Przejdź do treści

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Miód
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Maj jest idealnym miesiącem na zbiór mniszka lekarskiego. Z tego żółtego kwiatka, który właśnie zdobi nasze ogrody i łąki, można szybko i prosto przyrządzić miód. Taka mikstura sprawdzi się idealnie przy kaszlu, bólu gardła czy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Przepisy na miód z mniszka lekarskiego – co z nimi nie tak?

W kwietniu i maju, kiedy za oknem łąki pokryte są żółtymi barwami mniszka lekarskiego, warto sięgnąć po właściwości lecznice tej rośliny. W szczególności popularnym jest miód, który przyda nam się w sezonie jesienno-zimowym, kiedy o infekcję nie jest trudno. W sieci można znaleźć wiele przepisów na miód mniszkowy. Jednak większość z nich w swoim składzie zawiera cukier. Na ten problem zwróciła uwagę Anna Walczak, autorka profilu na Instagramie @matka_natural.

W sieci znalazłam mnóstwo całkowicie bezwartościowych przepisów na miód z mniszka na bazie cukru. Trochę to dziwne, że najbardziej „trafny” przepis z Google’a zachęca nas do użycia aż kilograma białego cukru. Przepisy z cukrem znajduję nawet u znanych i cenionych blogerów pro health. Taki miód ma być lekiem, a zapewniam was kochani, że na bazie rafinowanego białego cukru na pewno nim nie będzie – pisze Walczak.

Ekspertka zwraca także uwagę, że w przepisach poleca się długie gotowanie. Jak zaznacza, w takim procesie mniszek traci wszelkie właściwości, a gotowanie jest tylko po to, żeby rozpuścić cukier. Z tych powodów warto sięgnąć po przepis, który zachowa naturalne właściwości tej rośliny. 

Przepis na miód mniszkowy

Prosty i szybki w wykonaniu przepis podała na swoim profilu na Instagramie Anna Walczak.

Przepis na syrop w formie miodu z mniszka lekarskiego:

Składniki: 

  • Kwiaty mniszka z szypułką,
  • Miód z pobliskiej pasieki,
  • Opcjonalnie: cytryna, imbir (ale Słowianie dawali radę bez tego)

Sposób przygotowania:

Do słoiczka z miodem wkładamy ciasno kwiaty mniszka tak, aby nic się nie wylewało ani nie wystawało poza słoik. Możemy dodać sok z 1 cytryny oraz starty imbir, ale bez tego też zadziała. Słoik odkładamy w ciemne miejsce i przez co najmniej 2,5-3 tygodnie staramy się nim potrząsnąć raz na 2 dni lub nawet codziennie. Po 3 tygodniach mamy już gotowy miód z mniszka. Nie ma konieczności przecedzania.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anna Walczak (@matka_natural)


Warto też pamiętać, aby nie mylić mniszka lekarskiego z mleczem pospolitym, jak często go nazywamy. Istnieje bowiem znacząca różnica pomiędzy nimi. Mniszek pospolity jest jadalny od korzenia po kwiat, natomiast mlecz nie.

Tak przygotowany miód można dodawać do herbaty, lemoniady, sałatek czy gofrów. Zaleca się stosowanie 3 łyżeczek dziennie. Mogą go również spożywać dzieci.

Właściwości miodu z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego jest bogaty w:

  • witaminy: A, C,D ,E i te z grupy B,
  •  beta-karoten,
  • minerałyżelazo, magnez, sód, wapń, krzem, miedź, fosfor, cynk i mangan.

Ponadto kwiaty mniszka dzięki zawartości związków fenolowych (w tym flawonoidów oraz kwasów: cykoriowego, chlorogenowego i askorbinowego) wykazują działanie przeciwutleniające.

I – co najważniejsze – syrop z mniszka zawiera peptydy o silnych właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych oraz fitoestrogeny i sterole roślinne (tzw. fitosterole), które obniżają stężenie cholesterolu LDL. Jest w nim obecna także inulina, która obniża stężenie glukozy we krwi i wzmacnia układ odpornościowy oraz cholina i asparagina wspierające układ nerwowy.

Kto nie powinien spożywać mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski ma wiele właściwości zdrowotnych, jednak niektórzy powinny go unikać pod każdą postacią.

Które osoby powinny uważać?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

kawa po chińsku / fot. iStock

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami