Przejdź do treści

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Soplówka jeżowata - właściwości. Kiedy i jak stosować? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Soplówka jeżowata (Lwia grzywa Lion’s Mane) to unikatowy grzyb o oryginalnym wyglądzie i wyjątkowych właściwościach. O dawna wykorzystywana w medycynie chińskiej, soplówka jeżowata budzi obecnie ogromne zainteresowanie naukowców. Grzyby Lion’s mane wykazują właściwości przeciwnowotworowe i doskonale wspomagają układ nerwowy. Na co dokładnie pomaga soplówka jeżowata i jak ją stosować? 

Czym jest soplówka jeżowata? 

Soplówka jeżowata Hericium erinaceus to grzyb z rodziny soplówkowatych. W Polsce grzyb spotykany jest bardzo rzadko. Niekiedy uda się ją odnaleźć na terenie lasu, gdzie rośnie w okresie od sierpnia do października. Zazwyczaj występuje w lasach liściastych, porastając pnie buków, orzechów włoskich czy jabłoni. W Polsce soplówka jest pod ścisłą obroną. Grzyb powszechnie występuje m. in. w Azji.  

Mało który grzyb wyróżnia się tak oryginalnym wyglądem jak Hericium. Soplówka ma wygląd białawej kępki przyrośniętej do pnia drzewa. Z czasem jasne zabarwienie zmienia się w kolor ochry. To właśnie takiemu imponującemu wyglądowi zawdzięcza swoją nazwę – Lwia grzywa. Pojedyncze kosmki mają od 2 do 6 cm długości, a cała grzybnia osiąga wymiar 5-25 cm.  

Soplówka jeżowata – właściwości prozdrowotne 

Grzyb Lion’s mane zawiera wiele składników odżywczych, które determinują korzystny wpływ soplówki jeżowatej na organizm. Jednymi z najbardziej charakterystycznych związków aktywnych są hericenony oraz erinacyny, czyli związki stymulujące syntezę czynnika wzrostu nerwów NGF. Soplówka stanowi ponadto źródło aminokwasów, polisacharydów oraz takich składników mineralnych jak: 

  • żelazo,  
  • selen,  
  • fosfor,  
  • cynk, 
  • selen. 

W jakim celu może być stosowana soplówka jeżowata? Działanie grzyba obejmuje wspomaganie pracy układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, odpornościowego. Ponadto Lwia grzywa wywiera korzystny wpływ na samopoczucie psychiczne. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Grzybki shiitake

Wpływ soplówki jeżowatej na układ nerwowy 

Grzyb Lion’s mane wykazuje działanie neuroprotekcyjne, co oznacza, że może chronić neurony przed procesami neurodegeneracyjnymi. Dzięki spowolnieniu obumierania komórek nerwowych, soplówka może ograniczyć postęp takich schorzeń jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona czy demencja starcza 

Ekstrakt z soplówki poprawia funkcje poznawcze, wspomaga pamięć i koncentrację. Dzięki takiemu działaniu nootropowemu może ułatwiać naukę i pracę umysłową. Kolejną cenną właściwością grzyba jest łagodzenie stanów lękowych i depresyjnych oraz zwiększenie odporności na stres. Ponadto Hericium może ułatwiać zasypianie. 

Wpływ soplówki jeżowatej na układ odpornościowy 

Soplówka jeżowata może zwiększać syntezę krwinek białych, co przekłada się na skuteczniejszą walkę organizmu z drobnoustrojami. Ponadto grzyb reguluje syntezę cytokin oraz tlenku azotu, wpływając w ten sposób na przebieg reakcji zapalnej. 

Tym, co najbardziej rozsławiło soplówkę jeżowatą jest potencjalne działanie przeciwnowotworowe. W badaniach wykazano skuteczną aktywność antynowotworową wobec takich nowotworów jak rak przełyku, żołądka, jelita oraz trzustki. Ponadto stosowanie ekstraktu z grzyba może łagodzić skutki uboczne chemio- i radioterapii. 

