Przejdź do treści

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?
Kobieta trzyma szpinak
Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Po świątecznej uczcie przyszedł czas na ucztę sylwestrową. Podpowiadamy, jak szybko przyrządzić zdrowe, wegańskie i lekkostrawne przekąski, którymi zaskoczysz swoich gości. Zapewniamy – będzie pysznie.

Szybkie i zdrowe przekąski będą idealnym pomysłem na sylwestra i nie tylko. Zawsze  warto mieć w zanadrzu kilka prostych i smacznych przepisów. Dodatkowo w wersji wege. Przekąski są tak pyszne, że nawet nieweganie będą zajadać ze smakiem.

Chipsy z batatów

iStock

Składniki:

1 batat

Olej rzepakowy

Przyprawa do wyboru: papryka ostra, czosnek, bazylia, imbir

Sposób przygotowania:

Batata dokładnie umyj pod wodą (nie obieraj) i pokrój w jak najcieńsze plastry. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 15o stopni. Chipsy ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natrzyj olejem. Piecz z termoobiegiem przez ok. 30-40 minut, zmniejszając temperaturę do 120 stopni po pierwszych 20 minutach pieczenia. Przyprawy wymieszaj i wsyp do woreczka. Chipsy po upieczeniu wsyp do worka z przyprawami i potrząśnij.

Chrupki z ciecierzycy

Unsplash

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

2 łyżki oliwy

2 łyżki sezamu

Przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta chili, sól

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odcedzić, wyłożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć ciecierzycę. Piec w piekarniku w 200 stopniach, około 40 – 50 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Gorącą ciecierzycę wsypać do miski, dodać oliwę, przyprawy i dobrze wymieszać.

Jak wygląda pierwsza pomoc przy wypadku z fajerwerkami?

Paluszki z tofu

iStock

Składniki:

1 opakowanie tofu 180 g
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki wody
2-3 łyżki sezamu
Przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, bazylia, papryka, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tofu pokroić wzdłuż, na paski o grubości ok 1 cm. Mąkę z ciecierzycy zmieszać z wodą, przyprawami i sezamem (tak, żeby panierka nie wyszła za rzadka). W tak przygotowanej masie obtoczyć tofu i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy tak, by paluszki były do połowy zanurzone w oleju. Smażące się paluszki dodatkowo posypać sezamem. Następnie osuszyć z oleju papierem. Najlepiej podawać z sosem.

Dip ziemniaczany

iStock

3 ziemniaki

1 marchewka

1 cebula

Olej rzepakowy lub oliwa

6 płatków drożdżowych

1 łyżeczka papryki wędzonej lub ostrej

1 ząbek czosnku

Przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki białego, mielonego pieprzu, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Ziemniaki i marchewkę ugotować, dodać płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i razem zblendować. Dodać podsmażoną cebulę (wraz z olejem) i zblendować na gładką masę, stopniowo dodając ciepłą wodę, tak aby sos nabrał właściwej konsystencji.

Nuggetsy z pieczarek

iStock

Składniki:

4 duże paczki pieczarek

1/2 szklanki wegańskiego parmezanu

1 szklanka migdałów

4 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżki siemienia lnianego

Mąka z ciecierzycy lub jaglana

Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek

Sposób przygotowania:

Panierka: Migdały wymieszaj z 2 łyżkami płatków drożdżowych i szczyptą soli. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania do uzyskania okruchów (nie miksuj na mąkę). Dodaj resztę płatków drożdżowych, siemię lniane i przyprawy.

Pieczarki umyj i pokrój w duże plastry, około 1-2 cm. Kilka łyżek mąki z ciecierzycy zalej wrzątkiem i wymieszaj do uzyskania kleistej konsystencji (będzie służyć do panierki). Pieczarki najpierw zanurz w masie z ciecierzycy, a następnie w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 220 stopni, z termoobiegiem przez około 10-15 minut. Gotowe. Zamiast piekarnika możesz też usmażyć pieczarki na patelni z odrobiną oleju.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol