Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk. Czy wiesz, czym są? Dietetyczka kliniczka dobrze to wyjaśniła
Kapusta kiszona, zakwas z buraków czy kefir to probiotyki. Prebiotyki znajdziesz m.in. w cebuli, szparagach i miodzie. A co z synbiotykami? To połączenie działania pro- i prebiotyków. I tak niewiele ci to mówi? Mgr Zuzanna Balicka, dietetyczka kliniczna, wyjaśnia.
Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk
„Czy wiecie czym jest probiotyk, prebiotyk i synbiotyk? Na dzisiejszej grafice przedstawiłam podstawowe informacje na ten temat. Odpowiednio zbilansowana dieta bogata w kiszonki, fermentowane produkty mleczne oraz warzywa i owoce dostarczy nam zarówno probiotyków, jak i prebiotyków. Pamiętajcie więc, żeby w pierwszej kolejności zadbać o swoją dietę” – pisze w swoim najnowszym poście mgr Zuzanna Balicka, dietetyczka kliniczna, prowadząca w mediach społecznościowych konta „Dobra Kaloria”.
Rozwiń
Probiotyki – czym są?
„Probiotyk to żywe drobnoustroje, które przyjęte w odpowiedniej ilości wywierają pozytywny wpływ na zdrowie” – pisze specjalistka.
Probiotyki znajdziemy w kiszonkach, kefirze, maślance czy w produktach sojowych.
Jakie mają właściwości? Wspomagają trawienie, ułatwiają wchłanianie witamin i składników mineralnych z przewodu pokarmowego, chronią organizm przed toksynami i obniżają stężenie cholesterolu.
Prebiotyki – czym są?
Probiotyki potrzebują jednak energii do działania. I właśnie temu służą prebiotyki.
„Prebiotyk stanowi pożywkę dla bakterii probiotycznych. Powinien stymulować wzrost bakterii probiotycznych” – wyjaśnia dalej dietetyczka.
Prebiotykami są np. cykoria, karczochy, cebula, czosnek, por czy ziemniaki.
Synbiotyki – czym są?
Synbiotyk, czyli połączenie pro- z prebiotykiem, możemy stworzyć same. To np. połączenie jogurtu/kefiru z miodem, roślin strączkowych z kiszonkami, jogurtu/kefiru z czosnkiem, fety z cebulą, jogurtu z płatkami owsianymi, marynowanej cebuli z marynowanym czosnkiem czy ziemniaków ze zsiadłym mlekiem.
Jak działają synbiotyki? Poprawiają odporność naszego organizmu. Obniżają ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Badania wskazują także, że ułatwiają wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu.
się ten artykuł?