3 min.
Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

iStock
Najnowsze
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Po świątecznej uczcie przyszedł czas na ucztę sylwestrową. Podpowiadamy, jak szybko przyrządzić zdrowe, wegańskie i lekkostrawne przekąski, którymi zaskoczysz swoich gości. Zapewniamy – będzie pysznie.
Szybkie i zdrowe przekąski będą idealnym pomysłem na sylwestra i nie tylko. Zawsze warto mieć w zanadrzu kilka prostych i smacznych przepisów. Dodatkowo w wersji wege. Przekąski są tak pyszne, że nawet nieweganie będą zajadać ze smakiem.
Spis treści
Chipsy z batatów

iStock
Składniki:
1 batat
Olej rzepakowy
Przyprawa do wyboru: papryka ostra, czosnek, bazylia, imbir
Sposób przygotowania:
Batata dokładnie umyj pod wodą (nie obieraj) i pokrój w jak najcieńsze plastry. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 15o stopni. Chipsy ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natrzyj olejem. Piecz z termoobiegiem przez ok. 30-40 minut, zmniejszając temperaturę do 120 stopni po pierwszych 20 minutach pieczenia. Przyprawy wymieszaj i wsyp do woreczka. Chipsy po upieczeniu wsyp do worka z przyprawami i potrząśnij.
Chrupki z ciecierzycy

Unsplash
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
2 łyżki oliwy
2 łyżki sezamu
Przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta chili, sól
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedzić, wyłożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć ciecierzycę. Piec w piekarniku w 200 stopniach, około 40 – 50 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Gorącą ciecierzycę wsypać do miski, dodać oliwę, przyprawy i dobrze wymieszać.
Paluszki z tofu

iStock
Składniki:
1 opakowanie tofu 180 g
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki wody
2-3 łyżki sezamu
Przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, bazylia, papryka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Tofu pokroić wzdłuż, na paski o grubości ok 1 cm. Mąkę z ciecierzycy zmieszać z wodą, przyprawami i sezamem (tak, żeby panierka nie wyszła za rzadka). W tak przygotowanej masie obtoczyć tofu i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy tak, by paluszki były do połowy zanurzone w oleju. Smażące się paluszki dodatkowo posypać sezamem. Następnie osuszyć z oleju papierem. Najlepiej podawać z sosem.
Dip ziemniaczany

iStock
3 ziemniaki
1 cebula
Olej rzepakowy lub oliwa
6 płatków drożdżowych
1 łyżeczka papryki wędzonej lub ostrej
1 ząbek czosnku
Przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki białego, mielonego pieprzu, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Ziemniaki i marchewkę ugotować, dodać płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i razem zblendować. Dodać podsmażoną cebulę (wraz z olejem) i zblendować na gładką masę, stopniowo dodając ciepłą wodę, tak aby sos nabrał właściwej konsystencji.
Nuggetsy z pieczarek

iStock
Składniki:
4 duże paczki pieczarek
1/2 szklanki wegańskiego parmezanu
1 szklanka migdałów
4 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki siemienia lnianego
Mąka z ciecierzycy lub jaglana
Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek
Sposób przygotowania:
Panierka: Migdały wymieszaj z 2 łyżkami płatków drożdżowych i szczyptą soli. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania do uzyskania okruchów (nie miksuj na mąkę). Dodaj resztę płatków drożdżowych, siemię lniane i przyprawy.
Pieczarki umyj i pokrój w duże plastry, około 1-2 cm. Kilka łyżek mąki z ciecierzycy zalej wrzątkiem i wymieszaj do uzyskania kleistej konsystencji (będzie służyć do panierki). Pieczarki najpierw zanurz w masie z ciecierzycy, a następnie w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 220 stopni, z termoobiegiem przez około 10-15 minut. Gotowe. Zamiast piekarnika możesz też usmażyć pieczarki na patelni z odrobiną oleju.
Zobacz także
Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go koleżance!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020