Przejdź do treści

Jak długo makaron może leżeć w lodówce? Kiedy możemy go bezpiecznie zjeść?

Jak długo makaron może leżeć w lodówce? Kiedy możemy go bezpiecznie zjeść? Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Makaron sypki można przechowywać nawet latami, ale co zrobić z już ugotowanym? Po ilu dniach trzeba go wyrzucić i czy coś grozi naszemu zdrowiu za spożycie starego produktu?

Źle wymierzyłaś makaron do potrawy i trzeba go przechować w lodówce? Ważne jest, aby wiedzieć, jak rodzaj makaronu wpływa na czas przetrzymania go w chłodnym miejscu, a także jak się do tego przygotować. Jak wygląda niezdatny do spożycia i co się może stać, gdy taki zjemy?

Jak przygotować makaron do przechowania w lodówce?

Makaron magazynuje bardzo dużą ilość wody, a więc wytwarza tym samym sporą wilgoć. To, co grozi umieszczaniu w lodówce zimnego makaronu, to możliwy rozwój pleśni i innych grzybów. Aby uniknąć wszelkich drobnoustrojów należy włożyć ostudzony makaron do szczelnego, czystego pojemnika lub plastikowej torby. Ważne jest, aby makaron po ugotowaniu całkowicie ostygł, ponieważ ciepły tworzy idealne warunki dla rozwoju bakterii. Najbardziej optymalna temperatura w lodówce to 4 st. C.

Rodzaje makaronów i ich maksymalny czas przechowywania

Makaron jest jednym z najbardziej znanych i lubianych produktów na świecie. Powstało wiele jego rodzajów. Najbardziej powszechnym jest ten produkowany z pszenicy, ale istnieją wersje bez jaj czy z soczewicy, soi lub innych roślin. Ze względu na różnie wytwarzaną wilgoć po ugotowaniu, każdy rodzaj zachowuje się zupełnie inaczej.

Oto kilka najbardziej znanych wersji makaronu oraz czas ich przechowywania w lodówce:

  • domowy, własnoręcznie robiony makaron pszenny – 4-5 dni,
  • makaron pszenny ze sklepu – 3-5 dni,
  • makaron na bazie soczewicy, fasoli lub grochu – 3-5 dni,
  • makaron bezglutenowy – 3–5 dni,
  • tortellini lub inny nadziewany makaron – 3–5 dni,
  • lasagne lub inny gotowany makaron z sosem – 5 dni.

Podany czas jest bardzo szacunkowy. Nie zwalnia nas on z odpowiedzialności sprawdzania stanu makaronu każdego dnia. Czasem termin upływa szybciej, a innym razem może się wydłużyć.

Jak poznać zepsuty makaron?

Aby ustalić, czy przechowywany w lodówce makaron nadaje się jeszcze do spożycia, posłużą nam nasze zmysły. Przede wszystkim spójrz na jedzenie. Sprawdź czy nie ma na nim białych plam lub nie staje się lepkie. Są to pierwsze oznaki rozwoju grzybów. Węch oraz smak również potrafią wskazać nieświeży pokarm. Niemiły zapach czy mętny posmak sugerują czy jedzenie powinno już trafić do kosza.

Nie jedz starego makaronu!

Gdy przedłużysz leżenie makaronu w lodówce i wszystko wskazuje na to, że jest zepsuty, nie staraj się go jeść na siłę. Nawet jeśli nie lubisz wyrzucać jedzenia, to pomyśl o zdrowiu swoim i reszty rodziny. Może nie jesteś pewna czy jedzenie jest jeszcze dobre? Jeśli leżało dłużej niż wskazany wyżej czas, lepiej nie ryzykować.

Nigdy nie ma się pewności co do rozwijających się bakterii. Mogą być naprawdę różne i prowadzić do nieprzyjemnych i groźnych skutków. Od biegunki i wymiotów, aż po ciężkie zatrucia pokarmowe. Odnotowano nawet przypadki śmiertelne, które wywołane były przez zatrucie nieświeżym jedzeniem. Jeśli makaron połączony jest z innymi dodatkami, na przykład mięsem lub jajami, może rozwinąć się bardzo niebezpieczna Salmonella.

Pamiętaj, aby starać się pakować ugotowany makaron szczelnie i sprawdzać jego ważność codziennie. Jeśli to tylko możliwe zjedz go najszybciej jak się da. W ten sposób unikniesz chorób, wyrzucania jedzenia i słabnącego smaku potrawy, która im dłużej przechowywana, tym szybciej traci swoje walory.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami