4 min.
Syrop z cebuli – domowy sposób z dzieciństwa na kaszel i ból gardła. Polecają dietetycy!

Syrop z cebuli na kaszel i ból gardła/ iStock
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Kaszel, ból gardła, gorączka i osłabienie znów cię dopadły? Dobrze jest wspomóc się syropem z cebuli i przy okazji przypomnieć sobie smak chorowania w dzieciństwie. Dlaczego warto? Zalety tej mikstury stosowanej od wieków wymieniają eksperci z „Czytamy Etykiety”.
Sposobów na domową walkę z infekcją jest wiele. Niektóre są skuteczne, drugie mniej. Zamiast szukać i próbować, lepiej pomóc sobie sprawdzonym sposobem. Jakim? Tym z dzieciństwa! Tak, syrop z cebuli działa także na dorosłych, a do tego jest smaczny i prosty do zrobienia. O jego zasługach piszą dietetycy, znani w mediach społecznościowych jako „Czytamy etykiety”.
Spis treści
„Czytamy etykiety”
„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.
Żywieniowcy są także aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje już 182 tys. osób. W ostatnim ze swoich postów eksperci zajęli się tematem uwielbianego przez wielu w dzieciństwie syropu z cebuli. I zalecają, aby pić go nadal!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Syrop z cebuli na odporność
Dietetycy z „Czytamy etykiety” doradzają, aby przypomnieć sobie smak dzieciństwa i w trakcie przeziębienia wspomagać się syropem z cebuli. Cebula jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych flawonoidów, które występują w roślinach. Te barwniki organiczne szczycą się działaniem przeciwzapalnym i bakteriobójczym, dlatego to okrągłe warzywo jest doceniane od wieków.
Dlaczego cebula?
?zawiera m.in. cynk i magnez, które mają wpływ na wzmocnienie odporności,
?wykazuje działanie przeciwbakteryjne,
?wzmaga wydzielanie śluzu z górnych dróg oddechowych oraz ich oczyszczanie, dlatego zmniejsza objawy nieżytu błon śluzowych.
– wymieniają eksperci na swoim profilu na Instagramie.
Dla kogo syrop z cebuli?
Syrop z cebuli wzmocni naszą odporność w stanach osłabienia czy przeziębienia, jednak najlepiej sprawdzi się przy bólu gardła i kaszlu.
????Dla kogo syrop z cebuli?
Dla osób skarżących się na ból gardła, kaszel – najlepiej już na początku infekcji zacząć go stosować.
Mogą go pić: małe* i duże dzieci, dorośli, a także kobiety ciężarne i kobiety karmiące piersią.
– zalecają specjaliści.
Jak wymieniają eksperci można go pić 2-3 razy dziennie po jednej łyżce. Ważne jest jednak w przypadku młodszych koneserów, by dziecko po ukończeniu pierwszego roku miało już dobrze rozszerzoną dietę i nie próbowało cebuli właśnie po raz pierwszy.
Jak zrobić syrop z cebuli?
Przepisów na tę magiczną miksturę można znaleźć sporo. Najprostszym sposobem jest pokrojenie cebuli, włożenie jej do słoika i dodanie cukru lub miodu. „Czytamy Etykiety” polecają także wzbogacić syrop np. czosnkiem, cytryną, goździkami, imbirem, cynamonem, rozmarynem lub tymiankiem. Sposobów jest wiele, można próbować do woli, aż uzyska się pożądany smak.
Ważne jest też, by wybrać cebulę bogatą we flawonoidy. Jak to zrobić? Kupujmy świeże, młode bulwy, nieuszkodzone przez owady i szkodniki, pokryte cienką, „papierową” warstwą zewnętrzną. Najwięcej flawonoidów zawierają bowiem zewnętrzne warstwy cebuli, dlatego obierajmy tylko najcieńszą warstwę zewnętrzną. Nie wyrzucajmy zbyt wielu warstw, bo tracimy najzdrowszą część warzywa.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz także
Podeślij chorej koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022