Przejdź do treści

Makaron ryżowy – poznaj jego zalety i przetestuj prosty przepis

Festiwal makaronów: makaron ryżowy
Festiwal makaronów: makaron ryżowy Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Delikatny, neutralny w smaku, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu. Makaron ryżowy daje szerokie pole do popisów kulinarnych! My przyrządzimy go ze szparagami, z dodatkiem cytrynowego łososia ‒ lekko i wiosennie.

 

Makaron ryżowy – z czym podawać?

Makaron ryżowy występuje w dwóch głównych postaciach ‒ cieniutkich niteczek i grubych wstążek. Przygotowuje się go z białego bądź brązowego ryżu, który nadaje mu barwę (stąd białe lub brązowe nitki). Makaron ryżowy, podobnie jak jego kolega sojowy, jest delikatny, a można rzec, że nawet neutralny w smaku, dlatego doskonale współgra z większością produktów spożywczych. Tradycyjnie pojawia się w wyrazistych daniach kuchni chińskiej czy tajskiej, ale z powodzeniem przyjmuje także bliższe polskiemu podniebieniu smaki. Ze względu na delikatność świetnie pasuje do słodkich dań, np. truskawek ze śmietaną czy zup owocowych.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ile kalorii ma makaron ryżowy?

Ponieważ makaron ryżowy przygotowywany jest z mąki ryżowej i wody, jest lekkostrawny, nie obciąża brzucha ‒ warto po niego sięgać, gdy mamy kłopoty żołądkowe. Jest on również niskokaloryczny ‒ 100 g ugotowanego makaronu ma około 100 kalorii, więc można go polecić osobom walczącym z nadwagą. Dla porównania: ta sama ilość ugotowanego makaronu pszennego to około 140 kalorii. Nasz bohater nie zawiera też cholesterolu. Makaron ryżowy jest więc dobrym substytutem pszennego. Z tego względu poleca się go osobom z celiakią, czyli nietolerancją glutenu.

 

Sernik lekki jak piórko

Makaron ryżowy i jego wartości odżywcze

Ryż jest istotnym źródłem potasu wzmacniającego układ krążenia, magnezu, który pozytywnie wpływa na koncentrację, cynku, żelaza, witamin z grupy B i E. Jeśli w sklepie mamy do wyboru makaron z brązowego i białego ryżu, lepiej wybrać ten pierwszy (o ile nie jesteśmy na lekkostrawnej diecie). Ma on więcej składników odżywczych, w tym błonnika, który sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, i usprawnia procesy trawienia.

Aby makaron spełniał swoje właściwości odżywcze, musimy pamiętać o jego właściwym przygotowaniu. Rozgotowane, lepiące kluchy nie mają żadnych składników odżywczych, o walorach smakowych nie wspominając. Podobnie jak wszystkie inne makarony, również ryżowy przygotowujemy al dente ‒ powinien być jędrny i zwarty.

Przepis: makaron ryżowy ze szparagami i cytrynowym łososiem

Składniki:

– 2 porcje makaronu ryżowego (wstążek)
–  1 filet z łososia
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 cytryna
– 1/2 pęczka szparagów
– 1 łyżka posiekanych migdałów
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku

Ocieramy skórkę z cytryny (uprzednio wyszorowanej). W misce mieszamy skórkę cytrynową, sok z 1/2 cytryny i sos sojowy. Zanurzamy w niej łososia. Następnie pozbawiamy szparagi twardych końcówek (ułamując je). Kroimy w kawałki o długości ok. 4 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy nań szparagi, ale bez główek ‒ te wrzucimy na koniec. Solimy szparagi, dodajemy pozostałą skórkę z cytryny i dusimy, aż nieco zmiękną. Na koniec dodajemy główki szparagów i dusimy jeszcze ok. 2 minut. Szparagi powinny być jędrne. Odstawiamy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju rzepakowego, gdy będzie gorący, układamy rybę skórą do dołu i smażymy 3‒4 minuty, w zależności od grubości ryby. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2‒4 minuty. Gotowego łososia zdejmujemy z patelni i widelcem dzielimy na mniejsze cząstki. W misce mieszamy makaron, szparagi i łososia, posypujemy posiekanymi migdałami i podajemy.


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Zdrowy obiad za dychę

Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika

Na bogato: obiad za trzy dychy

Na bogato: obiad za trzy dychy

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Zalety kiszonek / istock

12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są "superzdrowe". Co na to dietetyczka?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?

„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Glifosat – co to jest i jak go usunąć? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają herbicydy?

Niedożywienie marasmus – objawy i metody leczenia. Czym jest kwashiorkor?

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×