Mus pigwowy z korzenną nutą. Wzmocni odporność i pomoże zwalczyć jesienne przeziębienie!
![Tekst o zdrowym musie pigwowym z przyprawami. Na zdjęciu: Osoba wlewająca łyżkę do słoika z sosem - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/mus-pigwowy-3-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Dosłownie za chwilę rozpocznie się sezon na pigwę! Można z niej przygotować nalewkę, kompot, sok, napar albo dżem. Postanowiliśmy sprawdzić, jak odnajdzie się w musie, który śmiało można dodawać do herbaty czy porannej owsianki lub smarować nim pieczywo.
Pigwa jest bogata w witaminy: C, B, B1, B3, B6 i A. Zawiera również wapń, żelazo, potas, sód, cynk, magnez i fosfor. Owoc ten wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć jesienne przeziębienie. Warto po nią sięgać, ponieważ jako jedna z nielicznych owoców prawie nie pochłania zanieczyszczeń ze środowiska.
Pigwę poleca się osobom będącym na diecie odchudzającej, ponieważ zawiera sporo pektyn i przyspiesza przemianę materii. Zawiera też aminokwasy, które zwalczają stany zapalne, regulują procesy trawienne, działają antybakteryjnie i obniżają poziom cholesterolu.
Nasz mus jest nie tylko pełny zdrowia, ale przede wszystkim pyszny! Nie użyliśmy cukru, za to sypnęliśmy korzennymi przyprawami, które dodatkowo rozgrzeją organizm od środka.
Mus pigwowy z korzenną nutą
![Mus pigwowy z korzenną nutą. Wzmocni odporność i pomoże zwalczyć jesienne przeziębienie! – zdjęcie numer 1](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2017/11/mus-pigwowy-3-1140x760x.jpg)
Przepis na mus pigwowy / Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 10-11 małych owoców pigwy
– szklanka wody
– pół szklanki ksylitolu
– łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Owoce umyj i obierz.
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/mus-pigwowy-2.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dodaj wszystkie przyprawy
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/mus-pigwowy-gif2.gif)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
i zalej wodą.
![mus-pigwowy-gif](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/mus-pigwowy-gif1.gif)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż owoce zmiękną. Odparuj nadmiar wody tak, aby powstał gęsty mus. W razie potrzeby dodaj więcej ksylitolu. Podawaj z herbatą, pieczywem albo owsianką.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/01/istock-586921040-850x567.jpg)
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
![rzodkiew, brokuł, marchew, sałata](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/11/warzywa-850x567.jpg)
Dieta na odporność – co jeść, aby wzmocnić organizm i nie chorować?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/08/anshu-a-yub68kf21z4-unsplash-kopia-850x553.jpg)
Syrop z czosnku – właściwości, przeciwwskazania, przepis
![Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/12/istock-1083642404-850x569.jpg)