Szałwia dobra na wszystko? Poznaj 6 właściwości prozdrowotnych tej rośliny
Szałwia to roślina o licznych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Wspomaga zdrowie jamy ustnej, funkcjonowanie mózgu a także obniża poziom cukru we krwi i „złego” cholesterolu. Szałwia może stanowić dodatek do dania, można ją bezpieczne spożywać świeżą, suszoną i jako herbatę.
Szałwia po łacinie znaczy „zdrowie”. Należy do tej samej rodziny jasnotowatych, podobnie jak mięta, oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek. Zioło to ma silny aromat i ziemisty smak, dlatego stosuje się go w niewielkich ilościach. Szałwia jest bogactwem wielu składników odżywczych, a także jest stosowana jako naturalny środek czyszczący, pestycyd oraz do rytualnych zabiegów pielęgnacyjnych.
Szałwia bogactwem witamin
Szałwia jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminę K, żelazo, wapń, witaminę B6 oraz mangan (1,1 procent wskaźnika RDI). Zawiera również niewielkie ilości magnezu, cynku, miedzi, witaminy A, C i K.
Szałwia to aromatyczna przyprawa, która jest bogata w liczne kwasy, takie jak: kawowy, chlorogenowy, rozmarynowy, elagowy i rutynę, które wykazują wiele zdrowotnych korzyści dla organizmu.
Zobacz także: Niedobór witamin widać na skórze – dietetyk radzi, aby zadbać o odpowiednie odżywienie
Przeciwutleniacze chroniące mózg i pamięć
Przeciwutleniacze to cząsteczki, które pomagają wzmocnić obronę organizmu, neutralizując potencjalnie szkodliwe wolne rodniki, które są powiązane z chorobami przewlekłymi. Szałwia zawiera ponad 160 różnych polifenoli, które są roślinnymi związkami chemicznymi, które pełnią rolę przeciwutleniaczy w organizmie.
Dodatkowo, kwasy zawarte w tym ziele: kwas chlorogenowy, kawowy, rozmarynowy, elagowy i rutyna, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i poprawiają pracę mózgu i pamięci. Potwierdzają to badania, które wykazały, że 1 filiżanka herbaty szałwiowej dwa razy dziennie zwiększa obronę przeciwutleniającą. Obniżyła także poziom „złego” cholesterolu LDL.
Jedno z badań, które zostało przeprowadzone na grupie 35 osób z łagodną i umiarkowaną chorobą Alzheimera, które spożywały 2 ml (60 kropli) suplementu szałwiowego, wykazało poprawę zdolności poznawczych oraz lepsze wyniki w testach mierzących pamięć i rozumowanie. U zdrowych dorosłych stwierdzono poprawę pamięć i funkcji mózgu.
Wsparcie jamy ustnej
Do właściwości szałwii zalicza się również działania przeciwdrobnoustrojowe, które może neutralizować drobnoustroje na płytce nazębnej. Jedno z badań potwierdziło, że płyn do płukania jamy ustnej na bazie szałwii skutecznie zabija bakterie Streptococcus mutans, które powodują ubytki w uzębieniu. Wykazano także, że olejek eteryczny ma bazie szałwii zabija i hamuje rozprzestrzenianie się Candida albicans – grzyba, który przyczynia się powstawanie próchnicy zębów.
Szałwię stosuje się także w leczeniu infekcji gardła, zakażeniu dziąsła i owrzodzeniu jamy ustnej.
Szałwia a menopauza
W okresie menopauzy organizm kobiety doświadcza naturalnego spadku estrogenu. Może to powodować nieprzyjemne objawy, takie jak: uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się, suchość pochwy, drażliwość. Szałwię można stosować w celu zmniejszenia dolegliwości związanych z menopauzą.
Uważa się, że związki zawarte w tym ziele mają właściwości podobne do estrogenu, co pozwala wiązać się z receptorami w mózgu i niwelować nieprzyjemne objawy.
Obniżenie poziomu cukru we krwi
Liście szałwii pospolitej były tradycyjnie używane jako lekarstwo na cukrzycę. Badania wskazują, że może powodować obniżenie cukru we krwi. Wykazano, że ekstrakt szałwiowy obniżył poziom glukozy we krwi u szczurów z cukrzycą typu 1., poprzez aktywację receptora, który może wspomóc usunięcie nadmiaru wolnych kwasów tłuszczowych, co z kolei poprawia wrażliwość na insulinę.
W innym badaniu na myszach, które miały cukrzycę typu 2. stwierdzono, że herbata z szałwii działa jak metformina, czyli lek stosowany w celu kontroli stężenia cukru we krwi. U ludzi natomiast stwierdzono, że ekstrakt z liści tego zioła ma działanie podobne do rozyglitazonu, czyli leku stosowanego przy cukrzycy.
Szałwia a komórki nowotworowe
Liczne badania potwierdzają wpływ szałwii na zwalczanie niektórych rodzajów nowotworów, takich jak: rak jamy ustnej, okrężnicy, wątroby, szyjki macicy, piersi, skóry i nerek. Badania na zwierzętach z wykorzystaniem ekstraktu z szałwii potwierdziło, że zioło to zahamowało wzrost komórek nowotworowych.
Szałwia i jej związki są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Zioło to może załagodzić biegunkę, zwalczać starzenie się skóry, dzięki zawartości licznych witamin, a także być stosowane jako dodatek do potraw. Suszona szałwia jest często wykorzystywana w kuchni, w formie suszu lub całych liści. Jest bezpieczna do spożycia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?