Przejdź do treści

Syrop z cebuli – domowy sposób z dzieciństwa na kaszel i ból gardła. Polecają dietetycy!

Ręce, które kroją cebulę nożem na drewnianej desce
Syrop z cebuli na kaszel i ból gardła/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kaszel, ból gardła, gorączka i osłabienie znów cię dopadły? Dobrze jest wspomóc się syropem z cebuli i przy okazji przypomnieć sobie smak chorowania w dzieciństwie. Dlaczego warto? Zalety tej mikstury stosowanej od wieków wymieniają eksperci z „Czytamy Etykiety”.

Sposobów na domową walkę z infekcją jest wiele. Niektóre są skuteczne, drugie mniej. Zamiast szukać i próbować, lepiej pomóc sobie sprawdzonym sposobem. Jakim? Tym z dzieciństwa! Tak, syrop z cebuli działa także na dorosłych, a do tego jest smaczny i prosty do zrobienia. O jego zasługach piszą dietetycy, znani w mediach społecznościowych jako „Czytamy etykiety”.

„Czytamy etykiety”

„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są także aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje już 182 tys. osób. W ostatnim ze swoich postów eksperci zajęli się tematem uwielbianego przez wielu w dzieciństwie syropu z cebuli. I zalecają, aby pić go nadal!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Syrop z cebuli na odporność

Dietetycy z „Czytamy etykiety” doradzają, aby przypomnieć sobie smak dzieciństwa i w trakcie przeziębienia wspomagać się syropem z cebuli. Cebula jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych flawonoidów, które występują w roślinach. Te barwniki organiczne szczycą się działaniem przeciwzapalnym i bakteriobójczym, dlatego to okrągłe warzywo jest doceniane od wieków.

Dlaczego cebula?

?zawiera m.in. cynk i magnez, które mają wpływ na wzmocnienie odporności,

?wykazuje działanie przeciwbakteryjne,

?wzmaga wydzielanie śluzu z górnych dróg oddechowych oraz ich oczyszczanie, dlatego zmniejsza objawy nieżytu błon śluzowych.

– wymieniają eksperci na swoim profilu na Instagramie.

Dla kogo syrop z cebuli?

Syrop z cebuli wzmocni naszą odporność w stanach osłabienia czy przeziębienia, jednak najlepiej sprawdzi się przy bólu gardła i kaszlu.

???‍?Dla kogo syrop z cebuli?

Dla osób skarżących się na ból gardła, kaszel – najlepiej już na początku infekcji zacząć go stosować.

Mogą go pić: małe* i duże dzieci, dorośli, a także kobiety ciężarne i kobiety karmiące piersią.

– zalecają specjaliści.

Jak wymieniają eksperci można go pić 2-3 razy dziennie po jednej łyżce. Ważne jest jednak w przypadku młodszych koneserów, by dziecko po ukończeniu pierwszego roku miało już dobrze rozszerzoną dietę i nie próbowało cebuli właśnie po raz pierwszy.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Przepisów na tę magiczną miksturę można znaleźć sporo. Najprostszym sposobem jest pokrojenie cebuli, włożenie jej do słoika i dodanie cukru lub miodu. „Czytamy Etykiety” polecają także wzbogacić syrop np. czosnkiem, cytryną, goździkami, imbirem, cynamonem, rozmarynem lub tymiankiem. Sposobów jest wiele, można próbować do woli, aż uzyska się pożądany smak.

Ważne jest też, by wybrać cebulę bogatą we flawonoidy. Jak to zrobić? Kupujmy świeże, młode bulwy, nieuszkodzone przez owady i szkodniki, pokryte cienką, „papierową” warstwą zewnętrzną. Najwięcej flawonoidów zawierają bowiem zewnętrzne warstwy cebuli, dlatego obierajmy tylko najcieńszą warstwę zewnętrzną. Nie wyrzucajmy zbyt wielu warstw, bo tracimy najzdrowszą część warzywa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Czytamy etykiety (@czytamyetykiety)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

7 suplementów stworzonych z myślą o kobietach

Suplementy dla kobiet – sprawdź, czy twój organizm ich nie potrzebuje

kobieta

6 witamin i minerałów, których organizm może potrzebować zimą

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

Dziewczyny z WIMIN wspierają zdrowie kobiet podczas #zostańwdomu

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

„Z wiekiem pokochałam siebie i zaczęłam rozumieć, że nikt nie jest idealny”. Dominika Pliszka o słuchaniu swojego ciała

Suplementy diety / istockphoto

Witaminy i składniki mineralne, które warto łykać w okresie jesienno-zimowym

tabletka na dłoni

Cynk – jakie ma właściwości? W jakich produktach go znajdziemy?

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Blondynka na zakupach / Fot. Blondynka na zakupach

Blondynka na zakupach: jako kobieta myślę o wielu rzeczach w jednym czasie. Ciężko mi się skoncentrować na jednej… Z pomocą przyszedł WIMIN!

Magda Jaskółka / Fot. Klaudia Kurek

„Radość mam wewnątrz siebie i dzięki temu mogę się z nią dzielić”. Magdalena Jaskółka o tym, co jest ważne w życiu każdej kobiety

kobieta jedząca babeczkę

„Jedzenie jest dla nas rozwiązaniem zarówno na okoliczność smutku, jak i radości. Tymczasem powinno służyć zaspokajaniu podstawowych potrzeb” – mówi Anna Sasin, psychodietetyk, autorka książki „Głodne emocje”

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego

9 faktów o witaminie C, których możesz nie znać

Witaminy z grupy B – komu grozi niedobór?

Dieta kopenhaska - jej wady i zalety

„Z odchudzaniem dietami cud jest jak z lotto. Rozsądni ludzie grają, choć wiedzą, że szanse na wygraną są znikome. Tak samo jest z dietą kopenhaską” – mówi Justyna Markowska, dietetyczka i psychodietetyczka

×