Przejdź do treści

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Miód
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Maj jest idealnym miesiącem na zbiór mniszka lekarskiego. Z tego żółtego kwiatka, który właśnie zdobi nasze ogrody i łąki, można szybko i prosto przyrządzić miód. Taka mikstura sprawdzi się idealnie przy kaszlu, bólu gardła czy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Przepisy na miód z mniszka lekarskiego – co z nimi nie tak?

W kwietniu i maju, kiedy za oknem łąki pokryte są żółtymi barwami mniszka lekarskiego, warto sięgnąć po właściwości lecznice tej rośliny. W szczególności popularnym jest miód, który przyda nam się w sezonie jesienno-zimowym, kiedy o infekcję nie jest trudno. W sieci można znaleźć wiele przepisów na miód mniszkowy. Jednak większość z nich w swoim składzie zawiera cukier. Na ten problem zwróciła uwagę Anna Walczak, autorka profilu na Instagramie @matka_natural.

W sieci znalazłam mnóstwo całkowicie bezwartościowych przepisów na miód z mniszka na bazie cukru. Trochę to dziwne, że najbardziej „trafny” przepis z Google’a zachęca nas do użycia aż kilograma białego cukru. Przepisy z cukrem znajduję nawet u znanych i cenionych blogerów pro health. Taki miód ma być lekiem, a zapewniam was kochani, że na bazie rafinowanego białego cukru na pewno nim nie będzie – pisze Walczak.

Ekspertka zwraca także uwagę, że w przepisach poleca się długie gotowanie. Jak zaznacza, w takim procesie mniszek traci wszelkie właściwości, a gotowanie jest tylko po to, żeby rozpuścić cukier. Z tych powodów warto sięgnąć po przepis, który zachowa naturalne właściwości tej rośliny. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Przepis na miód mniszkowy

Prosty i szybki w wykonaniu przepis podała na swoim profilu na Instagramie Anna Walczak.

Przepis na syrop w formie miodu z mniszka lekarskiego:

Składniki: 

  • Kwiaty mniszka z szypułką,
  • Miód z pobliskiej pasieki,
  • Opcjonalnie: cytryna, imbir (ale Słowianie dawali radę bez tego)

Sposób przygotowania:

Do słoiczka z miodem wkładamy ciasno kwiaty mniszka tak, aby nic się nie wylewało ani nie wystawało poza słoik. Możemy dodać sok z 1 cytryny oraz starty imbir, ale bez tego też zadziała. Słoik odkładamy w ciemne miejsce i przez co najmniej 2,5-3 tygodnie staramy się nim potrząsnąć raz na 2 dni lub nawet codziennie. Po 3 tygodniach mamy już gotowy miód z mniszka. Nie ma konieczności przecedzania.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anna Walczak (@matka_natural)


Warto też pamiętać, aby nie mylić mniszka lekarskiego z mleczem pospolitym, jak często go nazywamy. Istnieje bowiem znacząca różnica pomiędzy nimi. Mniszek pospolity jest jadalny od korzenia po kwiat, natomiast mlecz nie.

Tak przygotowany miód można dodawać do herbaty, lemoniady, sałatek czy gofrów. Zaleca się stosowanie 3 łyżeczek dziennie. Mogą go również spożywać dzieci.

Właściwości miodu z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego jest bogaty w:

  • witaminy: A, C,D ,E i te z grupy B,
  •  beta-karoten,
  • minerałyżelazo, magnez, sód, wapń, krzem, miedź, fosfor, cynk i mangan.

Ponadto kwiaty mniszka dzięki zawartości związków fenolowych (w tym flawonoidów oraz kwasów: cykoriowego, chlorogenowego i askorbinowego) wykazują działanie przeciwutleniające.

I – co najważniejsze – syrop z mniszka zawiera peptydy o silnych właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych oraz fitoestrogeny i sterole roślinne (tzw. fitosterole), które obniżają stężenie cholesterolu LDL. Jest w nim obecna także inulina, która obniża stężenie glukozy we krwi i wzmacnia układ odpornościowy oraz cholina i asparagina wspierające układ nerwowy.

Kto nie powinien spożywać mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski ma wiele właściwości zdrowotnych, jednak niektórzy powinny go unikać pod każdą postacią.

Które osoby powinny uważać?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Jadalne kwiaty odmienią nawet pospolite danie

Podaruj kwiaty na talerzu! Pomysł na jadalny „bukiet” nie tylko na Dzień Kobiet

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Sok z aloesu

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Napój nawadniający

Izotonik? Proszę z miodem! Podpowiadamy, jak przygotować zdrowy napój, dzięki któremu uzupełnimy elektrolity

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×