Przejdź do treści

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce
4 problemy, na jakie pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Kiszoną kapustę cenimy nie tylko za niepowtarzalny smak, ale także niezwykłe działanie prozdrowotne. Ten niepozorny dodatek do polskich dań pokocha nie tylko nasze podniebienie, ale także jelita i układ immunologiczny. Co dobrego zrobi dla nas kiszona kapusta, wymieniają w swoim poście autorki profilu na Instagramie „Zielone Koktajle”. 

Jakie właściwości ma kiszona kapusta?

Kiszona kapusta to jeden z najzdrowszych zimowych produktów – zaczynają swój wpis autorki popularnego na Instagramie profilu „Zielone Koktajle” z przepisami na zdrowe napoje oraz ciekawostkami na temat ich składników. Tym razem w centrum zainteresowania znalazł się produkt, który pozornie zupełnie nie pasuje do koktajli. Jak się jednak okazuje kapusta kiszona również sprawdzi się zmiksowana z owocami i warzywami. Zanim jednak przejdziemy do przepisu – skupmy się na powodach, dla których warto po nią sięgać.

Kiszona kapusta to naturalny probiotyk 

Dzięki zawartości bakterii Lactobacillus kiszona kapusta ma właściwości probiotyczne, co oznacza, że wspomaga utrzymywanie prawidłowej flory fizjologicznej w naszym układzie pokarmowym. Tym samym działa pozytywnie na procesy trawienne oraz zdolność obrony przez chorobotwórczymi drobnoustrojami. Probiotyki zapobiegają problemom takim jak wzdęcia, biegunki, ale także chorobom autoimmunologicznym wynikającym z wyniszczenia flory bakteryjnej w jelitach.

Kiszona kapusta likwiduje zaparcia 

Jedzenie kiszonej kapusty lub picie soku z niej to domowe sposoby na zaparcia. Swoją skuteczność zawdzięczają nie tylko bakteriom Lactobacillus, ale także sporej ilości błonnika. Kiszona kapusta pomaga w trawieniu i oczyszczaniu jelit, a także zapobiega procesom gnilnym. Jeśli masz problem z zaparciami, jedz codziennie surówkę z kiszonej kapusty, wypijaj szklankę soku lub rób sobie koktajl.

Kiszona kapusta wspomaga odchudzanie 

Jest niskokaloryczna (kilkanaście kcal w 100 g) oraz daje poczucie sytości. Świetnie sprawdzi się więc jako dodatek do obiadu, dzięki któremu zjemy mniej. Między posiłkami możemy popijać sok z kapusty, a na śniadanie czy kolację wypijać koktajl. W ten sposób zapewnimy sobie przyjemne poczucie pełności bez objadania się wysokokalorycznymi przekąskami.

Kiszona kapusta wzmacnia odporność

Kiszona kapusta jest bogata w witaminy (B12, C i E) i minerały (potas, wapń, cynk, żelazo), które poprawiają kondycję organizmu. Dobre działanie na system immunologiczny wywierają także bakterie probiotyczne. Zdrowe jelita są bowiem kluczem do wysokiej odporności. Pamiętajmy, że bakterie zasiedlające jelita mają styczność ze wszystkim, co zjadamy, i pomagają odróżniać naszemu organizmowi to co dobre – od tego co niebezpieczne. Jeśli tamtejsza mikroflora jest zaburzona stajemy się po części bezbronni.

Koktajl z kiszonej kapusty

Autorki profilu „Zdrowe Koktajle” podają proste przepisy na koktajle z wykorzystaniem kiszonej kapusty. Do ich zrobienia potrzebujemy tylko kilku składników:

A wy robiłyście kiedyś koktajl z kiszonej kapusty? Macie jakieś inne pomysły na składniki? Podzielcie się w komentarzach!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Akcja regeneracja, czyli co maluch powinien jeść po chorobie

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?