Przejdź do treści

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

kosz warzyw
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

„Zdrowa dieta nie jest czarno-biała. Rekomendacje dla jednej osoby mogą zupełnie nie być odpowiednie dla innej. Jednak jedno jest pewne – wiele z zaleceń w insulinooporności można dostosować do większości osób z tym zaburzeniem metabolicznym”- pisze dietetyk Kamila Urbaniak, na swoim profilu na Instagramie. O czym warto pamiętać? 

Zdarza się, że nie masz czasu zjeść, a gdy przychodzi pora obiadowa pochłaniasz więcej niż zazwyczaj? Może chciałaś poćwiczyć, ale zabrakło czasu? Takie drobne codzienne decyzje mogą wpłynąć na wytworzenie niebezpiecznej oporności na insulinę. Insulinooporność to termin, który powinien znać każdy i słusznie, bo coraz więcej kobiet jest diagnozowana w tym kierunku.

Sen

Niezależnie, czy jesteś pełna sił czy chorujesz na insuliooporność, sen jest ważnym elementem zdrowego trybu życia. Jest ściśle powiązany z różnymi procesami hormonalnymi i metabolicznymi w organizmie, a także odpowiada za utrzymanie homeostazy metabolicznej. Zaburzenia snu mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne: metaboliczne, sercowo-naczyniowe i wpływać na ogólne samopoczucie. Większość badań epidemiologicznych sugeruje, że przewlekłe jego niedobory są związane ze zwiększonym ryzykiem otyłości i cukrzycy. Dodatkowo, mogą powodować rozregulowanie trybu dnia i nocy, zmianę wydzielania hormonów i wpływać na regulację glukozy. Zadbaj o dobrą jakość snu.

Nie ma takiej osoby na świecie, która nie powinna zadbać o sen niezależnie od jednostki chorobowej czy zaburzenia metabolicznego. W insulinooporności, PCOS, niedoczynności tarczycy, otyłości to ważne, bo słabej jakości sen lub chroniczne odpuszczanie odpowiedniej ilości godzin regeneracji sprzyja zaburzeniom gospodarki glukozowo-insulinowej. Osoby, które nie śpią i nie regenerują się odpowiedniej ilości godzin czyli około 7-9, dla większości mają wyższe stężenie glukozy i insuliny na czczo, wykazują większe ciągoty do słodkości i niestety zwykle spożywają w ciągu dnia więcej kalorii.

dietetyk Kamila Urbaniak, na swoim profilu na Instagramie
Sandra Kubicka

Ruch

Ruch to zdrowie, każda z nas o tym wie. Niektóre z nas sprawdzają ilość przemierzonych kroków w ciągu dnia, jeżdżą rowerem do pracy lub chodzą na fitness. Aktywność fizyczna przynosi ogromne korzyści dla osób cierpiących na choroby metaboliczne, w tym insulinooporność. Zmniejsza ryzyko otyłości, niweluje stan zapalny, zwiększa mechanizmy wytwarzania antyoksydantów i wrażliwość na insulinę a także poprawia wygląd sylwetki.

Nie musisz chodzić na siłownię 5 razy w tygodniu, ale wybacz... wsiadanie do samochodu i jazda do pracy, a następnie siedzenie za biurkiem minimum 8 godzin by następnie znów wsiąść do samochodu - totalnie niszczy twoje zdrowie. Człowiek został stworzony do poruszania się. Tego nie można pomijać. Bez odpowiedniej ilości ruchu trudno redukować insulinooporność. Więc... gotuj i ruszaj się, tańcz, wychodź na spacery, wybieraj schody, piel ogródek. Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie. Nie potrzebujesz do tego drogiego sprzętu ani karnetu.