Grzyby jadalne

Soplówka jeżowata – w jakiej postaci można ją stosować? 

Soplówka jeżowata dostępna jest w postaci rozmaitych suplementów diety. Najczęściej dostępna jest jako proszek lub tabletki. Ich dawkowanie określone jest przez producenta. Ile kosztuje soplówka jeżowata? Cena zależy od postaci preparatu, producenta, jakości preparatu i zawartości w nim związków aktywnych. Koszt zakupu waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.  

Miłośnicy kawy mogą sięgnąć po kawę grzybową, w skład której wchodzi sproszkowana soplówka jeżowata. Ekstrakt Lion’s mane nie zmienia smaku kawy, za to wzbogaca ją w liczne wartości odżywcze. Tego typu proszek może być także mieszany z herbatą czy kakao. 

Na rynku nie brakuje preparatów, w skład których wchodzi soplówka jeżowata. Gdzie kupić suplement diety? Najlepiej nabyć preparat w aptece lub sklepie internetowym renomowanego producenta. 

Soplówka jeżowata – jak jeść? 

Grzyb soplówka jest jadalny, zatem można dodawać ją do potraw. Lwia grzywa wyróżnia się delikatnym lekko słodkawym smakiem; niektórzy porównują go do smaku kraba. Jak może być jedzona soplówka jeżowata? Przepisy z tym grzybem w roli głównej nie są skomplikowane. W wersji podstawowej wystarczy podsmażyć grzybnię na rozgrzanym tłuszczu. Idealnie nadaje się do tego np. rafinowany olej kokosowy. Aby wzbogacić smak potrawy, warto dodać wyraziste przyprawy, np. świeży lub granulowany czosnek. Ponadto można dodać soplówkę do każdego dania, które wymaga użycia grzybów czy owoców morza. 

Soplówka jeżowata – uprawa w domu 

W związku z ograniczoną dostępnością grzyba w naturalnym środowisku, warto pomyśleć nad domową hodowlą. Do nabycia są gotowe zestawy hodowlane zawierające grzybnię soplówki. Możliwe jest zakupienie specjalnych kołków z grzybnią, które umieszcza się w otworach wywierconych w pniu drzewa liściastego. Możliwa jest także uprawa grzyba w trocinach. Taka hodowla przypomina uprawę boczniaków.  

Soplówka jeżowata – przeciwwskazania 

Grzyb soplówka jeżowata może być spożywany przez większość osób. Nie określono do tej pory, u jakich grup osób niewskazane może być stosowanie grzyba Lwia grzywa. Ponieważ nie przeprowadzono dotąd badań klinicznych, które potwierdzałyby bezpieczeństwo stosowania soplówki przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, nie jest zalecane suplementowanie grzyba u tych osób. W razie jakichkolwiek wątpliwości, przed spożyciem suplementu diety można skonsultować się ze specjalistą – farmaceutą lub lekarzem. 

Źródła: 

  1. Chong, P. S., Fung, M. L., Wong, K. H., & Lim, L. W. (2019). Therapeutic Potential of Hericium erinaceusfor Depressive Disorder. International journal of molecular sciences, 21(1), 163; https://www.mdpi.com/1422-0067/21/1/163 (dostęp online 15.10.2022 r.)
  2. Karmańska, A. (2012). Skład chemiczny i wartość odżywcza–Buna Shimeji (Hypiszygus tessalatus i sopkówki jeżowatej (Hericium erinaceus).  Chem. Toksykol, 45(4), 1271-1275.
  3. Thongbai, B., Rapior, S., Hyde, K.D. et al.Hericium erinaceus, an amazing medicinal mushroom. Mycol Progress 14, 91 (2015); https://link.springer.com/article/10.1007/s11557-015-1105-4 (dostęp online 15.10.2022 r.) 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Trwa moda na jedzenie trujących grzybów? "To może mieć opłakane konsekwencje!" - przestrzega lek. Ewa Stawiarska / istock

Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

×