Przejdź do treści

Makaron ryżowy – poznaj jego zalety i przetestuj prosty przepis

Festiwal makaronów: makaron ryżowy
Festiwal makaronów: makaron ryżowy Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Delikatny, neutralny w smaku, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu. Makaron ryżowy daje szerokie pole do popisów kulinarnych! My przyrządzimy go ze szparagami, z dodatkiem cytrynowego łososia ‒ lekko i wiosennie.

 

Makaron ryżowy – z czym podawać?

Makaron ryżowy występuje w dwóch głównych postaciach ‒ cieniutkich niteczek i grubych wstążek. Przygotowuje się go z białego bądź brązowego ryżu, który nadaje mu barwę (stąd białe lub brązowe nitki). Makaron ryżowy, podobnie jak jego kolega sojowy, jest delikatny, a można rzec, że nawet neutralny w smaku, dlatego doskonale współgra z większością produktów spożywczych. Tradycyjnie pojawia się w wyrazistych daniach kuchni chińskiej czy tajskiej, ale z powodzeniem przyjmuje także bliższe polskiemu podniebieniu smaki. Ze względu na delikatność świetnie pasuje do słodkich dań, np. truskawek ze śmietaną czy zup owocowych.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ile kalorii ma makaron ryżowy?

Ponieważ makaron ryżowy przygotowywany jest z mąki ryżowej i wody, jest lekkostrawny, nie obciąża brzucha ‒ warto po niego sięgać, gdy mamy kłopoty żołądkowe. Jest on również niskokaloryczny ‒ 100 g ugotowanego makaronu ma około 100 kalorii, więc można go polecić osobom walczącym z nadwagą. Dla porównania: ta sama ilość ugotowanego makaronu pszennego to około 140 kalorii. Nasz bohater nie zawiera też cholesterolu. Makaron ryżowy jest więc dobrym substytutem pszennego. Z tego względu poleca się go osobom z celiakią, czyli nietolerancją glutenu.

 

Sernik lekki jak piórko

Makaron ryżowy i jego wartości odżywcze

Ryż jest istotnym źródłem potasu wzmacniającego układ krążenia, magnezu, który pozytywnie wpływa na koncentrację, cynku, żelaza, witamin z grupy B i E. Jeśli w sklepie mamy do wyboru makaron z brązowego i białego ryżu, lepiej wybrać ten pierwszy (o ile nie jesteśmy na lekkostrawnej diecie). Ma on więcej składników odżywczych, w tym błonnika, który sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, i usprawnia procesy trawienia.

Aby makaron spełniał swoje właściwości odżywcze, musimy pamiętać o jego właściwym przygotowaniu. Rozgotowane, lepiące kluchy nie mają żadnych składników odżywczych, o walorach smakowych nie wspominając. Podobnie jak wszystkie inne makarony, również ryżowy przygotowujemy al dente ‒ powinien być jędrny i zwarty.

Przepis: makaron ryżowy ze szparagami i cytrynowym łososiem

Składniki:

– 2 porcje makaronu ryżowego (wstążek)
–  1 filet z łososia
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 cytryna
– 1/2 pęczka szparagów
– 1 łyżka posiekanych migdałów
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku

Ocieramy skórkę z cytryny (uprzednio wyszorowanej). W misce mieszamy skórkę cytrynową, sok z 1/2 cytryny i sos sojowy. Zanurzamy w niej łososia. Następnie pozbawiamy szparagi twardych końcówek (ułamując je). Kroimy w kawałki o długości ok. 4 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy nań szparagi, ale bez główek ‒ te wrzucimy na koniec. Solimy szparagi, dodajemy pozostałą skórkę z cytryny i dusimy, aż nieco zmiękną. Na koniec dodajemy główki szparagów i dusimy jeszcze ok. 2 minut. Szparagi powinny być jędrne. Odstawiamy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju rzepakowego, gdy będzie gorący, układamy rybę skórą do dołu i smażymy 3‒4 minuty, w zależności od grubości ryby. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2‒4 minuty. Gotowego łososia zdejmujemy z patelni i widelcem dzielimy na mniejsze cząstki. W misce mieszamy makaron, szparagi i łososia, posypujemy posiekanymi migdałami i podajemy.


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Zdrowy obiad za dychę

Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika

Na bogato: obiad za trzy dychy

Na bogato: obiad za trzy dychy

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Żabka wycofuje bagietki z obrotu / istock

Popularna sieć sklepów wycofuje z obrotu bagietki. Powodem groźne bakterie

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels

Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×