Przejdź do treści

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska
Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Miód wrzosowy jest jedną ze szlachetnych odmian miodu o ciemnym, bursztynowym kolorze i kwiatowym zapachu. Można go rozpoznać po lekko galaretowatej konsystencji oraz łagodnie gorzkawym smaku. Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego wykorzystywane są m.in. we wspomaganiu leczenia chorób układu moczowego. Ze względu na trudności w pozyskiwaniu oraz niewielką dostępność na rynku trzeba się liczyć z wysoką ceną tego produktu.

Co to jest miód wrzosowy?

Miód wrzosowy jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego – rośliny wieloletniej, w Polsce występującej w lasach brzozowych i sosnowych oraz na torfowiskach. Pozyskuje się go od lipca do października.

Na szczególną uwagę zasługuje miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich. Został on wpisany na listę produktów tradycyjnych, na której uwzględniane są artykuły żywnościowe stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, posiadające wyjątkowe właściwości wynikające z tradycyjnych metod wytwarzania.

Jak rozpoznać miód wrzosowy?

Miód wrzosowy posiada cechy, które pozwalają z łatwością odróżnić go od innych rodzajów miodu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Skąd się bierze miód?

Kolor miodu wrzosowego

Barwa miodu wrzosowego zależy od jego postaci. Przed skrystalizowaniem produkt ma kolor bursztynowy, czasami z odcieniami czerwieni. Miód wrzosowy po krystalizacji posiada natomiast barwę od żółtopomarańczowej do brunatnej.

Konsystencja miodu wrzosowego

Miód wrzosowy w formie nieskrystalizowanej ma postać gęstej, lekko galaretowatej cieczy. W wyniku krystalizacji tworzą się w nim ziarna średniej wielkości.

Smak i zapach miodu wrzosowego

Produkt charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem i wyraźnym, kwiatowym zapachem wynikającym z obecności olejków eterycznych. Jest mniej słodki od większości innych odmian miodu.

Właściwości miodu wrzosowego

Miód wrzosowy zawiera związki o działaniu antyoksydacyjnym i antybakteryjnym, dlatego przypisuje mu się właściwości korzystne z punktu widzenia profilaktyki i wspomagania leczenia niektórych chorób.

Na co działa miód wrzosowy?

  • może być pomocny w leczeniu chorób śluzówki jamy ustnej, gardła oraz migdałków podniebiennych,
  • przyspiesza diurezę (wydalanie moczu), dlatego może dawać pozytywny efekt w przypadku zapalenia pęcherza moczowego, kamicy nerkowej oraz przy występowaniu obrzęków,
  • stosowany jest w chorobach prostaty,
  • wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej.

Wartości odżywcze miodu wrzosowego

Pod kątem wartości odżywczych, we wrzosowym miodzie dominują cukry. W 100 gramach produktu znajdziemy ich ponad 70 gramów. Głównym cukrem w miodzie wrzosowym jest fruktoza, nieco mniejszy udział ma glukoza. Produkt dostarcza bardzo niewielkiej ilości sacharozy (około 1 grama w 100 gramach produktu). W miodzie wrzosowym znajdziemy również białka (około 0,3 grama na 100 gramów).

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód wrzosowy zawiera składniki mineralne (m.in. żelazo, mangan, magnez, wapń) oraz witaminy (w tym witaminy A, B2, B3, B6, C). Warto jednak pamiętać, że ich ilość w miodzie jest relatywnie niewielka. Przy zwyczajowo spożywanych dawkach nie stanowi on znaczącego źródła tych cennych substancji.

Dla przykładu – ilość żelaza w miodzie wrzosowym to przeciętnie 0,8 miligramów na 100 gramów produktu. Oznacza to, że łyżka miodu (20 gramów) dostarcza mniej niż jeden proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla dorosłej kobiety.

Wartość energetyczna miodu wrzosowego to około 300 kilokalorii na 100 gramów produktu.

Zastosowanie miodu wrzosowego

Miód wrzosowy znajduje zastosowanie przede wszystkim jako składnik poprawiający smak potraw, dostarczający łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz wspomagający rekonwalescencję.

Jak spożywać miód wrzosowy? Najlepiej w postaci nieogrzewanej, np. jako dodatek do jogurtu, twarożku, koktajlu owocowego, sosu sałatkowego lub pieczywa. Miód wrzosowy wzbogaci również smak potraw poddawanych obróbce termicznej (np. owsianek, ciast, mięs) lub gorących napojów (herbaty, kawy, kakao). Musimy jednak pamiętać, że poddanie tego produktu działaniu wysokiej temperatury powoduje inaktywację większości składników odpowiadających za jego korzystne właściwości.

Ze względu na wysoką zawartość cukrów spożywanie miodu wrzosowego jest przeciwwskazane dla osób z cukrzycą.

Cena miodu wrzosowego

Miód wrzosowy jest trudniejszy do wytworzenia i mniej dostępny od większości innych odmian polskich miodów. Pociąga to za sobą wyższą cenę. Za kilogram prawdziwego miodu wrzosowego będziemy musieli zapłacić około 100 złotych.

Gdzie kupić miód wrzosowy?

Miód wrzosowy jest produktem wytwarzanym w niewielu miejscach, dlatego najłatwiej kupić go w sklepach internetowych. Jeśli mamy taką możliwość, o miód wrzosowy warto również zapytać w lokalnej pasiece lub u pszczelarzy sprzedających swoje produkty na targowiskach.

Miód

Podczas zakupów sprawdzajmy, czy wybrany artykuł to prawdziwy miód wrzosowy, czy (znacznie tańszy, bo zdecydowanie łatwiejszy w produkcji) miód wielokwiatowy, do którego dodana została domieszka miodu wrzosowego. Dokładna informacja powinna być zamieszczona na etykiecie produktu.

 

Bibliografia:

  1.  Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 2018
  2. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences 64(3): 147-151, 2018.
  3. Wilczyńska A., Przybyłowski P., Stasiuk E., Zawartość żelaza w miodach pszczelich, Roczniki Naukowe Państwowego Zakładu Higieny, 55: 81-84, 2004.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×