Przejdź do treści

Picie kawy z cytryną ma wiele korzyści? Warto przekonywać się do tego smaku? Niekoniecznie

Kawa z cytryną/iStockphoto
Picie kawy z cytryną ma wiele korzyści?/Istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Herbata z mlekiem? Jak najbardziej, zwłaszcza, gdy mieszkasz na Wyspach Brytyjskich. Ale kawa z cytryną? Zwolennicy tej nietypowej mieszanki twierdzą, że ma ona szczególne właściwości. Czy faktycznie pomaga podczas walki ze zbędnymi kilogramami, łagodzi bóle głowy oraz przebieg biegunki? Kawa i cytryna, osobno mają swoje znane prozdrowotne działanie, czy ich połączenie może przynieść dodatkowe korzyści?

Co dwie moce to nie jedna

Moc kawy kryje się w kofeinie, która jest znana z właściwości rozbudzających oraz poprawiających koncentrację, ma także działanie antyoksydacyjne. Cytryna swoją moc zawdzięcza witaminie C i przeciwutleniaczom, polifenolom i wielu innym cennym roślinnym składnikom. Według propagatorów połączenia kawy i cytryny, najlepsze efekty uzyskamy, zachowując proporcje: 1 filiżanka kawy (ok. 240 ml) i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Przyjrzyjmy się raz jeszcze właściwościom tych dwóch produktów osobno, a następnie ich wspólnemu działaniu.

Zalety kawy

Palone ziarna kawy zawierają ponad 1000 związków bioaktywnych. Najważniejszymi i wyróżniającymi związkami w ich składzie są, kofeina i kwas chlorogenowy (CGA), które przejawiają najsilniejsze działanie przeciwutleniające. Spożywanie substancji zawierających związki zwalczające wolne rodniki zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz spowalnia rozwój komórek nowotworowych. W przypadku kawy udowodniono wyjątkową poprawę rokowań w przypadku nowotworów wątroby, prostaty, endometrium, przewodu pokarmowego, w tym jelita grubego.

Dodatkowo, picie kawy powiązano ze obniżeniem ryzyka zachorowań na cukrzycę typu 2, choroby serca i wątroby, choroby Alzheimera i Parkinsona, a także przeciwdziałanie stanom depresyjnym. Poza prewencją, kawa doskonale sprawdza się jako naturalny energetyk. Zawarta w niej kofeina pozytywnie wpływa na samopoczucie, zwiększa wydajność podczas ćwiczeń i przyspiesza proces spalania kalorii.

nalewanie kawy do kubka

Zalety cytryny

Cytryny jest idealnym źródłem witaminy C oraz flawonoidów. Podobnie jak w przypadku kawy są to substancje silnie przeciwutleniające. Nie bez przyczyny pojawia się tu kolejna zbieżność. Poprzez swój skład cytryna również zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, takich jak: rak przełyku, trzustki czy piersi. Powszechnie znane są zalety witaminy C, która wspomaga i zabezpiecza układ immunologiczny, pomaga zwalczać infekcję oraz chroni przed chorobami serca.

Picie kawy i spożywanie cytryny, niesie ze sobą niemalże oczywiste korzyści. Nadal jednak nie oznacza to, że przy zmiksowaniu tych dwóch składników, uzyskamy niezawodny napój o spotęgowanej mocy. Weźmy pod uwagę cztery twierdzenia, które mówią o zaletach tego połączenia i skonfrontujmy je z naukowymi badaniami.

Cytryna wpada do wody

Cztery teorie zwolenników picia kawy z cytryną pod lupą naukowców

  • Twierdzenie 1. Pomaga spalać tkankę tłuszczową

Gdyby przyjąć to twierdzenie dosłownie, odpowiedź z punktu widzenia nauki brzmiałaby: „fałsz”. Sposobem na pozbycie się niechcianej tkanki tłuszczowej jest spożywanie mniejszej liczby kalorii albo spalanie ich podczas wysiłku fizycznego. Istnieje jednak, udowodniona naukowo, zależność między zmniejszeniem masy ciała a piciem kawy.

Ostatnie badania wykazały, że kofeina może stymulować brunatną tkankę tłuszczową (BAT). Brunatna tkanka tłuszczowa jest odpowiedzialna za termogenezę i jest metabolicznie aktywną tkanką tłuszczową, w przeciwieństwie do białej (inaczej nazywanej żółtą), która pełni funkcję izolacyjną i magazynującą. Brunatna tkanka może metabolizować węglowodany i tłuszcze, niestety jej objętość wraz z wiekiem zmniejsza się.

Niedawne testy przeprowadzone z udziałem ludzi, wykazały bezpośrednią aktywność tkanki BAT po spożyciu filiżanki kawy. Było to również związane z przyspieszeniem metabolizmu, w skutek czego następował spadek wagi badanych. Na podstawie starszych badań, z przełomu lat 80. i 90. stwierdzono, że kofeina może zwiększyć tempo metabolizmu w ciągu trzech godzin po spożyciu, liczba spalanych kalorii wzrastała o 8–11 proc. Co w rezultacie pozwalało spalić nawet 79–150 kalorii więcej w ciągu dnia. Zatem to kawa jest odpowiedzialna za ewentualne spalanie kalorii i tkanki tłuszczowej, „asysta” cytryny nie jest tu niezbędna.

Ból głowy? Niestety, nie ma chyba osoby, która by go nie doświadczyła. Ile przyczyn, tyle sposobów na radzenie sobie z tym powszechnym problemem, dotykającym niemal całą populację. Niektórzy uważają, że skutecznym, domowym sposobem na walkę z bólem głowy, jest picie kawy.  Można byłoby to wyjaśnić reakcją naczyń krwionośnych na kofeinę, która powoduje ich obkurczanie. Co, przypuszczalnie, zmniejszałoby przepływ krwi do mózgu i uśmierzałoby ból. Jednak jest to jedynie hipoteza.

Badania sugerują również, że kofeina może nasilać działanie leków przeciwbólowych. Dlatego na większości ulotek takich leków, picie kawy przy jednoczesnym zażywaniu tabletek przeciwbólowych jest przeciwwskazane. W opozycji stoi hipoteza o negatywnym wpływie kawy oraz innych produktów spożywczych na nasze samopoczucie i występowanie migren oraz bólów głowy. Na tej zakazanej liście poza kawą znalazła się również: czekolada, alkohol, owoce cytrusowe (w tym oczywiście cytryna).

Jak powinna wyglądać dieta przy insulinooporności?

Te sprzeczne dane znów nie pomogą nam rozstrzygnąć sporu, czy kawa z cytryną może mieć jakiś pozytywny wpływ na złagodzenie bólu głowy. Chociaż szala przechyla się na korzyść kawy, z powodu ewentualnego obkurczania się naczyń krwionośnych.

  • Twierdzenie 3. Łagodzi biegunkę

Ta teoria może cię zaskoczyć, nie mniej niż sposób, w jaki zaleca się w niej przyjmowanie kawy z cytryną. Według niej, zjedzenie drobno zmielonej kawy z dodatkiem cytryny, pomoże złagodzić biegunkę. Jednak logika i badania temu przeczą. Ziarna kawy z pewnością podrażnią jelita, co przyczyni się do pogorszenia biegunki. Poza tym, kawa ma działanie moczopędne, co z kolei spowoduje niepożądaną utratę wody.

  • Twierdzenie 4. Korzystnie wpływa na cerę

W tym twierdzeniu, wbrew pozorom, może tkwić więcej niż ziarno prawdy. Jak już wiadomo, cytryna i kawa mają działanie przeciwutleniające, co wpływa pozytywnie na stan naszej skóry. Kwas chlorogenowy zawarty w kawie poprawia krążenie, co zapewnia odpowiednie dotlenienie skóry, co widocznie poprawia jej wygląd. Kawa może również przynosić pozytywne skutki dla kondycji naszej skóry, zmniejszając jej łuszczenie.

W kwestii cytryny jest podobnie, zawartość witaminy C może stymulować produkcję kolagenu. Sprawia on, że nasza skóra jest elastyczna i jędrna. Jest to bardzo pożądany składnik, którego produkujemy z wiekiem coraz mniej. Nic nie wskazuje na to, by zmieszanie tych dwóch składników miało jakieś znaczenie i przynosiło wymiernie lepsze wyniki dla kondycji skóry.

Kawa i cytryna? Nie, dziękuję – chyba że ci smakuje

Wszystko wskazuje na to, że poza oryginalnością kompozycji kawy i cytryny, jej spożywanie nie niesie ze sobą żadnych dodatkowych korzyści. Wszelki pozytywny wpływ na nasz organizm, możemy zawdzięczać tym składnikom osobno. Poza wszelkimi zaletami kawy, pamiętajmy jednak, że picie jej w nadmiarze, może prowadzić do uzależnienia i powodować szereg skutków ubocznych.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?