Przejdź do treści

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce
4 problemy, na jakie pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić
Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
Śniadaniowa miska zdrowia
Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”

Kiszoną kapustę cenimy nie tylko za niepowtarzalny smak, ale także niezwykłe działanie prozdrowotne. Ten niepozorny dodatek do polskich dań pokocha nie tylko nasze podniebienie, ale także jelita i układ immunologiczny. Co dobrego zrobi dla nas kiszona kapusta, wymieniają w swoim poście autorki profilu na Instagramie „Zielone Koktajle”. 

Jakie właściwości ma kiszona kapusta?

Kiszona kapusta to jeden z najzdrowszych zimowych produktów – zaczynają swój wpis autorki popularnego na Instagramie profilu „Zielone Koktajle” z przepisami na zdrowe napoje oraz ciekawostkami na temat ich składników. Tym razem w centrum zainteresowania znalazł się produkt, który pozornie zupełnie nie pasuje do koktajli. Jak się jednak okazuje kapusta kiszona również sprawdzi się zmiksowana z owocami i warzywami. Zanim jednak przejdziemy do przepisu – skupmy się na powodach, dla których warto po nią sięgać.

Kiszona kapusta to naturalny probiotyk 

Dzięki zawartości bakterii Lactobacillus kiszona kapusta ma właściwości probiotyczne, co oznacza, że wspomaga utrzymywanie prawidłowej flory fizjologicznej w naszym układzie pokarmowym. Tym samym działa pozytywnie na procesy trawienne oraz zdolność obrony przez chorobotwórczymi drobnoustrojami. Probiotyki zapobiegają problemom takim jak wzdęcia, biegunki, ale także chorobom autoimmunologicznym wynikającym z wyniszczenia flory bakteryjnej w jelitach.

Kiszona kapusta likwiduje zaparcia 

Jedzenie kiszonej kapusty lub picie soku z niej to domowe sposoby na zaparcia. Swoją skuteczność zawdzięczają nie tylko bakteriom Lactobacillus, ale także sporej ilości błonnika. Kiszona kapusta pomaga w trawieniu i oczyszczaniu jelit, a także zapobiega procesom gnilnym. Jeśli masz problem z zaparciami, jedz codziennie surówkę z kiszonej kapusty, wypijaj szklankę soku lub rób sobie koktajl.

Kiszona kapusta wspomaga odchudzanie 

Jest niskokaloryczna (kilkanaście kcal w 100 g) oraz daje poczucie sytości. Świetnie sprawdzi się więc jako dodatek do obiadu, dzięki któremu zjemy mniej. Między posiłkami możemy popijać sok z kapusty, a na śniadanie czy kolację wypijać koktajl. W ten sposób zapewnimy sobie przyjemne poczucie pełności bez objadania się wysokokalorycznymi przekąskami.

Kiszona kapusta wzmacnia odporność

Kiszona kapusta jest bogata w witaminy (B12, C i E) i minerały (potas, wapń, cynk, żelazo), które poprawiają kondycję organizmu. Dobre działanie na system immunologiczny wywierają także bakterie probiotyczne. Zdrowe jelita są bowiem kluczem do wysokiej odporności. Pamiętajmy, że bakterie zasiedlające jelita mają styczność ze wszystkim, co zjadamy, i pomagają odróżniać naszemu organizmowi to co dobre – od tego co niebezpieczne. Jeśli tamtejsza mikroflora jest zaburzona stajemy się po części bezbronni.

Koktajl z kiszonej kapusty

Autorki profilu „Zdrowe Koktajle” podają proste przepisy na koktajle z wykorzystaniem kiszonej kapusty. Do ich zrobienia potrzebujemy tylko kilku składników:

A wy robiłyście kiedyś koktajl z kiszonej kapusty? Macie jakieś inne pomysły na składniki? Podzielcie się w komentarzach!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach/fot. materiały prasowe PZWL

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

5 największych kuchennych mitów