Przejdź do treści

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce
4 problemy, na jakie pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kiszoną kapustę cenimy nie tylko za niepowtarzalny smak, ale także niezwykłe działanie prozdrowotne. Ten niepozorny dodatek do polskich dań pokocha nie tylko nasze podniebienie, ale także jelita i układ immunologiczny. Co dobrego zrobi dla nas kiszona kapusta, wymieniają w swoim poście autorki profilu na Instagramie „Zielone Koktajle”. 

Jakie właściwości ma kiszona kapusta?

Kiszona kapusta to jeden z najzdrowszych zimowych produktów – zaczynają swój wpis autorki popularnego na Instagramie profilu „Zielone Koktajle” z przepisami na zdrowe napoje oraz ciekawostkami na temat ich składników. Tym razem w centrum zainteresowania znalazł się produkt, który pozornie zupełnie nie pasuje do koktajli. Jak się jednak okazuje kapusta kiszona również sprawdzi się zmiksowana z owocami i warzywami. Zanim jednak przejdziemy do przepisu – skupmy się na powodach, dla których warto po nią sięgać.

Kiszona kapusta to naturalny probiotyk 

Dzięki zawartości bakterii Lactobacillus kiszona kapusta ma właściwości probiotyczne, co oznacza, że wspomaga utrzymywanie prawidłowej flory fizjologicznej w naszym układzie pokarmowym. Tym samym działa pozytywnie na procesy trawienne oraz zdolność obrony przez chorobotwórczymi drobnoustrojami. Probiotyki zapobiegają problemom takim jak wzdęcia, biegunki, ale także chorobom autoimmunologicznym wynikającym z wyniszczenia flory bakteryjnej w jelitach.

Kiszona kapusta likwiduje zaparcia 

Jedzenie kiszonej kapusty lub picie soku z niej to domowe sposoby na zaparcia. Swoją skuteczność zawdzięczają nie tylko bakteriom Lactobacillus, ale także sporej ilości błonnika. Kiszona kapusta pomaga w trawieniu i oczyszczaniu jelit, a także zapobiega procesom gnilnym. Jeśli masz problem z zaparciami, jedz codziennie surówkę z kiszonej kapusty, wypijaj szklankę soku lub rób sobie koktajl.

Kiszona kapusta wspomaga odchudzanie 

Jest niskokaloryczna (kilkanaście kcal w 100 g) oraz daje poczucie sytości. Świetnie sprawdzi się więc jako dodatek do obiadu, dzięki któremu zjemy mniej. Między posiłkami możemy popijać sok z kapusty, a na śniadanie czy kolację wypijać koktajl. W ten sposób zapewnimy sobie przyjemne poczucie pełności bez objadania się wysokokalorycznymi przekąskami.

Kiszona kapusta wzmacnia odporność

Kiszona kapusta jest bogata w witaminy (B12, C i E) i minerały (potas, wapń, cynk, żelazo), które poprawiają kondycję organizmu. Dobre działanie na system immunologiczny wywierają także bakterie probiotyczne. Zdrowe jelita są bowiem kluczem do wysokiej odporności. Pamiętajmy, że bakterie zasiedlające jelita mają styczność ze wszystkim, co zjadamy, i pomagają odróżniać naszemu organizmowi to co dobre – od tego co niebezpieczne. Jeśli tamtejsza mikroflora jest zaburzona stajemy się po części bezbronni.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Koktajl z kiszonej kapusty

Autorki profilu „Zdrowe Koktajle” podają proste przepisy na koktajle z wykorzystaniem kiszonej kapusty. Do ich zrobienia potrzebujemy tylko kilku składników:

A wy robiłyście kiedyś koktajl z kiszonej kapusty? Macie jakieś inne pomysły na składniki? Podzielcie się w komentarzach!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

Imbir, miód, cytryna i zioła

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

×