Przejdź do treści

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Ripe, fresh sea buckthorn, Hippophae in a tin mug. Harvesting, vintage style. Selective focus
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Rokitnik – chociaż w medycynie chińskiej znany jest od tysiącleci, na Zachodzie wciąż nie jest doceniany. To duży błąd, bo ta roślina jest prawdziwą bombą witaminową, która świetnie stawia na nogi podczas przeziębienia. O to jak go stosować zapytałyśmy naturoterapeutkę, Zuzannę Rzepecką. 

Rokitnik czym jest?

Rokitnik to rodzący owoce krzew, którego wcale nie trzeba szukać daleko. Porasta nadbałtyckie wydmy i klify lub przydomowe ogrody, gdzie jest traktowany jako roślina ozdobna. Rozpoznamy go po malutkich, pomarańczowych kuleczkach o bardzo kwaśnym smaku. Od razu trzeba jednak zaznaczyć, że krzewy rosnące dziko znajdują się pod ochroną. 

O rokitniku zrobiło się ostatnio nieco głośniej w kosmetyce. Roślina ta jest bowiem zaliczana do grupy adaptogenów, czyli substancji aktualnie modnych w pielęgnacji. Wyciągi z nich dodaje się do kremów, balsamów czy serów o właściwościach łagodzących, regulujących oraz wspomagających odbudowę bariery ochronnej skóry. Wśród nich rokitnik wyróżnia się działaniem nawilżającym i odżywczym, dlatego świetnie sprawdza szczególnie zimą, kiedy nasza skóra bywa podrażniona i sucha. 

Rokitnik zasługuje jednak na sławę nie tylko w sferze urody, ale także zdrowia. Spokojnie możemy go nazwać bombą witaminową, która świetnie wspomaga leczenie przeziębienia oraz naturalnie wzmacnia organizm.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kobieta myje warzywa w zlewie

Rokitnik – jakie ma właściwości?

Rokitnik wyróżnia przede wszystkim imponująca ilość witaminy C. Ma jej więcej niż cytryna czy czarna porzeczka. To jednak nie wszystko! Inne witaminy, które znajdziemy w rokitniku to B, A, E, K, P czy witaminy z grupy B. Spożywanie owoców rokitnika nie tylko wzmocni odporność, ale także doda energii, wspomoże funkcjonowanie całego organizmu, a nawet poprawi wygląd skóry. 

Kolejna cenna substancja, którą znajdziemy w rokitniku to kwas tłuszczowy omega 7, czyli kwas palmityno-oleinowy. Jest on silnym przeciwutleniaczem, czy związkiem niwelującym szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się ciała. Ponadto kwas omega 7 korzystnie wpływa na kondycję żołądka, jest na przykład pomocny w leczeniu wrzodów. W rokitniku znajdziemy również kwas a-linolenowy i linolowy. Oba te związki wykazują działanie zarówno wzmacniające odporność, jak i antyoksydacyjne. 

Rokitnik na przeziębienie – jak go przyjmować? [OKIEM EKSPERTA]

Rokitnik może być przyjmowany w wielu formach, między innymi: suszonych owoców, soków, olejów, maceratów czy naparów. Co wybrać, gdy zależy nam na szybkim wyleczeniu przeziębienia oraz wzmocnieniu odporności? Naturoterapeutka  Zuzanna Rzepecka wyjaśnia:

Najlepszą formą rokitnika pod względem wchłanialności jest olej. Nasz układ pokarmowy łatwo go metabolizuje. Możemy zrobić go sami lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

Pigwa (źródło - unsplash.com)

W zależności od wskazówek producenta wypijamy od kilku do kilkunastu kropel dziennie przed posiłkami. Trzeba przygotować się na kwaśny smak, który sygnalizuje obecność wspomnianej wcześniej witaminy C. Ponadto oprócz oleju dobrze przyswajamy maceraty oraz soki z rokitnika. 

Inną metodą leczenia może być picie naparów z liści. W tym przypadku mamy do czynienia z ziołolecznictwem, więc jeśli planujemy robić to przez dłuższy czas, musimy pamiętać o konieczności zrobienia sobie przerwy. Nasza ekspertka wskazuje, że często o niej nie wiemy lub zapominamy. Tymczasem przerwa ma kluczowe znaczenie nie tylko dla skuteczności terapii, ale także naszego bezpieczeństwa. Pisał o niej O. Andrzej Klimuszko, franciszkanin specjalizujący się w ziołolecznictwie. W książce „Kuracje ziołowe” pisał:

„Nie wolno pić ziół bez przerwy. Po miesięcznej kuracji ziołowej, powinno się zrobić trzytygodniową przerwę. Po czym można pić takie same zioła, albo zaaplikować choremu inny zestaw”.

 

Co może się stać, jeśli nie zastosujemy się do tej reguły? Zuzanna Rzepecka ostrzega po pierwsze nieprzerwane picie naparu sprawia, że ciało zaczyna się przyzwyczajać, co pozbawia zioła leczniczych właściwości. Po drugie musimy pamiętać, że przyjmowane substancje z czasem się kumulują. Przerwa daje szansę na wypłukanie ich nadmiaru, a tym samym chroni nas przed ewentualnym zatoksycznieniem organizmu.

Jeśli zależy nam na ogólnym wzmocnieniu, rokitnik możemy potraktować też jako superfood, czyli żywność bogatą w cenne składniki odżywcze. Wtedy sięgamy po suszone owoce rokitnika. Jemy je jako przekąskę lub dodajemy do musli, jogurtów, konfitur, a nawet mięs. W smaku przypominają nieco ananasa.

Rokitnik a tradycyjne leki

Przyjmowanie leków na przeziębienie nie kłóci się ze stosowaniem rokitnika. Zuzanna Rzepecka podkreśla jednak, żeby nie robić tego jednocześnie, to znaczy zachowujemy przynajmniej 2-godzinny odstęp. Wyższą ostrożność powinny zachować osoby stale leczące się mocnymi środkami. W takim przypadku nasza ekspertka poleca konsultację u zielarza, który wskaże listę ziół, które są dla nas bezpieczne. Każdy taki przypadek należy bowiem traktować indywidualnie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×