możemy przeczytać na profilu dietetyk @kreatornia_zmian

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Zdrowa dieta nie jest czarno-biała. Rekomendacje dla jednej osoby mogą zupełnie nie być odpowiednie dla innej. Jedno jest pewne jednak – wiele z zaleceń w insulinooporności można spokojnie dostosować do większości osób z tym zaburzeniem metabolicznym. . Jakie to zalecenia? . 1. SEN – nie ma takiej osoby na świecie, która nie powinna zadbać o sen niezależnie od jednostki chorobowej czy zaburzenia metabolicznego. W insulinooporności, PCOS, niedoczynności tarczycy, otyłości to ważne, bo słabej jakości sen lub chroniczne odpuszczanie odpowiedniej ilości godzin regeneracji sprzyja zaburzeniom gospodarki glukozowo-insulinowej. Osoby, które nie śpią i nie regenerują się odpowiedniej ilości godzin czyli okkoło 7-9h dla większości mają wyższe stężenie glukozy i insuliny na czczo, wykazują większe ciągoty do słodkości i niestety zwykle spożywają w ciągu dnia więcej kalorii. . 2. RUCH – nie musisz chodzić na siłownię 5 razy w tygodniu, ale wybacz…wsiadanie do samochodu i jazda do pracy, a następnie siedzenie za biurkiem minimum 8 godzin by następnie znów wsiąść do samochodu – totalnie niszczy Twoje zdrowie. Człowiek został stworzony do poruszania się. Tego nie można pomijać. Bez odpowiedniej ilości ruchu trudno redukować insulinooporność. Więc…gotuj i ruszaj się, tańcz, wychodź na spacery, wybieraj schody, piel ogródek. Ruszaj się tak jak robiły to nasze babcie. Nie potrzebujesz do tego drogiego sprzętu ani karnetu. . 3. WARZYWA – o ile insulinooporność może być związana z różnymi chorobami np. refluksem, zespołem jelita nadwrażliwego (IBS) i wieloma innymi w każdej z tych diet warzywa są istotne. Wprawdzie inne warzywa trzeba będzie dobrac, innej obróbki użyć, ale tak czy inaczej one MUSZĄ znaleźc się w diecie. . Te 3 punkty to asbolutne i niezaprzeczalnie ważne elementy, które trzeba wdrażać w swoim życiu/żywieniu by redukować insulinooporność, masę ciała, żyć zdrowiej. . Co według Ciebie jest jeszcze takim czynnikiem? . . #insulinoopornosc #niskiig #dietazniskimig #pcos #plodnosc #fertility #fertilitydiet #płodność #insulinresistance #dietawpcos #jemzdrowo #dietetykaopartanadowodach #zdrowie #dietetyk #dietawinsulinooporności #dietawio #dietetykonline

Post udostępniony przez DIETETYK -Kamila Urbaniak ? (@kreatornia_zmian)

Warzywa

Podstawową zasadą diety w insulinooporności jest eliminacja cukru oraz żywności, która go zawiera: słodyczy, batoników, cukierków, ciasteczek, deserków mlecznych i owocowych, soków, nektarów i napojów gazowanych, napojów energetyzujących, jogurtów i serków z cukrem, lodów, pieczywa cukierniczego, słodkich kremów do smarowania pieczywa. Dlatego swoją dietę opieraj na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Im żywność bogatsza w błonnik pokarmowy, im mniej przetworzona, tym lepiej. Nie ukrywajmy, najlepiej sprawdzą się warzywa. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów warzyw i owoców każdego dnia.

O ile insulinooporność może być związana z różnymi chorobami, np. refluksem, zespołem jelita nadwrażliwego (IBS) i wieloma innymi, w każdej z tych diet warzywa są istotne. Wprawdzie inne warzywa trzeba będzie dobrac, innej obróbki użyć, ale tak czy inaczej one muszą znaleźc się w diecie.

dodała dietetyk Kamila Urbaniak
Chcesz uwolnić się z objęć PMS? Może ci w tym pomóc Ashwagandha

Insulinooporność

Insulinooporność oznacza zmniejszenie podatności organizmu na insulinę, czyli hormonu, który odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. U zdrowej osoby poziom glukozy podnosi się np. po posiłku. Wtedy wyspy trzustki dostają sygnał do wydzielenia insuliny i trafia ona do krwiobiegu, skąd oddziałuje m.in. na komórki wątroby, komórki mięśniowe czy tłuszczowe. Po przyłączeniu insuliny do receptora znajdującego się na powierzchni komórek glukoza pobierana jest do ich wnętrza. Dzięki temu cząsteczki glukozy trafiają z krwi do hepatocytów, miocytów, adipocytów i innych komórek, a co za tym idzie, obniża się poziom glukozy we krwi. U osoby mającej insulinooporność, mechanizm ten jest zaburzony.

Choroba może powstać w kilku mechanizmach, tj. w wyniku przyspieszonego rozpadu insuliny, obecności przeciwciał przeciwinsulinowych, zbyt małej liczby receptorów insulinowych w błonie komórek lub w wyniku nieprawidłowego działania tych receptorów. Do rozwoju insulinooporności może również dojść w wyniku nadmiernego wydzielania substancji działających przeciwstawnie do insuliny, takich jak kortyzol, glukagon, hormony tarczycy, androgeny czy hormon wzrostu. Właśnie dlatego czynnikami ryzyka dla wystąpienia oporności na insulinę są m.in. nadwaga i otyłość. Tkanka tłuszczowa produkuje substancje działające przeciwstawnie do insuliny, a dodatkowo wydziela wolne kwasy tłuszczowe bezpośrednio do krwiobiegu. Ich nadmiar sprawia, że komórki wykorzystują kwasy tłuszczowe zamiast glukozy do wytworzenia energii. Glukoza krąży dalej we krwi, co stymuluje organizm do wydzielania jeszcze większej ilości insuliny.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze