Przejdź do treści

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty
Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
poranna kawa
Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm
Kasza jaglana z granatem
Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem
Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.
Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie
Nad polskim morzem zamykają się lodziarnie. Winne są enterobakterie
Nad polskim morzem wykryto enterobakterie w lodach z automatu
Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit? /fot. Getty Images
Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

Wiosna i lato to słońce. A słońce to promieniowanie UV i szybsze starzenie się skóry. Na szczęście możesz zmniejszyć negatywne skutki fotostarzenia dzięki diecie bogatej w antyoksydanty. Obok kremu z filtrem właściwe odżywianie jest twoim must have na słoneczne miesiące!

Promieniowanie słoneczne zwiększa tzw. stres oksydacyjny, co prowadzi do wzmożonego powstawania wolnych rodników. A te wpływają na przyspieszenie degeneracji komórek skóry i jej starzenie się. Proces przedwczesnego starzenia się skóry, którego przyczyną jest ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe, nazywa się fotostarzeniem. Jakie są jego skutki? Istniejące zmarszczki pogłębiają się, skóra staje się szorstka, trudno się goi, mogą pojawić się zmiany pigmentacyjne (np. jaśniejsze lub ciemniejsze plamy). Jak temu zapobiec? Jedną z głównych linii obrony jest dieta pełna antyoksydantów. Zobacz, co jeść, by uchronić się przez fotostarzeniem.

Superowoc do zadań specjalnych: aronia

Niezwykle bogatym źródłem polifenoli – silnych przeciwutleniaczy – są owoce aronii czarnoowocowej. Należące do polifenoli antocyjany, które zawiera aronia, mają szerokie działanie ochronne skóry: m.in. uszczelniają naczynia krwionośne i poprawiają ich elastyczność. Wykazano także, że owoce aronii mają również działanie przeciwalergiczne i chronią przed powstaniem nowotworów. Mało tego – w aronii znajdziesz mnóstwo witamin, garbników, karotenoidów i pierwiastków wspierających funkcjonowanie organizmu.

Sezon na świeżą aronię przypada na środek i koniec lata. A już teraz możesz zaopatrzyć się w pasteryzowany sok z aronii, który nie traci swoich właściwości. Ze względu na swój cierpki smak jest zazwyczaj mieszany z innymi, bardziej słodkimi sokami, np. z jabłek. Możesz też korzystać z przetworów z aronii, np. marmolad i konfitur. Ze względu jednak na spory dodatek cukru w tych produktach lepiej, jeśli wybierzesz sok.

 Zmiatają wolne rodniki: wino i winogrona

Lubisz winogrona? To świetnie! Są one kolejnym superowocem, który może uchronić przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Zajadaj się zwłaszcza tymi ciemnymi oraz zjadaj wraz ze skórką i pestkami.

Najsilniej działającymi antyoksydantami winogron są proantocyjanidyny, leukocyjanidyny, skondensowane taniny oraz oligomeryczne proantocyjanidyny (w skrócie OPC). Związki te chronią skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, w tym promieni UV, zmiatają wolne rodniki, zwiększają skuteczność innych korzystnych dla organizmu związków, hamują rozpad kolagenu i działają przeciwzapalnie. Ponadto antyoksydanty zawarte w nasionach winogron wzmacniają struktury kolagenowe i przyspieszają regenerację tkanek. Podobne działanie ma także… czerwone wino.

Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Chronią przed stresem oksydacyjnym: owoce leśne

Owoce leśne (czyli żurawina, borówka, jagody, porzeczki, maliny, jeżyny) znane są z dużej zawartości różnych związków bioaktywnych, m.in. antocyjanów i flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami.

Do ważnych przeciwutleniaczy w owocach jagodowych także witamina C. Jest ona regulatorem mechanizmów, które ochraniają komórki przed stresem antyoksydacyjnym. Co więcej, jej działanie przeciw wolnym rodnikom jest bardzo efektywne, gdyż jest ona prawie w 100 proc. odnawialna. Cennym źródłem tej witaminy są owoce żurawiny, które dostarczają innego silnego przeciwutleniacza: beta-karotenu.

Pełna fotoochraniaczy: marchew

… A także dynia, brzoskwinia, nektarynka, melon, czerwona papryka (oraz inne owoce i warzywa o czerwonej i pomarańczowej barwie) a także liście: szpinak, jarmuż, sałata, nać pietruszki, boćwina i inne, zawierają β – karoten. β- karoten jest tzw. fotoochraniaczem. To znaczy, że wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem UV, nasila produkcję pigmentu oraz nie dopuszcza do negatywnego działania na skórę promieni ultrafioletowych. Jest on skutecznym antyoksydantem, wykazuje własności neutralizujące wolne rodniki, które powstają przy ekspozycji skóry na promieniowanie słoneczne.

Pamiętaj, że beta-karoten wchłania się najlepiej w obecności tłuszczu, dlatego zarówno do sałatek warzywnych, jak i gotowanych warzyw warto dodawać niewielką ilość tłuszczu dobrej jakości, np. oliwy z oliwek.

Wszechstronna moc likopenu: pomidory

Podczas urlopu planujesz kąpiele słoneczne? Koniecznie wzbogać swoją dietę w pomidory i przetwory pomidorowe. Zawierają likopen, który podobnie jak jego kuzyn beta-karoten, występuje w naszej skórze. Likopen ma zdolność do absorbowania promieniowania UV. To znaczy, że chroni skórę przed szkodliwym w nadmiarze promieniowaniem słonecznym.

Badania pokazują, że 10-tygodniowa dieta, która dostarczała codziennie 40 g pasty pomidorowej, podwyższyła poziom likopenu w surowicy krwi oraz w skórze i znacznie ograniczyła powstawanie rumienia pod wpływem promieni UV.

Królowe antyoksydantów: owoce cytrusowe

Wśród owoców cytrusowych najpopularniejsze są: cytryna zwyczajna, grejpfrut, pomarańcza, limonka i mandarynka. Owoce te są bogatym źródłem flawonoidów, których najwięcej znajduje się ich w ekstrakcie z pestek, miąższu i białych części grejpfruta. Wykazują one działanie przeciwzapalne, opóźniają procesy starzenia się skóry, działają przeciwalergicznie, a także mają zdolność do pochłaniania promieniowania UVA i UVB.

Oprócz nich cytrusy dostarczają dużej dawki witaminy C – królowej antyoksydantów, która oprócz wyłapywania wolnych rodników tlenowych, uszczelnia naczynia krwionośne i bierze udział w produkcji kolagenu w skórze.

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Jedzenie powoduje zmarszczki? Tych produktów lepiej unikaj

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej

Kwercetyna - ważny składnik diety

Kwercetyna – ważny składnik diety

Imbir / rawpixel

Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?

Lawenda

Lawenda nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ma też wiele praktycznych zastosowań. Mówi o nich trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Kobieta podnosi pęczek marchwi

Beta-karoten – wszechstronna moc z marchwi

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu

Naukowy głos o parzeniu herbaty

Witamina D – ładujemy baterie

Witamina D – ładujemy baterie

Zielona herbata - lepiej nie przesadź!

Zielona herbata – lepiej nie przesadź!

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie