Przejdź do treści

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć
Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

O insulinooporności, czyli obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny, zaczęło się robić głośno stosunkowo niedawno. Dlatego wiedza na jej temat w społeczeństwie jest jeszcze niewielka. Pojawia się też wiele mitów na temat insulinooporności. Wylicza je dietetyczka Anna Reguła, a my bierzemy pod lupę kilka z nich.

Insulinooporność: największe mity

W temacie insulinooporności mamy do czynienia z dużą dawką dietetycznych mitów. Niektóre (…) są wam pewnie znane, inne mogą okazać się zaskoczeniem” – pisze na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Anna Reguła.

Autorka profilu na Instagramie „Niekoniecznie dietetycznie” wskazuje największe mity związane z insulinoopornością, a my sprawdzamy, dlaczego to nieprawdziwe stwierdzenia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

insulinooporność

Nie wierz w te stwierdzenia!

Anna Reguła wylicza mity związane z insulinoopornością:

  • należy wyeliminować węglowodany;
  • musisz jeść śniadania białkowo-tłuszczowe;
  • dieta przy IO nie powinna zawierać nabiału;
  • gotowana marchewka ma wysoki indeks glikemiczny;
  • mając IO nie można jeść na mieście i chodzić do restauracji;
  • dieta wegańska nie sprawdzi się u osoby z IO;
  • dotyka tylko osoby z nadwagą;
  • trzeba bardzo uważać na rodzaj aktywności fizycznej;
  • istnieje jedna uniwersalna dieta, której należy się trzymać;
  • przez insulinooporność masz problemy, żeby schudnąć.

Wzięliśmy pod lupę te mity, które według nas są najbardziej rozpowszechnione i mogą przynieść duże szkody dla zdrowia. Sprawdź, o czym koniecznie powinnaś wiedzieć!

kosz warzyw

Jedna uniwersalna dieta?

Zacznijmy od mitów, które dotyczą odżywiana przy insulinooporności. Pamiętaj: nie istnieje jedna, uniwersalna dieta dla osób z insulinoopornością. Powinna być ona dopasowana indywidualnie do każdego, bo wszyscy mają inne potrzeby i preferencje żywieniowe czy ewentualnie inne problemy zdrowotne.

Przykład? Przy insulinooporności zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Jednak niestety nie służą one wszystkim. U niektórych osób mogą wzmagać wzdęcia czy biegunki. Dlatego tak ważne jest, by swojej diety nie opierać na „zaleceniach dla wszystkich” i skonsultować ją z doświadczonym dietetykiem.

Nie zapominaj też, że zdrowe podejście do diety opiera się na zmianie nawyków żywieniowych. A te nie zmienią się w ciągu kilku dni. Na to potrzeba czasu i nakładu twojej pracy. Na pewno prościej jest zacząć od konsultacji z doświadczonym dietetykiem, który postawi na twoją edukację, po to, byś wiedziała nie tylko, co możesz zjeść, ale też jak jeść, co łączyć, jak często jeść i dlaczego.

Kobieta jedząca pizzę / istockphoto.com

Dieta przy insulinooporności: zasady

Czy istnieją jakieś ogólne zasady, które warto wprowadzić przy insulinooporności? Podstawową regułą, którą warto wprowadzić, jest eliminacja cukru oraz żywności, która cukier zawiera: słodyczy, batoników, cukierków, ciasteczek, deserków mlecznych i owocowych, soków, nektarów i napojów gazowanych, napojów energetyzujących, jogurtów i serków z cukrem, lodów, pieczywa cukierniczego, słodkich kremów do smarowania pieczywa, słodzonych przetworów owocowych i owocowo-warzywnych.

Natomiast wcale nie musisz eliminować ze swojej diety węglowodanów i nabiału. A niestety w sieci można znaleźć informacje o rzekomym wpływie glutenu i nabiału na zaostrzenie insulinooporności. Tymczasem nie ma żadnego naukowego dowodu na to, że spożycie nabiału i glutenu nasila insulinooporność.

Insulinooporność bez dodatkowych schorzeń, takich jak np. celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, nie stanowi wskazania do eliminacji glutenu z diety. Gluten jest zawarty w produktach pełnoziarnistych, a te, przypomnijmy, są wskazane w diecie dla osób z insulinoopornością. Podobnie z nabiałem. Jeśli lubisz nabiał i nie masz innych powodów zdrowotnych (np. alergii) ku temu, by wyeliminować go z diety, po prostu tego nie rób.

Pamiętaj: nie eliminuj nabiału i węglowodanów z diety dla zasady, ponieważ to nie zahamuje rozwoju insulinooporności, a może negatywnie wpłynąć na twoje zdrowie, m.in spowodować duże niedobory w organizmie, a w konsekwencji np. spadek odporności.

Hormonami tarczycy nie da się wyleczyć otyłości

Insulinooporność – śniadania białkowo-tłuszczowe?

Osoba z insulinoopornością nie musi koniecznie jeść śniadań białkowo-tłuszczowych. W jej diecie każdy posiłek powinien być zbilansowany pod względem zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów. Daje to gwarancję utrzymywania wyrzutów insuliny na stałym poziomie. Dzięki takiemu rozkładowi można również zapobiec zbyt dużemu spadkowi cukru we krwi.

Ale zdarza się, że niektóre osoby z insulinoopornością mają za wysokie wyniki insuliny i glukozy na czczo. Wtedy pomocne może okazać się wprowadzenie śniadań białkowo-tłuszczowych. Takich, które zawierają w składzie białka (np. jaja), tłuszcze (np. oliwa z oliwek) i sporą ilość warzyw, ale nie zawierają produktów zbożowych.

I tu znowu bardzo ważna zasada diety dla osoby z insulinoopornością, czyli indywidualizacja. U jednej osoby śniadania białkowo-tłuszczowe absolutnie się nie sprawdzą, dla innej będzie to bardzo dobre rozwiązanie. Wszystko zależy od twoich wyników badań i samopoczucia po śniadaniu.

Aktywność fizyczna przy insulinooporności

W sieci można znaleźć informację, że trzeba być bardzo ostrożnym przy wyborze aktywności fizycznej, jeśli mamy insulinooporność. To nieprawda! Nie ma jednego zabronionego czy niewskazanego rodzaju ćwiczeń. Najważniejsze, żeby trenować to, co lubimy, bo bez tego szybko się zniechęcimy do aktywności fizycznej.  

Należy jednak pamiętać, że intensywność ćwiczeń powinna się mieścić w granicach tolerancji organizmu danej osoby. Nie należy przekraczać 80–85 proc. tętna maksymalnego ze względu na ryzyko braku korzyści treningowych. Wysiłek o większej intensywności może powodować uszkodzenia mechaniczne i oksydacyjne, prowadząc do przejściowego upośledzenia działania insuliny i tolerancji glukozy.

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 200 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Jak przy każdym schorzeniu tak i w temacie insulinooporności mamy do czynienia z dużą dawką dietetycznych mitów. Niektóre z powyższych są Wam pewnie znane, inne mogą okazać się zaskoczeniem. W związku z tym, że 14.11 obchodzimy Światowy Dzień Zwalczania Cukrzycy w tym tygodniu będzie pojawiać się więcej treści związanych z dietą przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej. Na blogu (link w bio) czeka już na Was artykuł-fragment mojej książki „Ach ten cukier” dotyczący pierwszego punktu czyli diet niskowęglowodanowych w insulinooporności? Z racji przytoczonej przeze mnie okazji ebooka dostaniecie w tym tygodniu w promocyjnej cenie 22,90! W środku tłumaczę wszystkie wymienione przeze mnie mity krok po kroku, a oprócz tego do dyspozycji dostajecie jeszcze pyszne przepisy i inne zagadnienia związane z dietoterapią cukrzycy typu 2, otyłości, nadwagi i właśnie insulinooporności❤? Na grupie Facebookowej Insulinooporność bez nadęcia (link również w bio) ruszył także 5-dniowy cykl edukacyjny odnośnie komponowania posiłków dla insulinoopornych. Zapraszam zainteresowane osoby do dołączenia – te treści nie będą pojawiały się na Instagramie. Być może podsumuję wszystkie poruszone zagadanienia insulinooporną transmisją live bez nadęcia☺ Czy któryś z mitów jest dla Was wyjątkowym zaskoczeniem?? #dietetykaracjonalnie #dietetyka #infografika #fitgirl #redukcja #odchudzanie #nutrition #healthyfood #zdrowejedzenie #zdrowystylzycia #metabolizm #jakschudnac #detoks #detox #insulinoopornosc #cukrzyca #achtencukier #wiemcojem #siłownia #fitness #dieta

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×