Przejdź do treści

Jak długo makaron może leżeć w lodówce? Kiedy możemy go bezpiecznie zjeść?

Jak długo makaron może leżeć w lodówce? Kiedy możemy go bezpiecznie zjeść? Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Makaron sypki można przechowywać nawet latami, ale co zrobić z już ugotowanym? Po ilu dniach trzeba go wyrzucić i czy coś grozi naszemu zdrowiu za spożycie starego produktu?

Źle wymierzyłaś makaron do potrawy i trzeba go przechować w lodówce? Ważne jest, aby wiedzieć, jak rodzaj makaronu wpływa na czas przetrzymania go w chłodnym miejscu, a także jak się do tego przygotować. Jak wygląda niezdatny do spożycia i co się może stać, gdy taki zjemy?

Jak przygotować makaron do przechowania w lodówce?

Makaron magazynuje bardzo dużą ilość wody, a więc wytwarza tym samym sporą wilgoć. To, co grozi umieszczaniu w lodówce zimnego makaronu, to możliwy rozwój pleśni i innych grzybów. Aby uniknąć wszelkich drobnoustrojów należy włożyć ostudzony makaron do szczelnego, czystego pojemnika lub plastikowej torby. Ważne jest, aby makaron po ugotowaniu całkowicie ostygł, ponieważ ciepły tworzy idealne warunki dla rozwoju bakterii. Najbardziej optymalna temperatura w lodówce to 4 st. C.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Rodzaje makaronów i ich maksymalny czas przechowywania

Makaron jest jednym z najbardziej znanych i lubianych produktów na świecie. Powstało wiele jego rodzajów. Najbardziej powszechnym jest ten produkowany z pszenicy, ale istnieją wersje bez jaj czy z soczewicy, soi lub innych roślin. Ze względu na różnie wytwarzaną wilgoć po ugotowaniu, każdy rodzaj zachowuje się zupełnie inaczej.

Oto kilka najbardziej znanych wersji makaronu oraz czas ich przechowywania w lodówce:

  • domowy, własnoręcznie robiony makaron pszenny – 4-5 dni,
  • makaron pszenny ze sklepu – 3-5 dni,
  • makaron na bazie soczewicy, fasoli lub grochu – 3-5 dni,
  • makaron bezglutenowy – 3–5 dni,
  • tortellini lub inny nadziewany makaron – 3–5 dni,
  • lasagne lub inny gotowany makaron z sosem – 5 dni.

Podany czas jest bardzo szacunkowy. Nie zwalnia nas on z odpowiedzialności sprawdzania stanu makaronu każdego dnia. Czasem termin upływa szybciej, a innym razem może się wydłużyć.

Jak poznać zepsuty makaron?

Aby ustalić, czy przechowywany w lodówce makaron nadaje się jeszcze do spożycia, posłużą nam nasze zmysły. Przede wszystkim spójrz na jedzenie. Sprawdź czy nie ma na nim białych plam lub nie staje się lepkie. Są to pierwsze oznaki rozwoju grzybów. Węch oraz smak również potrafią wskazać nieświeży pokarm. Niemiły zapach czy mętny posmak sugerują czy jedzenie powinno już trafić do kosza.

Nie jedz starego makaronu!

Gdy przedłużysz leżenie makaronu w lodówce i wszystko wskazuje na to, że jest zepsuty, nie staraj się go jeść na siłę. Nawet jeśli nie lubisz wyrzucać jedzenia, to pomyśl o zdrowiu swoim i reszty rodziny. Może nie jesteś pewna czy jedzenie jest jeszcze dobre? Jeśli leżało dłużej niż wskazany wyżej czas, lepiej nie ryzykować.

Nigdy nie ma się pewności co do rozwijających się bakterii. Mogą być naprawdę różne i prowadzić do nieprzyjemnych i groźnych skutków. Od biegunki i wymiotów, aż po ciężkie zatrucia pokarmowe. Odnotowano nawet przypadki śmiertelne, które wywołane były przez zatrucie nieświeżym jedzeniem. Jeśli makaron połączony jest z innymi dodatkami, na przykład mięsem lub jajami, może rozwinąć się bardzo niebezpieczna Salmonella.

Pamiętaj, aby starać się pakować ugotowany makaron szczelnie i sprawdzać jego ważność codziennie. Jeśli to tylko możliwe zjedz go najszybciej jak się da. W ten sposób unikniesz chorób, wyrzucania jedzenia i słabnącego smaku potrawy, która im dłużej przechowywana, tym szybciej traci swoje walory.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×