Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz?
Wegańskie jajka, stworzone z fasoli, które ścinają się na patelni i smakują identycznie jak kurze jajo, niedługo trafią na europejskie półki sklepowe. W USA sprzedało się już 2 mln takich „jaj”.
Kalifornijski startup JUST, zgodnie z zapowiedziami założyciela firmy Josha Tetricka, przywiezie produkt Vegan Egg do Europy. JUST nawiązał współpracę z Eurovo Group – włoskim producentem i dystrybutorem pakowanych, pasteryzowanych i suszonych jaj – w celu rozszerzenia dystrybucji produktu, który jest obecnie dostępny w Stanach Zjednoczonych i Hong Kongu.
– Wszystko zaczyna się od narzędzi, których możemy użyć w procesie twórczym. A tak się składa, że mamy ich 300 tysięcy, bo właśnie tyle jest na świecie gatunków roślin, których potencjał do tworzenia z nich lepszych lodów, makaronu, ciastek etc. nigdy nie został wykorzystany – można przeczytać na stronie JustForAll.com
RozwińJUST Egg – co to?
Produkt oparty jest na izolacie białka fasoli mung, zawierającym taką samą ilość białka jak jajo kurze, z zerowym poziomem cholesterolu. Nie posiada także tłuszczy nasyconych ani sztucznych barwników. Jak twierdzą twórcy wegańskiej alternatywy jajka, produkt wymaga także o 77 proc. mniej wody niż tradycyjne jajo i emituje o 40 proc. mniej gazów cieplarnianych. Ponadto JUST Egg nie tylko ścina się tak samo jak tradycyjne jajko, ale także identycznie smakuje. To rewolucyjny produkt dla wegan, który wydaje się być jedną z najzdrowszych propozycji.
– Razem możemy stworzyć żywność, która jest lepsza dla konsumentów i lepsza dla planety – czytamy w informacji o misji firmy.
RozwińJUST Egg – jak to się zaczęło?
JUST Egg po raz pierwszy zadebiutowało w menu restauracji w 2017 roku. Kiedy w listopadzie zeszłego roku rozpoczęła się sprzedaż detaliczna produktu w USA, po zaledwie jednym tygodniu na półkach sklepowych JUST Egg wyprzedziło wszystkich konkurentów w swojej kategorii. Według wyliczeń firmy, do tej pory ich produkt został sprzedany w ilości odpowiadającej 2 milionom jaj kurzych.
„Jemy byle co – ważne, żeby dobrze smakowało, a w większości przypadków jeśli coś jest tanie i dobre, to prowadzi do chronicznych chorób i zmian klimatycznych” – czytamy w misji JUST – „(…) Każdego dnia wraz z naszymi ekspertami robimy wszystko, by zwiększyć prawdopodobieństwo, że zanim umrzemy, w każdej społeczności będzie istniał uczciwy, zdrowy i prawdziwy system żywieniowy”.
RozwińMarka w swojej ofercie ma także wegańskie dressingi, majonezy w różnych smakach, a także masę ciasteczkową. Na stronie producenta można także znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem produktów JUST.
Rozwiń RozwińTwórcy JUST nie ukrywają, że planują przeprowadzić rewolucję żywieniową w Europie i jeszcze w tym roku zobaczymy ich produkty na naszych półkach sklepowych. Miejmy nadzieję, że w swoich planach uwzględnili Polskę.
RozwińPolecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Zalety wegetarianizmu – dlaczego warto ograniczyć mięso?
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?