Przejdź do treści

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Wolisz kawę od herbaty? Wykorzystaj te podpowiedzi, a zmienisz preferencje Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czasem amatorzy kawy postrzegają tych, którzy wolą herbatę jako wrogi front i w argumentach od razu przechodzą do ofensywy. Jeśli nie chcesz zakończenia w stylu „herbatki bostońskiej” z 1773 roku, przeczytaj artykuł, a może zmienisz zdanie o herbacie.

Dla tych, którzy kochają napar z suszonych liści lub kwiatów, jest oczywiste, że herbata jest nie tylko wybornym napojem o wielu walorach smakowych. Jej właściwości prozdrowotne mają długą listę, wystarczy wymienić te przeciwutleniające, detoksykujące, wspomagające układ immunologiczny i regenerujące, pobudzające lub uspakajające (w zależności od rodzaju i dawki). Cenne składniki takie jak teina, polifenole i flawonoidy są sekretem zbawiennego działania tego swoistego eliksiru.

Herbata skrojona na (twoją) miarę

Ewentualna niechęć może wynikać z utartego, niesłusznego przekonania – jeśli ktoś mówi „herbata”, ma na myśli kubek z czarnym, mocnym ulungiem z torebki, która dawno zwietrzała na sklepowej półce i nie pamięta o istnieniu swojego źródła. Uszczypnij się i obudź, żyjemy w XXI wieku, a wybór herbat na rynku jest naprawdę bogaty, warto próbować, szukać tej najbardziej odpowiedniej dla siebie.

Nie zapominaj, że herbata nie jest tylko określeniem wskazującym na napar z liści krzewu tej rośliny, pod tym terminem znajdują się wszelakie mieszanki z suszonych innych liści, łodyg czy kwiatostanów. Pamiętaj, by wybierać te produkty, które posiadają certyfikaty jakości oraz symbole „organic” lub „bio” – są one gwarantem zdrowej i smacznej żywności.

Jedno z częstszych zaleceń wyspiarskich lekarzy, które pomoże na złe samopoczucie podczas „angielskiej pogody” i obniżonej odporności to właśnie herbata. Koniecznie z cytryną i imbirem. Poza wspomaganiem układu odpornościowego, sprawdza się przy niestrawnościach i nudnościach. Ma ona również działanie antyoksydacyjne i korzystnie wpływa na wygląd skóry i włosów. Niektóre badania dowodzą, że regularne picie herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, udaru i nowotworów.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Liczy się czas i sposób parzenia

Parzenie jest ważne, ale nie zrażaj się przedwcześnie. Nie potrzebujesz do tego żadnych specjalistycznych przyrządów, nie musisz też godzinami studiować księgi herbat. Najważniejsza jest temperatura. Czarną herbatę możemy śmiało zalać wrzątkiem, natomiast w przypadku herbat zielonych i białych najodpowiedniejsza będzie temperatura od ok. 70 do 80 st. C.

Drugą podstawową zasadą są proporcje. Na filiżankę lub kubek o pojemności 200-250 ml, wystarczy jedna saszetka lub jedna czubata łyżeczka sypanej herbaty. Gdy zaparzamy herbatę w imbryku (około 0,5 l) trzeba podwoić tą ilość.

Trzecia ważna sprawa to czas parzenia. Liście zamknięte w saszetce wymagają najkrótszego czasu parzenia. Herbata liściasta, sypana będzie zaparzała się nieco dużej. Natomiast napary z ziół będą potrzebowały zdecydowanie najwięcej czasu. Mniej więcej wygląda to tak (jeśli nie podano inaczej na opakowaniu): herbata zielona – ok. 3 minuty, ulung 3-4 minuty, herbaty ziołowe < 5 minut.

Eksperci od herbaty odradzają używania wszelkich kulek, czy innego rodzaju zaparzaczy, które zawieszamy na kubku lub filiżance. Gdy użyjemy odpowiedniej temperatury, liście lub kwiatostany opadną na dno i nie będą nam przeszkadzać podczas picia. A tym samym nie zostanie zakłócony proces naciągania naparu. Pamiętaj, że herbata w torebkach wcale nie oznacza gorszej jakości, a to, którą formę zaparzania wybierasz, jest raczej kwestią przyzwyczajenia i wygody.

4 kroki do dobrej herbaty

1. Jakość wody ma znaczenie

„Jedynym z dwóch składników w filiżance z twoim naparem jest – poza samą herbatą – woda, dlatego jej jakość ma tak duże znaczenie dla smaku” – mówi Raji Singh, ambasadorska luksusowej, brytyjskiej marki herbat. I zaleca, by wybrać filtrowaną lub naturalną wodę źródlaną (o niskiej lub średniej zawartości minerałów). Staraj się nie zaparzać drugi raz tej samej wody, poprzez to czajnik szybciej zbiera kamień na ściankach, a w samej wodzie zmniejsza się zawartość tlenu.

2. Nie przesadzaj z dodatkami

Wielbiciele kawy sięgają po małą czarną bez dodatku cukru i mleka. Dlaczego więc „doprawiamy” herbatę? Jeśli jesteś w posiadaniu tej dobrej jakości, odpowiednio ją zaparzyłaś, spróbuj się przełamać i zasmakuj czystego naparu bez dodatków, np. cukry czy cytryny.

3. Zwróć uwagę, jak przechowujesz

Równie ważną kwestią dla zachowania walorów smakowych i jak najdłuższej świeżości jest odpowiednie przechowywanie herbaty. Najlepiej, gdy znajdziesz dla niej miejsce, w którym nie będzie narażona na działanie gorąca, wilgoci, a samo pudełko będzie hermetyczne.

4. Pomyśl o doborowym towarzystwie

Rozkoszuj się swoją herbatą. Wykorzystaj chwile z aromatyczną filiżanką, słuchając muzyki lub czytając książkę. Lubisz towarzystwo? Herbata też, poza przyjaciółką u twojego boku lub ukochaną osobą, pomyśl o towarzystwie dla swojej herbaty. Poza herbatnikami jest jeszcze wiele ciekawych opcji. Znawczyni herbat Gabrielle Jammal podpowiada: „niektóre z moich rekomendacji to tosty wieloziarniste z twarogiem cytrynowym, chleb bananowy, deska serów, a nawet whisky!”.


Źródło: Forbes

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Czujesz się przejedzona po świętach? Dietetyczka podpowiada, jakie napary przyniosą ci ulgę

Czujesz się przejedzona po świętach? Dietetyczka podpowiada, jakie napary przyniosą ci ulgę

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

×