Przejdź do treści

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Po świątecznej uczcie przyszedł czas na ucztę sylwestrową. Podpowiadamy, jak szybko przyrządzić zdrowe, wegańskie i lekkostrawne przekąski, którymi zaskoczysz swoich gości. Zapewniamy – będzie pysznie.

Szybkie i zdrowe przekąski będą idealnym pomysłem na sylwestra i nie tylko. Zawsze warto mieć w zanadrzu kilka prostych i smacznych przepisów. Dodatkowo w wersji wege. Przekąski są tak pyszne, że nawet nieweganie będą zajadać ze smakiem.

Chipsy z batatów

Składniki:

  • 1 batat,
  • olej rzepakowy,
  • przyprawa do wyboru: papryka ostra, czosnek, bazylia, imbir.

Sposób przygotowania:

Batata dokładnie umyj pod wodą (nie obieraj) i pokrój w jak najcieńsze plastry. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 15o stopni. Chipsy ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natrzyj olejem. Piecz z termoobiegiem przez ok. 30-40 minut, zmniejszając temperaturę do 120 stopni po pierwszych 20 minutach pieczenia. Przyprawy wymieszaj i wsyp do woreczka. Chipsy po upieczeniu wsyp do worka z przyprawami i potrząśnij.

Chrupki z ciecierzycy

Unsplash

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki sezamu,
  • przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta chili, sól.

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odcedzić, wyłożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć ciecierzycę. Piec w piekarniku w 200 stopniach, około 40 – 50 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Gorącą ciecierzycę wsypać do miski, dodać oliwę, przyprawy i dobrze wymieszać.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak wygląda pierwsza pomoc przy wypadku z fajerwerkami?

Paluszki z tofu

iStock

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu 180 g,
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki sezamu,
  • przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, bazylia, papryka, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Tofu pokroić wzdłuż, na paski o grubości ok 1 cm. Mąkę z ciecierzycy zmieszać z wodą, przyprawami i sezamem (tak, żeby panierka nie wyszła za rzadka). W tak przygotowanej masie obtoczyć tofu i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy tak, by paluszki były do połowy zanurzone w oleju. Smażące się paluszki dodatkowo posypać sezamem. Następnie osuszyć z oleju papierem. Najlepiej podawać z sosem.

Dip ziemniaczany

iStock

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy lub oliwa,
  • 6 płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub ostrej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki białego, mielonego pieprzu, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Ziemniaki i marchewkę ugotować, dodać płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i razem zblendować. Dodać podsmażoną cebulę (wraz z olejem) i zblendować na gładką masę, stopniowo dodając ciepłą wodę, tak aby sos nabrał właściwej konsystencji.

Nuggetsy z pieczarek

iStock

Składniki:

  • 4 duże paczki pieczarek,
  • 1/2 szklanki wegańskiego parmezanu,
  • 1 szklanka migdałów,
  • 4 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • mąka z ciecierzycy lub jaglana,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek.

Sposób przygotowania:

Panierka: Migdały wymieszaj z 2 łyżkami płatków drożdżowych i szczyptą soli. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania do uzyskania okruchów (nie miksuj na mąkę). Dodaj resztę płatków drożdżowych, siemię lniane i przyprawy.

Pieczarki umyj i pokrój w duże plastry, około 1-2 cm. Kilka łyżek mąki z ciecierzycy zalej wrzątkiem i wymieszaj do uzyskania kleistej konsystencji (będzie służyć do panierki). Pieczarki najpierw zanurz w masie z ciecierzycy, a następnie w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 220 stopni, z termoobiegiem przez około 10-15 minut. Gotowe. Zamiast piekarnika możesz też usmażyć pieczarki na patelni z odrobiną oleju.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×