Przejdź do treści

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Risotto z dyni i szałwii
Dynie. Zdjęcie: Photo by Bonnie Kittle / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Już jest! Pojawiła się królowa jesieni, czyli dynia. Ta pomarańczowa piękność ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle wszechstronna, a przerabiać ją można na wiele sposobów. Oto sycące risotto doprawione szałwią – ziołem, które świetnie z nią współgra.

Dynia jest bogata w beta-karoten, dostarcza wiele cennych witamin i minerałów takich jak potas, magnez, żelazo, witaminy A, E i K. Szałwia z kolei wpływa korzystnie na naszą skórę, pomaga też przy dolegliwościach trawiennych i zwalczaniu infekcji. Całe proponowane przez nas danie to istna bomba witaminowa, która wzmocni organizm w okresie jesiennym, kiedy brakuje słońca, a my potrzebujemy się odpowiednio odżywić i wspomóc.

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dynią. Zdjęcie: Agata Deja

Risotto z dyni i szałwii

Zdjęcie: Agata Deja

Risotto z dyni i szałwii – składniki (4 porcje):

– 1 kg dyni
– 1 szklanka ryżu arborio (200g)
– 1/2 szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
– 1 litr bulionu warzywnego bez soli
– 2 średnie cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilka listków świeżej szałwii
– sól, pieprz

Risotto z dyni i szałwii – przygotowanie:

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w małą, ok. 1-centymetrową kostkę. Bulion podgrzewamy w małym garnku i utrzymujemy, aby był gorący. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wsypujemy pokrojoną dynię i listki szałwii. Smażymy chwilę na średnim ogniu.

Dosypujemy ryż, mieszamy, dolewamy wino i odparowujemy. Wlewamy kilka chochli naszego gorącego wywaru i mieszamy. Nastawiamy minutnik na 17 minut. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy następną porcję, mieszamy i postępujemy tak do końca czasu gotowania.

Po kilkunastu minutach sprawdzamy, czy ryż jest już gotowy. Nie powinien on być rozgotowany, jego konsystencja powinna być „al dente”. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy sól i pieprz, mieszamy, zakrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Bezpośrednio przed podaniem posypujemy świeżymi listkami szałwii i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×