Przejdź do treści

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Miód wrzosowy jest jedną ze szlachetnych odmian miodu o ciemnym, bursztynowym kolorze i kwiatowym zapachu. Można go rozpoznać po lekko galaretowatej konsystencji oraz łagodnie gorzkawym smaku. Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego wykorzystywane są m.in. we wspomaganiu leczenia chorób układu moczowego. Ze względu na trudności w pozyskiwaniu oraz niewielką dostępność na rynku trzeba się liczyć z wysoką ceną tego produktu.

Co to jest miód wrzosowy?

Miód wrzosowy jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego – rośliny wieloletniej, w Polsce występującej w lasach brzozowych i sosnowych oraz na torfowiskach. Pozyskuje się go od lipca do października.

Na szczególną uwagę zasługuje miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich. Został on wpisany na listę produktów tradycyjnych, na której uwzględniane są artykuły żywnościowe stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, posiadające wyjątkowe właściwości wynikające z tradycyjnych metod wytwarzania.

Jak rozpoznać miód wrzosowy?

Miód wrzosowy posiada cechy, które pozwalają z łatwością odróżnić go od innych rodzajów miodu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Skąd się bierze miód?

Kolor miodu wrzosowego

Barwa miodu wrzosowego zależy od jego postaci. Przed skrystalizowaniem produkt ma kolor bursztynowy, czasami z odcieniami czerwieni. Miód wrzosowy po krystalizacji posiada natomiast barwę od żółtopomarańczowej do brunatnej.

Konsystencja miodu wrzosowego

Miód wrzosowy w formie nieskrystalizowanej ma postać gęstej, lekko galaretowatej cieczy. W wyniku krystalizacji tworzą się w nim ziarna średniej wielkości.

Smak i zapach miodu wrzosowego

Produkt charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem i wyraźnym, kwiatowym zapachem wynikającym z obecności olejków eterycznych. Jest mniej słodki od większości innych odmian miodu.

Właściwości miodu wrzosowego

Miód wrzosowy zawiera związki o działaniu antyoksydacyjnym i antybakteryjnym, dlatego przypisuje mu się właściwości korzystne z punktu widzenia profilaktyki i wspomagania leczenia niektórych chorób.

Na co działa miód wrzosowy?

  • może być pomocny w leczeniu chorób śluzówki jamy ustnej, gardła oraz migdałków podniebiennych,
  • przyspiesza diurezę (wydalanie moczu), dlatego może dawać pozytywny efekt w przypadku zapalenia pęcherza moczowego, kamicy nerkowej oraz przy występowaniu obrzęków,
  • stosowany jest w chorobach prostaty,
  • wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej.

Wartości odżywcze miodu wrzosowego

Pod kątem wartości odżywczych, we wrzosowym miodzie dominują cukry. W 100 gramach produktu znajdziemy ich ponad 70 gramów. Głównym cukrem w miodzie wrzosowym jest fruktoza, nieco mniejszy udział ma glukoza. Produkt dostarcza bardzo niewielkiej ilości sacharozy (około 1 grama w 100 gramach produktu). W miodzie wrzosowym znajdziemy również białka (około 0,3 grama na 100 gramów).

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód wrzosowy zawiera składniki mineralne (m.in. żelazo, mangan, magnez, wapń) oraz witaminy (w tym witaminy A, B2, B3, B6, C). Warto jednak pamiętać, że ich ilość w miodzie jest relatywnie niewielka. Przy zwyczajowo spożywanych dawkach nie stanowi on znaczącego źródła tych cennych substancji.

Dla przykładu – ilość żelaza w miodzie wrzosowym to przeciętnie 0,8 miligramów na 100 gramów produktu. Oznacza to, że łyżka miodu (20 gramów) dostarcza mniej niż jeden proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla dorosłej kobiety.

Wartość energetyczna miodu wrzosowego to około 300 kilokalorii na 100 gramów produktu.

Zastosowanie miodu wrzosowego

Miód wrzosowy znajduje zastosowanie przede wszystkim jako składnik poprawiający smak potraw, dostarczający łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz wspomagający rekonwalescencję.

Jak spożywać miód wrzosowy? Najlepiej w postaci nieogrzewanej, np. jako dodatek do jogurtu, twarożku, koktajlu owocowego, sosu sałatkowego lub pieczywa. Miód wrzosowy wzbogaci również smak potraw poddawanych obróbce termicznej (np. owsianek, ciast, mięs) lub gorących napojów (herbaty, kawy, kakao). Musimy jednak pamiętać, że poddanie tego produktu działaniu wysokiej temperatury powoduje inaktywację większości składników odpowiadających za jego korzystne właściwości.

Ze względu na wysoką zawartość cukrów spożywanie miodu wrzosowego jest przeciwwskazane dla osób z cukrzycą.

Cena miodu wrzosowego

Miód wrzosowy jest trudniejszy do wytworzenia i mniej dostępny od większości innych odmian polskich miodów. Pociąga to za sobą wyższą cenę. Za kilogram prawdziwego miodu wrzosowego będziemy musieli zapłacić około 100 złotych.

Gdzie kupić miód wrzosowy?

Miód wrzosowy jest produktem wytwarzanym w niewielu miejscach, dlatego najłatwiej kupić go w sklepach internetowych. Jeśli mamy taką możliwość, o miód wrzosowy warto również zapytać w lokalnej pasiece lub u pszczelarzy sprzedających swoje produkty na targowiskach.

Miód

Podczas zakupów sprawdzajmy, czy wybrany artykuł to prawdziwy miód wrzosowy, czy (znacznie tańszy, bo zdecydowanie łatwiejszy w produkcji) miód wielokwiatowy, do którego dodana została domieszka miodu wrzosowego. Dokładna informacja powinna być zamieszczona na etykiecie produktu.

 

Bibliografia:

  1.  Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 2018
  2. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences 64(3): 147-151, 2018.
  3. Wilczyńska A., Przybyłowski P., Stasiuk E., Zawartość żelaza w miodach pszczelich, Roczniki Naukowe Państwowego Zakładu Higieny, 55: 81-84, 2004.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

×