Przejdź do treści

Kawa i jej wpływ na zdrowie. Poznaj wszystkie zalety picia kawy

nalewanie kawy do kubka
Kawa i jej wpływ na zdrowie. Poznaj wszystkie zalety picia kawy Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Wielu ją uwielbia, niektórzy się jej obawiają. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez espresso albo latte z pianką, możesz odetchnąć z ulgą. Są już naukowe dowody na to, że kawa sprzyja zdrowiu.

Kawa jest dobra na wszystko?

Naukowcy wręczyli kawoszom ostateczny argument w debacie ze sceptykami: kawa wydłuża życie! W trakcie 13-letnich badań, których wyniki opublikowano ostatnio na łamach „New England Journal of Medicine”, zmarło o 10 proc. mniej osób regularnie pijących kawę niż tych z grupy stroniącej od tego napoju. Naukowcy wyszczególnili choroby, które rzadziej uśmiercały kawoszy. Są to schorzenia serca, problemy z oddychaniem, udary, wypadki, cukrzyca i infekcje.

Badania przeprowadzono na zlecenie National Cancer Institute, ale jak na ironię śmiertelność z powodu raka nie różniła się w obu grupach. Wcześniejsze doświadczenia wykazały jednak, że kawosze rzadziej zapadają na nowotwory m.in. jelita i piersi. Wszystko dzięki metylpyridiniumowi (wypicie filiżanki kawy powinno ułatwić wymówienie tej nazwy), przeciwutleniaczowi, którego znaczącej ilości nie stwierdzono w żadnym innym pokarmie.

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy

Kawa w profilaktyce udaru

Kobiety, które wypijają cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie, o 20 proc. rzadziej doświadczają udaru niż te, które delektują się nią zaledwie raz w miesiącu – wynika z badań opublikowanych na łamach „Circulation: Journal of the American Heart Association”.

Dwa do trzech espresso dziennie zmniejszają ryzyko wylewu o 19 proc. Badania wytrąciły jednak z ręki argumenty Jimowi Jarmuschowi, autorowi filmu „Kawa i papierosy”, i innym entuzjastom takiego połączenia – w wypadku pań, które oprócz kofeiny lubią nikotynę, ryzyko udaru maleje zaledwie o 3 proc. Te, które nie palą, zawyżyły średnią w badaniu – aż o 43 proc. rzadziej niż inne doświadczały wylewu krwi do mózgu.

Kawa źródłem cennych antyoksydantów

Wygląda na to, że w tym wypadku zbawienny wpływ espresso nie jest związany z kofeiną – picie herbaty czy napojów z tym związkiem chemicznym nie przynosiło takich pożytków. Prawdopodobnie chodzi więc o przeciwutleniacze wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek, a więc wydłużające ich życie.

Optymalnego stężenia antyoksydantów nie znajdziemy jednak w polskiej plujce, bo czas ekstrakcji, czyli kontaktu kawy z wodą, powinien wynosić 25 sekund. W tym czasie uwolni się kofeina i aromaty, ale nie zdążą tego zrobić substancje drażniące. Palenie i parzenie kawy jest tak złożoną sztuką, że statystyczny barista we Włoszech może się pochwalić aż 48 dyplomami i certyfikatami.

kawa

Kofeina a ból

Kofeina to składnik wielu leków przeciwbólowych, jest bowiem łagodnym środkiem uśmierzającym ból, a dodatkowo nasila działanie innych substancji. Jest szybko wchłaniana i równie szybko wydalana przez organizm. Rozkłada się głównie w wątrobie – średnio w ciągu sześciu godzin pozbywamy się połowy wypitej kofeiny. Dlatego większość osób nie ma problemów z zaśnięciem, jeśli wypije kawę sześć godzin przed snem.

Ci, którzy chełpią się, że najchętniej zasypiają po trzech czarnych jak smoła espresso, niekoniecznie są tylko intrygującymi mitomanami. Kofeina jest bowiem jedną z substancji, której wpływ jest bardzo zależny od tzw. zmienności osobniczej, czyli różnic w budowie, fizjologii i zachowaniu poszczególnych osób. Ponadto kawa może mieć bardzo różną zawartość kofeiny. Zależy to od jej gatunku, stopnia i sposobu palenia oraz techniki parzenia. Badania przeprowadzone w USA wykazały, że tej samej wielkości kawa w Starbucksie zawiera 259 mg kofeiny, a w Dunkin Donuts – 143 mg.

„Kawa ma więcej prozdrowotnych niż szkodliwych właściwości” – podsumowuje prof. Frank Hu z Harvard School of Public Health, który poświęcił wiele lat badaniom nad wpływem kawy na zdrowie. Czy kawosz może liczyć na lepszą wiadomość?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Kawa liofilizowana – czym jest i jak powstaje?

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

kawa a senność

Po wypiciu kawy robisz się senna? Sprawdź, jaka może być przyczyna

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

kawa

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

kawa po chińsku / fot. iStock

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami