Przejdź do treści

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód akacjowy
Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Miód akacjowy to z pewnością najpyszniejszy efekt pszczelej pracy. Jego znakiem rozpoznawczym jest bardzo jasny, słomkowożółty kolor. Najważniejsze są jednak jego właściwości lecznicze: wspomaga on układ odpornościowy, zwiększa apetyt oraz dobrze się sprawdza na bezsenność. Ma również zbawienne działanie na układ moczowy. A to dopiero początek jego możliwości.

Co to jest miód akacjowy?

Miód akacjowy to typ miodu, który powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej (a nie akacji), która określana jest również mianem „białej lipy”. Dawniej drzewo to można było spotkać jedynie w Ameryce Północnej, dziś rośnie ono także w Europie. Jeśli chodzi o podstawowe właściwości miodu akacjowego, jego kolor jest bardzo jasny, słomkowo-żółty natomiast konsystencja – najczęściej zbita, nie płynna. Jeżeli jednak występuje on w stałej postaci, jego barwa jest zwykle kremowa, niemal biała. Pachnie on również kwiatami akacji. Wyróżnia się także bardzo słodkim, nieco mdłym smakiem, który z pewnością posmakuje wielu dzieciakom (i nie tylko).

Miód akacjowy – właściwości lecznicze

Miód akacjowy zawiera szereg cennych witamin z grupy B, a także m.in. biopierwiastki, takie jak: magnez, potas, fosfor, mangan, żelazo, wapń. Znajdują się w nim także biotyny, kwas foliowy i pantotenowy oraz kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy i glukonowy – to głównie one nadają smak złocistemu przysmakowi. Za aromat odpowiedzialne są z kolei olejki eteryczne, które pochodzą z nektaru. Nie można zapomnieć także o węglowodanach, takich jak glukoza czy fruktoza, dzięki którym miód akacjowy może zastąpić słodycze.

Skąd się bierze miód?

Właściwości miodu akacjowego docenią osoby, które mają problemy z układem trawiennym. Wpiera on leczenie wrzodów żołądka oraz odbudowę naturalnej flory bakteryjnej  Spożywać go powinni pacjenci z przeziębieniami i grypą, a także osłabionym układem immunologicznym – w tym przypadku pomagają witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Posiada on również właściwości antybakteryjne, warto go stosować przy infekcjach. Spożywany z ciepłą wodą oraz cytryną tworzy powłokę ochronną dla gardła oraz błon śluzowych (żołądka i jamy ustnej).

Na co jeszcze pomaga miód akacjowy? Ze względu na to, że dzięki niemu organizm łatwiej się regeneruje, polecany jest również sportowcom po intensywnym wysiłku fizycznym. Dobrze sprawdza się w przypadku ogólnego zmęczenia oraz spadku energii, dlatego jego stosowanie rekomenduje się rekonwalescentom oraz osobom starszym. Tak jak już powiedzieliśmy, w miodzie znajduje się wiele węglowodanów, a te przekształcane są w energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego powinien się znaleźć on również w jadłospisach osób, które na co dzień pracują umysłowo.

Miód akacjowy warto mieć pod ręką w przypadku popękanych ust i suchej skóry. Przyspiesza on gojenie się ran oraz zapobiega tworzeniu się zakażeń. Dodatkowo można go stosować na bezsenność, działa on też osłonowo na układ moczowy. Wspomaga pracę nerek oraz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Działanie miodu akacjowego pozytywnie wpłynie również na niejadków, ponieważ zwiększa apetyt.

Miód akacjowy – krystalizacja

Miód akacjowy ulega krystalizacji, jednak trwa to stosunkowo długo. Proces ten polega wytrącaniu się cukrów w formie kryształków – z pewnością dobrze znasz ten widok. Związany jest on najczęściej z dłuższym okresem przechowywania. W przypadku miodu akacjowego proces ten może trwać kilkanaście miesięcy od momentu rozlania. Niezależnie jednak od konsystencji, właściwości miodu akacjowego się nie zmieniają.

Miód akacjowy –  jak go spożywać?

Akacjowy miód doskonale sprawdzi się jako składnik owsianki. Można go dodawać do jogurtu naturalnego i spożywać całość w formie śniadania. Znakomicie zda on egzamin jako składnik koktajli owocowo-warzywnych oraz sosów sałatkowych. Poprawi też smak deserów oraz sałatek owocowych. Można z niego przygotować również nalewki i syropy.

Miód akacjowy genialnie sprawdzi się jako zamiennik cukru do herbaty i kawy, można go dodawać także do wody. Jak stosować miód akacjowy, aby nie stracił swoich cennych właściwości? Należy pamiętać, że temperatura napoju z tym składnikiem powinna wynosić maksymalnie 40-45 stopni Celsjusza – jeżeli będzie ona wyższa, jego działanie nie będzie aż tak skuteczne.

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód akacjowy – indeks glikemiczny

Jak się okazuje, miód akacjowy czasem mogą spożywać nawet cukrzycy. Jest to możliwe ze względu na to, iż zawiera on więcej glukozy niż fruktozy. Ważne jest jednak to, aby cukrzycy nie spożywali go zbyt często, a jedynie od czasu do czasu. Indeks glikemiczny miodu akacjowego jest niewiele niższy niż w przypadku czystej sacharozy – wynosi on 58. Na wszelki wypadek diabetycy powinni też przedyskutować kwestię spożywania miodu ze swoim lekarzem.

Miód akacjowy czy lipowy?

Wbrew pozorom, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Każdy miód różni się składem i ma różne właściwości. Miód lipowy świetnie się sprawdzi głównie w sezonie jesienno-zimowym. Wspiera on układ immunologiczny i pomaga pozbyć się przeziębienia. Posiada działanie przeciwgorączkowe oraz wykrztuśne, warto go stosować w przypadku kaszlu. W zasadzie jedynie pod tym względem sprawdzi się lepiej niż miód akacjowy.

Miód

Miód akacjowy – cena

Ile kosztuje miód akacjowy? Zwykle jego cena wynosi około 30-50 zł za kilogram. Jeśli zależy Ci na zakupie produktu najwyższej jakości, warto sprawdzić, czy posiada on certyfikat ekologiczny. Polecamy też wybierać miody z pewnego źródła, a więc głównie z lokalnych i sprawdzonych pasiek – wówczas istnieje mniejsze ryzyko pojawienia się uczulenia. Raczej powinno się zrezygnować z jego zakupu w hipermarketach, gdzie nie wiadomo do końca, skąd dany miód pochodzi. Jeżeli znajdziesz na słoiku napis: „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza UE”, lepiej taki miód odłożyć na półkę.

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6537647/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19813239/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20811719/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26709666/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27473120/

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: