Przejdź do treści

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Wolisz kawę od herbaty? Wykorzystaj te podpowiedzi, a zmienisz preferencje Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Czasem amatorzy kawy postrzegają tych, którzy wolą herbatę jako wrogi front i w argumentach od razu przechodzą do ofensywy. Jeśli nie chcesz zakończenia w stylu „herbatki bostońskiej” z 1773 roku, przeczytaj artykuł, a może zmienisz zdanie o herbacie.

Dla tych, którzy kochają napar z suszonych liści lub kwiatów, jest oczywiste, że herbata jest nie tylko wybornym napojem o wielu walorach smakowych. Jej właściwości prozdrowotne mają długą listę, wystarczy wymienić te przeciwutleniające, detoksykujące, wspomagające układ immunologiczny i regenerujące, pobudzające lub uspakajające (w zależności od rodzaju i dawki). Cenne składniki takie jak teina, polifenole i flawonoidy są sekretem zbawiennego działania tego swoistego eliksiru.

Herbata skrojona na (twoją) miarę

Ewentualna niechęć może wynikać z utartego, niesłusznego przekonania – jeśli ktoś mówi „herbata”, ma na myśli kubek z czarnym, mocnym ulungiem z torebki, która dawno zwietrzała na sklepowej półce i nie pamięta o istnieniu swojego źródła. Uszczypnij się i obudź, żyjemy w XXI wieku, a wybór herbat na rynku jest naprawdę bogaty, warto próbować, szukać tej najbardziej odpowiedniej dla siebie.

Nie zapominaj, że herbata nie jest tylko określeniem wskazującym na napar z liści krzewu tej rośliny, pod tym terminem znajdują się wszelakie mieszanki z suszonych innych liści, łodyg czy kwiatostanów. Pamiętaj, by wybierać te produkty, które posiadają certyfikaty jakości oraz symbole „organic” lub „bio” – są one gwarantem zdrowej i smacznej żywności.

Jedno z częstszych zaleceń wyspiarskich lekarzy, które pomoże na złe samopoczucie podczas „angielskiej pogody” i obniżonej odporności to właśnie herbata. Koniecznie z cytryną i imbirem. Poza wspomaganiem układu odpornościowego, sprawdza się przy niestrawnościach i nudnościach. Ma ona również działanie antyoksydacyjne i korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów. Niektóre badania dowodzą, że regularne picie herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, udaru i nowotworów.

Liczy się czas i sposób parzenia

Parzenie jest ważne, ale nie zrażaj się przedwcześnie. Nie potrzebujesz do tego żadnych specjalistycznych przyrządów, nie musisz też godzinami studiować księgi herbat. Najważniejsza jest temperatura. Czarną herbatę możemy śmiało zalać wrzątkiem, natomiast w przypadku herbat zielonych i białych najodpowiedniejsza będzie temperatura od ok. 70 do 80 st. C.

Drugą podstawową zasadą są proporcje. Na filiżankę lub kubek o pojemności 200-250 ml, wystarczy jedna saszetka lub jedna czubata łyżeczka sypanej herbaty. Gdy zaparzamy herbatę w imbryku (około 0,5 l) trzeba podwoić tą ilość.

Trzecia ważna sprawa to czas parzenia. Liście zamknięte w saszetce wymagają najkrótszego czasu parzenia. Herbata liściasta, sypana będzie zaparzała się nieco dużej. Natomiast napary z ziół będą potrzebowały zdecydowanie najwięcej czasu. Mniej więcej wygląda to tak (jeśli nie podano inaczej na opakowaniu): herbata zielona – ok. 3 minuty, ulung 3-4 minuty, herbaty ziołowe < 5 minut.

Eksperci od herbaty odradzają używania wszelkich kulek, czy innego rodzaju zaparzaczy, które zawieszamy na kubku lub filiżance. Gdy użyjemy odpowiedniej temperatury, liście lub kwiatostany opadną na dno i nie będą nam przeszkadzać podczas picia. A tym samym nie zostanie zakłócony proces naciągania naparu. Pamiętaj, że herbata w torebkach wcale nie oznacza gorszej jakości, a to, którą formę zaparzania wybierasz, jest raczej kwestią przyzwyczajenia i wygody.

4 kroki do dobrej herbaty

1. Jakość wody ma znaczenie

„Jedynym z dwóch składników w filiżance z twoim naparem jest – poza samą herbatą – woda, dlatego jej jakość ma tak duże znaczenie dla smaku” – mówi Raji Singh, ambasadorska luksusowej, brytyjskiej marki herbat. I zaleca, by wybrać filtrowaną lub naturalną wodę źródlaną (o niskiej lub średniej zawartości minerałów). Staraj się nie zaparzać drugi raz tej samej wody, poprzez to czajnik szybciej zbiera kamień na ściankach, a w samej wodzie zmniejsza się zawartość tlenu.

2. Nie przesadzaj z dodatkami

Wielbiciele kawy sięgają po małą czarną bez dodatku cukru i mleka. Dlaczego więc „doprawiamy” herbatę? Jeśli jesteś w posiadaniu tej dobrej jakości, odpowiednio ją zaparzyłaś, spróbuj się przełamać i zasmakuj czystego naparu bez dodatków, np. cukry czy cytryny.

3. Zwróć uwagę, jak przechowujesz

Równie ważną kwestią dla zachowania walorów smakowych i jak najdłuższej świeżości jest odpowiednie przechowywanie herbaty. Najlepiej, gdy znajdziesz dla niej miejsce, w którym nie będzie narażona na działanie gorąca, wilgoci, a samo pudełko będzie hermetyczne.

4. Pomyśl o doborowym towarzystwie

Rozkoszuj się swoją herbatą. Wykorzystaj chwile z aromatyczną filiżanką, słuchając muzyki lub czytając książkę. Lubisz towarzystwo? Herbata też, poza przyjaciółką u twojego boku lub ukochaną osobą, pomyśl o towarzystwie dla swojej herbaty. Poza herbatnikami jest jeszcze wiele ciekawych opcji. Znawczyni herbat Gabrielle Jammal podpowiada: „niektóre z moich rekomendacji to tosty wieloziarniste z twarogiem cytrynowym, chleb bananowy, deska serów, a nawet whisky!”.


Źródło: Forbes

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Kubek z herbatą, cytryną i łyżeczką

Niebezpieczeństwa kryjące się w herbacie. O czym trzeba wiedzieć? Wyjaśnia Mama Chemik

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami