiej dopasować je do swoich potrzeb.
- Pojemność. Najmniejsze urządzenia mają pojemność około 2 litrów, największe nawet do 8 litrów. Możesz przyjąć, że na przygotowanie posiłku dla jednej osoby będziesz potrzebować niecałego litra objętości. Duże garnki sprawdzą się w przypadku jednoczesnego gotowania wielu porcji potrawy, jednak zajmują również bardzo dużo miejsca w kuchni. Gotowanie w nich małej ilości potrawy może zwiększać ryzyko przypalenia dania.
- Materiał wykonania garnka. Najczęściej są to stal nierdzewna, ceramika lub kamionka. Przed wyborem modelu garnka dowiedz się, czy dane tworzywo nadaje się dodatkowo do wykorzystania w piekarniku i na kuchenkach (jeśli chciałabyś korzystać np. z opcji podpieczenia lub podsmażenia potrawy w tym samym naczyniu).
- Dostępne ustawienia parametrów gotowania. Sprawdź, jak precyzyjnie możesz określić temperaturę i czas gotowania.
Wolnowar – przepisy
Przepisy na dania jednogarnkowe są najbardziej typowymi do przyrządzania w wolnowarze. Poniżej znajdziesz przepis na wegańskie chilli – na jego przykładzie zobaczysz, jak może wyglądać gotowanie przy wykorzystaniu urządzenia.
Wegańskie chilli z wolnowaru
Składniki:
- 1 cebula, posiekana,
- 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski,
- 3 puszki czerwonej lub czarnej fasoli, odsączonej z zalewy,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ szklanki wody,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej, do smaku),
- 1/2 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku),
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej w proszku,
- dodatki do podania, np. świeże pieczywo lub ugotowany ryż, pokrojone awokado, pokrojona dymka lub liście kolendry.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieść w wolnowarze i wymieszaj.
- Przykryj przykrywką.
- Gotuj na dużej mocy przez 4 godziny lub na niskiej przez 8 godzin.
- Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Bibliografia:
- Haws S. (2018) Using the Convenient Slow Cooker Safely, Food and Nutrition, dostęp z: https://digitalcommons.usu.edu/extension_curall/1906/.
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
się ten artykuł?