3 min.
Makarony polskiej firmy wycofane ze sprzedaży. „Szkodliwe działanie na zdrowie człowieka”

Makarony wycofane ze sprzedaży / Zdjęcie: Pexels
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Kilka partii makaronów firmy Makarony Polskie z Rzeszowa zostało wycofanych z obrotu – poinformował w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny. Powodem jest przekroczenie dopuszczalnego poziomu toksycznej substancji – wykrytej w jednej z partii oraz w surowcu, którego użyto do produkcji. Spożywanie tych produktów może być groźne dla zdrowia.
Partie makaronu razowego wycofane z obrotu
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywności. GIS informuje o wycofaniu z obrotu makaronów typu świderki, rurki, penne, spaghetti sprzedawanych w znanych sklepach, m.in. w Lidlu. O jakie makarony konkretnie chodzi?
- Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g (nr partii 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
- Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g (nr partii 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
- Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g (nr partii 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
- Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g (nr partii 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
- Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g (nr partii 25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1, data minimalnej trwałości 25.03.2023)
- Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g (nr partii 26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1, data minimalnej trwałości 26.03.2023)
- Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g (nr partii 08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1, data minimalnej trwałości 08.04.2024)
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Powód wycofania makaronów
Powodem wycofania było „stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji produktów”. Jak wyjaśnił GIS, deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Może prowadzić do problemów z układem pokarmowym, wymiotów i biegunek, a także powiększenia pęcherzyka żółciowego.
Producent po otrzymaniu informacji o wykryciu toksycznej substancji w jednej partii makaronu zdecydował się niezwłocznie wycofać inne powiązane partie. „Dodatkowo wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu” – czytamy w komunikacie.
GIS apeluje do klientów: „Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie”.
⚠️ Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych partii makaronów ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu https://t.co/KePshyIFVd
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) August 12, 2021
Poleć artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022