Przejdź do treści

Kawa i jej wpływ na zdrowie. Poznaj wszystkie zalety picia kawy

nalewanie kawy do kubka
Kawa i jej wpływ na zdrowie. Poznaj wszystkie zalety picia kawy Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Wielu ją uwielbia, niektórzy się jej obawiają. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez espresso albo latte z pianką, możesz odetchnąć z ulgą. Są już naukowe dowody na to, że kawa sprzyja zdrowiu.

Kawa jest dobra na wszystko?

Naukowcy wręczyli kawoszom ostateczny argument w debacie ze sceptykami: kawa wydłuża życie! W trakcie 13-letnich badań, których wyniki opublikowano ostatnio na łamach „New England Journal of Medicine”, zmarło o 10 proc. mniej osób regularnie pijących kawę niż tych z grupy stroniącej od tego napoju. Naukowcy wyszczególnili choroby, które rzadziej uśmiercały kawoszy. Są to schorzenia serca, problemy z oddychaniem, udary, wypadki, cukrzyca i infekcje.

Badania przeprowadzono na zlecenie National Cancer Institute, ale jak na ironię śmiertelność z powodu raka nie różniła się w obu grupach. Wcześniejsze doświadczenia wykazały jednak, że kawosze rzadziej zapadają na nowotwory m.in. jelita i piersi. Wszystko dzięki metylpyridiniumowi (wypicie filiżanki kawy powinno ułatwić wymówienie tej nazwy), przeciwutleniaczowi, którego znaczącej ilości nie stwierdzono w żadnym innym pokarmie.

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy

Kawa w profilaktyce udaru

Kobiety, które wypijają cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie, o 20 proc. rzadziej doświadczają udaru niż te, które delektują się nią zaledwie raz w miesiącu – wynika z badań opublikowanych na łamach „Circulation: Journal of the American Heart Association”.

Dwa do trzech espresso dziennie zmniejszają ryzyko wylewu o 19 proc. Badania wytrąciły jednak z ręki argumenty Jimowi Jarmuschowi, autorowi filmu „Kawa i papierosy”, i innym entuzjastom takiego połączenia – w wypadku pań, które oprócz kofeiny lubią nikotynę, ryzyko udaru maleje zaledwie o 3 proc. Te, które nie palą, zawyżyły średnią w badaniu – aż o 43 proc. rzadziej niż inne doświadczały wylewu krwi do mózgu.

Kawa źródłem cennych antyoksydantów

Wygląda na to, że w tym wypadku zbawienny wpływ espresso nie jest związany z kofeiną – picie herbaty czy napojów z tym związkiem chemicznym nie przynosiło takich pożytków. Prawdopodobnie chodzi więc o przeciwutleniacze wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek, a więc wydłużające ich życie.

Optymalnego stężenia antyoksydantów nie znajdziemy jednak w polskiej plujce, bo czas ekstrakcji, czyli kontaktu kawy z wodą, powinien wynosić 25 sekund. W tym czasie uwolni się kofeina i aromaty, ale nie zdążą tego zrobić substancje drażniące. Palenie i parzenie kawy jest tak złożoną sztuką, że statystyczny barista we Włoszech może się pochwalić aż 48 dyplomami i certyfikatami.

kawa

Kofeina a ból

Kofeina to składnik wielu leków przeciwbólowych, jest bowiem łagodnym środkiem uśmierzającym ból, a dodatkowo nasila działanie innych substancji. Jest szybko wchłaniana i równie szybko wydalana przez organizm. Rozkłada się głównie w wątrobie – średnio w ciągu sześciu godzin pozbywamy się połowy wypitej kofeiny. Dlatego większość osób nie ma problemów z zaśnięciem, jeśli wypije kawę sześć godzin przed snem.

Ci, którzy chełpią się, że najchętniej zasypiają po trzech czarnych jak smoła espresso, niekoniecznie są tylko intrygującymi mitomanami. Kofeina jest bowiem jedną z substancji, której wpływ jest bardzo zależny od tzw. zmienności osobniczej, czyli różnic w budowie, fizjologii i zachowaniu poszczególnych osób. Ponadto kawa może mieć bardzo różną zawartość kofeiny. Zależy to od jej gatunku, stopnia i sposobu palenia oraz techniki parzenia. Badania przeprowadzone w USA wykazały, że tej samej wielkości kawa w Starbucksie zawiera 259 mg kofeiny, a w Dunkin Donuts – 143 mg.

„Kawa ma więcej prozdrowotnych niż szkodliwych właściwości” – podsumowuje prof. Frank Hu z Harvard School of Public Health, który poświęcił wiele lat badaniom nad wpływem kawy na zdrowie. Czy kawosz może liczyć na lepszą wiadomość?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Kawa sprawia, że czujesz się senna? Przeczytaj, dlaczego tak się dzieje

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Zaczynasz dzień od filiżanki kawy? Sprawdź, jak wpływa to na twój organizm

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Dziewczyna pije herbatę

Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy. Czy można ją pić?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czujesz niepokój, nie możesz spać? To może znaczyć, że pijesz za dużo kawy

Kawa z cytryną/iStockphoto

Picie kawy z cytryną ma wiele korzyści? Warto przekonywać się do tego smaku? Niekoniecznie

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Czy możemy pić kawę w czasie choroby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol