Wiesz, że jedzenie też może chronić przed słońcem? 10 produktów, które w tym pomogą
Ochrona przed słońcem kojarzona jest tylko z kremem lub okularami przeciwsłonecznymi. Warto wiedzieć, że również jedzenie może chronić przed szkodliwymi skutkami promieniowania.
Niebezpieczne promieniowanie
Promieniowanie ultrafioletowe to niewidzialne fale wysyłane przez słońce. Nie od dziś wiadomo, że zbyt długie przebywanie na słońcu może mieć wyjątkowo nieprzyjemne skutki uboczne. Od marszczenia i wysuszenia skóry, poprzez oparzenia, aż po udar lub ryzyko raka. W ochronie przed słońcem stosujemy kremy z filtrem lub okulary, które chronią oczy przed promieniowaniem UV. Świetnym pomocnikiem w zwalczaniu ubocznych skutków promieniowania może być również żywność, która zawiera witaminę C i likopen.
Jedzenie, które chroni przed negatywnym wpływem słońca
- Czerwona papryka
Papryka jest bogatym źródłem beta-karotenu oraz witaminy A i C. Badania wykazały, że beta-karoten chroni przed poparzeniami słonecznymi. Dzięki codziennemu spożywaniu papryki przez 10 tygodni organizm będzie bardziej odporny na promieniowanie. Czerwona papryka jest idealną przekąską na plażowe leżakowanie.
- Winogrona
Nie dość, że zawierają w sobie dużo wody i są orzeźwiające, to w ich składzie można odnaleźć spore ilości polifenoli. Wykazano, że te związki redukują szkody wywołane przez słońce, a także zapobiegają ich wystąpieniu.
- Truskawki
Smak z początku lata i skojarzenia ze słońcem. Jedzenie surowych truskawek lub tych w koktajlu, ale też w innych postaciach, zwiększa ochronę przed promieniowaniem UV. A to wszystko dzięki antocyjanom i wielu witaminom.
- Gorzka czekolada
Czy to brzmi jak marzenie? W końcu spożywanie czekolady łączy się ze zdrowiem. Bogata w flawanole chroni przed promieniowaniem i dostarcza organizmowi wiele magnezu. Oczywiście jest haczyk. Kupuj tylko gorzką czekoladę lub batony kakaowe, które mają wysoką zawartość kakao. Najlepszą opcją są produkty, które posiadają tego składnika powyżej 80 proc.
- Pomidory
Podobnie jak winogrona, pomidory zawierają dużo cennej wody. Jedzenie ich powstrzymuje organizm przed nadmiernym wydalaniem płynów. Dodatkowo badania potwierdziły, że po około 10 tygodniach codziennego spożycia pomidorów, ryzyko oparzeń i wysuszenia skóry spadło kilkukrotnie.
- Arbuz
Najbardziej znany orzeźwiający owoc, dzięki dużej ilości wody. Zawiera także ogromne ilości likopenu i witaminy C, które chronią organizm przed nadmiernym promieniowaniem.
- Zielona herbata
Ma właściwości, które potrafią obniżyć temperaturę ciała. Zawiera cenne przeciwutleniacze, które nie tylko chronią skórę przed UV, ale najprawdopodobniej zabezpieczają przed rozwojem raka.
- Tofu
Izoflawony soi wzmacniają strukturę skóry, co prowadzi do wzrostu kolagenu w skórze właściwej. Dzięki temu skóra staje się bardziej wytrzymała na jakiekolwiek urazy.
- Migdały
Idealnie nadają się na dodatek do sałatki lub jogurtu. Można je też chrupać jako przekąskę. Migdały są bogatym źródłem witaminy E, która odżywia i chroni skórę oraz chroni przed słońcem.
- Łosoś
Ta ryba to potężne źródło kwasów omega-3, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 chronią skórę przed nadmierną wrażliwością, ale także zmniejszają ryzyko raka skóry.
Źródło: EatThis
Polecamy
Badanie pieprzyków to dobra profilaktyka nowotworowa
Na melancholię, bezsenność, stawy, urodę i problemy w alkowie. Jak kiedyś leczono słońcem
Został ci krem przeciwsłoneczny z ubiegłego lata? Lepiej go wyrzuć – apeluje dermatolog
Wieczór bez wina to nie wieczór? Sprawdź, co się dzieje z twoim organizmem, gdy po kieliszek sięgasz codziennie
się ten artykuł?