3 min.
4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

4 problemy, na jakie pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle/Istock
Kiszoną kapustę cenimy nie tylko za niepowtarzalny smak, ale także niezwykłe działanie prozdrowotne. Ten niepozorny dodatek do polskich dań pokocha nie tylko nasze podniebienie, ale także jelita i układ immunologiczny. Co dobrego zrobi dla nas kiszona kapusta, wymieniają w swoim poście autorki profilu na Instagramie „Zielone Koktajle”.
Jakie właściwości ma kiszona kapusta?
Kiszona kapusta to jeden z najzdrowszych zimowych produktów – zaczynają swój wpis autorki popularnego na Instagramie profilu „Zielone Koktajle” z przepisami na zdrowe napoje oraz ciekawostkami na temat ich składników. Tym razem w centrum zainteresowania znalazł się produkt, który pozornie zupełnie nie pasuje do koktajli. Jak się jednak okazuje kapusta kiszona również sprawdzi się zmiksowana z owocami i warzywami. Zanim jednak przejdziemy do przepisu – skupmy się na powodach, dla których warto po nią sięgać.
Kiszona kapusta to naturalny probiotyk
Dzięki zawartości bakterii Lactobacillus kiszona kapusta ma właściwości probiotyczne, co oznacza, że wspomaga utrzymywanie prawidłowej flory fizjologicznej w naszym układzie pokarmowym. Tym samym działa pozytywnie na procesy trawienne oraz zdolność obrony przez chorobotwórczymi drobnoustrojami. Probiotyki zapobiegają problemom takim jak wzdęcia, biegunki, ale także chorobom autoimmunologicznym wynikającym z wyniszczenia flory bakteryjnej w jelitach.
Kiszona kapusta likwiduje zaparcia
Jedzenie kiszonej kapusty lub picie soku z niej to domowe sposoby na zaparcia. Swoją skuteczność zawdzięczają nie tylko bakteriom Lactobacillus, ale także sporej ilości błonnika. Kiszona kapusta pomaga w trawieniu i oczyszczaniu jelit, a także zapobiega procesom gnilnym. Jeśli masz problem z zaparciami, jedz codziennie surówkę z kiszonej kapusty, wypijaj szklankę soku lub rób sobie koktajl.
Kiszona kapusta wspomaga odchudzanie
Jest niskokaloryczna (kilkanaście kcal w 100 g) oraz daje poczucie sytości. Świetnie sprawdzi się więc jako dodatek do obiadu, dzięki któremu zjemy mniej. Między posiłkami możemy popijać sok z kapusty, a na śniadanie czy kolację wypijać koktajl. W ten sposób zapewnimy sobie przyjemne poczucie pełności bez objadania się wysokokalorycznymi przekąskami.
Kiszona kapusta wzmacnia odporność
Kiszona kapusta jest bogata w witaminy (B12, C i E) i minerały (potas, wapń, cynk, żelazo), które poprawiają kondycję organizmu. Dobre działanie na system immunologiczny wywierają także bakterie probiotyczne. Zdrowe jelita są bowiem kluczem do wysokiej odporności. Pamiętajmy, że bakterie zasiedlające jelita mają styczność ze wszystkim, co zjadamy, i pomagają odróżniać naszemu organizmowi to co dobre – od tego co niebezpieczne. Jeśli tamtejsza mikroflora jest zaburzona stajemy się po części bezbronni.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Koktajl z kiszonej kapusty
Autorki profilu „Zdrowe Koktajle” podają proste przepisy na koktajle z wykorzystaniem kiszonej kapusty. Do ich zrobienia potrzebujemy tylko kilku składników:
- kiszona kapusta + awokado + maliny + woda
- kiszona kapusta + awokado + jabłko + woda
- kiszona kapusta + awokado + jabłko + sok marchewkowy
A wy robiłyście kiedyś koktajl z kiszonej kapusty? Macie jakieś inne pomysły na składniki? Podzielcie się w komentarzach!
Zobacz także
POLEĆ TEN ARTYKUŁ KOLEŻANKOM
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022