Przejdź do treści

Ocet jabłkowy – sprawdź, jakie ma właściwości zdrowotne. I czy faktycznie odchudza?

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

O zaletach octu jabłkowego, czyli płynu z fermentowanych jabłek, mówiono już w starożytności. Na łamach historii czytamy, że piła go Kleopatra, rzymska armia, a kilka wieków później także amerykańscy farmerzy. Dlaczego ocet jabłkowy wykazuje tak silne działanie prozdrowotne? I czy naprawdę odchudza?

Substancje odżywcze octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to źródło wielu ważnych dla organizmu człowieka składników mineralnych i witamin, aminokwasów oraz kwasu octowego, mlekowego i cytrynowego. W płynie znajduje się również bogactwo pektyn – substancji, które wspierają procesy trawienne, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.  Już kilka łyżek octu jabłkowego dziennie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę E – silny antyoksydant hamujący namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Dzięki temu ocet jabłkowy spożywany regularnie spowalnia procesy starzenia się skóry, wzmacnia odporność i obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, chorób onkologicznych czy zaćmy.

Dlaczego ocet jabłkowy odchudza?

Ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na trawienie. Zwiększa ilość spalanych kalorii oraz przyspiesza proces usuwania tkanki tłuszczowej z organizmu. Bierze także udział w trawieniu tłuszczów i oczyszcza z nagromadzonych toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Rezultatem jest zmniejszony wskaźnik na wadze. Pamiętajmy, że picie samego octu nie sprawi, że w tydzień schudniemy kilka kilogramów. Oprócz przyjmowania jabłkowego płynu, warto też odstawić używki, napoje gazowane, słodycze i innego rodzaju węglowodany proste. Dopiero podkręcony metabolizm i odpowiednia dawka ruchu sprawi, że waga zacznie spadać.

 

Opinie o odchudzającym occie jabłkowym potwierdzają wyniki badań opublikowane w magazynie „Bioscence, Biotechnology, and Biochemistry”. Grupę badanych podzielono na dwie grupy. Osoby z pierwszej grupy spożywały ocet jabłkowy przez 12 tygodni, z drugiej – piły placebo. Efekt? Badani pijący jabłkowy płyn, schudli!

– Ocet jabłkowy ma niezwykle korzystny wpływ na insulinę. Spożywany regularnie może zwiększyć wrażliwość komórek aż o 34 %, obniżając tym samym poziom cukru we krwi i chroniąc przed cukrzycą typu II i insulinoopornością – tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyk i autorka bloga „Trenerka zdrowej diety”.

Zastosowanie octu jabłkowego

Płyn zaleca się przyjmować trzy razy dziennie – na czczo, przed obiadem i przed snem. Osoby z wrażliwym żołądkiem i z problemami z wątrobą powinny rozcieńczać go przegotowaną wodą. Jedna łyżka octu jabłkowego na szklankę wody z pewnością wystarczy, by po kilku dniach zauważyć różnicę. Nie należy jednak stosować zwiększonej dawki płynu. Jest on bowiem silnie odwadniający.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

– Ocet jabłkowy zwiększa też uczucie sytości. W rezultacie jemy mniej niż wcześniej, a nasza waga spada. Picie płynu wpływa także na zmniejszenie wzdęć brzucha i leczy nieprzyjemną zgagę – dodaje dietetyczka.

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Chociaż w sklepach bez problemu znajdziemy ocet jabłkowy, warto przygotować go w domu. W jaki sposób? Kilka jabłek umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć je do dużego szklanego naczynia i zalej przegotowaną wodą z dodatkiem cukru – jedna łyżka na jedną szklankę wody.

Słoika nie zakręcaj, a jedynie zawiń bawełnianą szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na cztery tygodnie. Kilka razy w tygodniu zamieszaj drewnianą łyżką fermentujący napój. Po upływie wyznaczonego czasu, zacznij zlewać ocet do butelek.

Joanna Skałecka

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka

dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.