Przejdź do treści

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Miód wrzosowy jest jedną ze szlachetnych odmian miodu o ciemnym, bursztynowym kolorze i kwiatowym zapachu. Można go rozpoznać po lekko galaretowatej konsystencji oraz łagodnie gorzkawym smaku. Właściwości zdrowotne miodu wrzosowego wykorzystywane są m.in. we wspomaganiu leczenia chorób układu moczowego. Ze względu na trudności w pozyskiwaniu oraz niewielką dostępność na rynku trzeba się liczyć z wysoką ceną tego produktu.

Co to jest miód wrzosowy?

Miód wrzosowy jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego – rośliny wieloletniej, w Polsce występującej w lasach brzozowych i sosnowych oraz na torfowiskach. Pozyskuje się go od lipca do października.

Na szczególną uwagę zasługuje miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich. Został on wpisany na listę produktów tradycyjnych, na której uwzględniane są artykuły żywnościowe stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, posiadające wyjątkowe właściwości wynikające z tradycyjnych metod wytwarzania.

Jak rozpoznać miód wrzosowy?

Miód wrzosowy posiada cechy, które pozwalają z łatwością odróżnić go od innych rodzajów miodu.

Skąd się bierze miód?

Kolor miodu wrzosowego

Barwa miodu wrzosowego zależy od jego postaci. Przed skrystalizowaniem produkt ma kolor bursztynowy, czasami z odcieniami czerwieni. Miód wrzosowy po krystalizacji posiada natomiast barwę od żółtopomarańczowej do brunatnej.

Konsystencja miodu wrzosowego

Miód wrzosowy w formie nieskrystalizowanej ma postać gęstej, lekko galaretowatej cieczy. W wyniku krystalizacji tworzą się w nim ziarna średniej wielkości.

Smak i zapach miodu wrzosowego

Produkt charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem i wyraźnym, kwiatowym zapachem wynikającym z obecności olejków eterycznych. Jest mniej słodki od większości innych odmian miodu.

Właściwości miodu wrzosowego

Miód wrzosowy zawiera związki o działaniu antyoksydacyjnym i antybakteryjnym, dlatego przypisuje mu się właściwości korzystne z punktu widzenia profilaktyki i wspomagania leczenia niektórych chorób.

Na co działa miód wrzosowy?

  • może być pomocny w leczeniu chorób śluzówki jamy ustnej, gardła oraz migdałków podniebiennych,
  • przyspiesza diurezę (wydalanie moczu), dlatego może dawać pozytywny efekt w przypadku zapalenia pęcherza moczowego, kamicy nerkowej oraz przy występowaniu obrzęków,
  • stosowany jest w chorobach prostaty,
  • wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej.

Wartości odżywcze miodu wrzosowego

Pod kątem wartości odżywczych, we wrzosowym miodzie dominują cukry. W 100 gramach produktu znajdziemy ich ponad 70 gramów. Głównym cukrem w miodzie wrzosowym jest fruktoza, nieco mniejszy udział ma glukoza. Produkt dostarcza bardzo niewielkiej ilości sacharozy (około 1 grama w 100 gramach produktu). W miodzie wrzosowym znajdziemy również białka (około 0,3 grama na 100 gramów).

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód wrzosowy zawiera składniki mineralne (m.in. żelazo, mangan, magnez, wapń) oraz witaminy (w tym witaminy A, B2, B3, B6, C). Warto jednak pamiętać, że ich ilość w miodzie jest relatywnie niewielka. Przy zwyczajowo spożywanych dawkach nie stanowi on znaczącego źródła tych cennych substancji.

Dla przykładu – ilość żelaza w miodzie wrzosowym to przeciętnie 0,8 miligramów na 100 gramów produktu. Oznacza to, że łyżka miodu (20 gramów) dostarcza mniej niż jeden proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla dorosłej kobiety.

Wartość energetyczna miodu wrzosowego to około 300 kilokalorii na 100 gramów produktu.

Zastosowanie miodu wrzosowego

Miód wrzosowy znajduje zastosowanie przede wszystkim jako składnik poprawiający smak potraw, dostarczający łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz wspomagający rekonwalescencję.

Jak spożywać miód wrzosowy? Najlepiej w postaci nieogrzewanej, np. jako dodatek do jogurtu, twarożku, koktajlu owocowego, sosu sałatkowego lub pieczywa. Miód wrzosowy wzbogaci również smak potraw poddawanych obróbce termicznej (np. owsianek, ciast, mięs) lub gorących napojów (herbaty, kawy, kakao). Musimy jednak pamiętać, że poddanie tego produktu działaniu wysokiej temperatury powoduje inaktywację większości składników odpowiadających za jego korzystne właściwości.

Ze względu na wysoką zawartość cukrów spożywanie miodu wrzosowego jest przeciwwskazane dla osób z cukrzycą.

Cena miodu wrzosowego

Miód wrzosowy jest trudniejszy do wytworzenia i mniej dostępny od większości innych odmian polskich miodów. Pociąga to za sobą wyższą cenę. Za kilogram prawdziwego miodu wrzosowego będziemy musieli zapłacić około 100 złotych.

Gdzie kupić miód wrzosowy?

Miód wrzosowy jest produktem wytwarzanym w niewielu miejscach, dlatego najłatwiej kupić go w sklepach internetowych. Jeśli mamy taką możliwość, o miód wrzosowy warto również zapytać w lokalnej pasiece lub u pszczelarzy sprzedających swoje produkty na targowiskach.

Miód

Podczas zakupów sprawdzajmy, czy wybrany artykuł to prawdziwy miód wrzosowy, czy (znacznie tańszy, bo zdecydowanie łatwiejszy w produkcji) miód wielokwiatowy, do którego dodana została domieszka miodu wrzosowego. Dokładna informacja powinna być zamieszczona na etykiecie produktu.

 

Bibliografia:

  1.  Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 2018
  2. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences 64(3): 147-151, 2018.
  3. Wilczyńska A., Przybyłowski P., Stasiuk E., Zawartość żelaza w miodach pszczelich, Roczniki Naukowe Państwowego Zakładu Higieny, 55: 81-84, 2004.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami