Przejdź do treści

Jak długo makaron może leżeć w lodówce? Kiedy możemy go bezpiecznie zjeść?

Jak długo makaron może leżeć w lodówce? Kiedy możemy go bezpiecznie zjeść? Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Makaron sypki można przechowywać nawet latami, ale co zrobić z już ugotowanym? Po ilu dniach trzeba go wyrzucić i czy coś grozi naszemu zdrowiu za spożycie starego produktu?

Źle wymierzyłaś makaron do potrawy i trzeba go przechować w lodówce? Ważne jest, aby wiedzieć, jak rodzaj makaronu wpływa na czas przetrzymania go w chłodnym miejscu, a także jak się do tego przygotować. Jak wygląda niezdatny do spożycia i co się może stać, gdy taki zjemy?

Jak przygotować makaron do przechowania w lodówce?

Makaron magazynuje bardzo dużą ilość wody, a więc wytwarza tym samym sporą wilgoć. To, co grozi umieszczaniu w lodówce zimnego makaronu, to możliwy rozwój pleśni i innych grzybów. Aby uniknąć wszelkich drobnoustrojów należy włożyć ostudzony makaron do szczelnego, czystego pojemnika lub plastikowej torby. Ważne jest, aby makaron po ugotowaniu całkowicie ostygł, ponieważ ciepły tworzy idealne warunki dla rozwoju bakterii. Najbardziej optymalna temperatura w lodówce to 4 st. C.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Rodzaje makaronów i ich maksymalny czas przechowywania

Makaron jest jednym z najbardziej znanych i lubianych produktów na świecie. Powstało wiele jego rodzajów. Najbardziej powszechnym jest ten produkowany z pszenicy, ale istnieją wersje bez jaj czy z soczewicy, soi lub innych roślin. Ze względu na różnie wytwarzaną wilgoć po ugotowaniu, każdy rodzaj zachowuje się zupełnie inaczej.

Oto kilka najbardziej znanych wersji makaronu oraz czas ich przechowywania w lodówce:

  • domowy, własnoręcznie robiony makaron pszenny – 4-5 dni,
  • makaron pszenny ze sklepu – 3-5 dni,
  • makaron na bazie soczewicy, fasoli lub grochu – 3-5 dni,
  • makaron bezglutenowy – 3–5 dni,
  • tortellini lub inny nadziewany makaron – 3–5 dni,
  • lasagne lub inny gotowany makaron z sosem – 5 dni.

Podany czas jest bardzo szacunkowy. Nie zwalnia nas on z odpowiedzialności sprawdzania stanu makaronu każdego dnia. Czasem termin upływa szybciej, a innym razem może się wydłużyć.

Jak poznać zepsuty makaron?

Aby ustalić, czy przechowywany w lodówce makaron nadaje się jeszcze do spożycia, posłużą nam nasze zmysły. Przede wszystkim spójrz na jedzenie. Sprawdź czy nie ma na nim białych plam lub nie staje się lepkie. Są to pierwsze oznaki rozwoju grzybów. Węch oraz smak również potrafią wskazać nieświeży pokarm. Niemiły zapach czy mętny posmak sugerują czy jedzenie powinno już trafić do kosza.

Nie jedz starego makaronu!

Gdy przedłużysz leżenie makaronu w lodówce i wszystko wskazuje na to, że jest zepsuty, nie staraj się go jeść na siłę. Nawet jeśli nie lubisz wyrzucać jedzenia, to pomyśl o zdrowiu swoim i reszty rodziny. Może nie jesteś pewna czy jedzenie jest jeszcze dobre? Jeśli leżało dłużej niż wskazany wyżej czas, lepiej nie ryzykować.

Nigdy nie ma się pewności co do rozwijających się bakterii. Mogą być naprawdę różne i prowadzić do nieprzyjemnych i groźnych skutków. Od biegunki i wymiotów, aż po ciężkie zatrucia pokarmowe. Odnotowano nawet przypadki śmiertelne, które wywołane były przez zatrucie nieświeżym jedzeniem. Jeśli makaron połączony jest z innymi dodatkami, na przykład mięsem lub jajami, może rozwinąć się bardzo niebezpieczna Salmonella.

Pamiętaj, aby starać się pakować ugotowany makaron szczelnie i sprawdzać jego ważność codziennie. Jeśli to tylko możliwe zjedz go najszybciej jak się da. W ten sposób unikniesz chorób, wyrzucania jedzenia i słabnącego smaku potrawy, która im dłużej przechowywana, tym szybciej traci swoje walory.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy się przejadłaś? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

„Przygotowanie zdrowego posiłku może nieść równie dużo miłości, co upieczenie ciasta”. Psychodietetyk o żywieniowych błędach popełnianych z… miłości

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

×