Przejdź do treści

Makarony polskiej firmy wycofane ze sprzedaży. „Szkodliwe działanie na zdrowie człowieka”

Makarony wycofane ze sprzedaży
Makarony wycofane ze sprzedaży / Zdjęcie: Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kilka partii makaronów firmy Makarony Polskie z Rzeszowa zostało wycofanych z obrotu – poinformował w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny. Powodem jest przekroczenie dopuszczalnego poziomu toksycznej substancji – wykrytej w jednej z partii oraz w surowcu, którego użyto do produkcji. Spożywanie tych produktów może być groźne dla zdrowia.

Partie makaronu razowego wycofane z obrotu

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywności. GIS informuje o wycofaniu z obrotu makaronów typu świderki, rurki, penne, spaghetti sprzedawanych w znanych sklepach, m.in. w Lidlu. O jakie makarony konkretnie chodzi?

  • Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g (nr partii 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
  • Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g (nr partii 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
  • Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g (nr partii 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
  • Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g (nr partii 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
  • Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g (nr partii 25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1, data minimalnej trwałości 25.03.2023)
  • Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g (nr partii 26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1, data minimalnej trwałości 26.03.2023)
  • Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g (nr partii 08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1, data minimalnej trwałości 08.04.2024)
Letni makaron z cukinii

Powód wycofania makaronów

Powodem wycofania było „stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji produktów”. Jak wyjaśnił GIS, deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Może prowadzić do problemów z układem pokarmowym, wymiotów i biegunek, a także powiększenia pęcherzyka żółciowego.

Producent po otrzymaniu informacji o wykryciu toksycznej substancji w jednej partii makaronu zdecydował się niezwłocznie wycofać inne powiązane partie. „Dodatkowo wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu” – czytamy w komunikacie.

GIS apeluje do klientów: „Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: