Przejdź do treści

Zadbaj o układ odpornościowy. Pomocna będzie Lactobacillus rhamnosus – bakteria potrzebna naszej florze jelitowej

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Ludzkie ciało zawiera od 10 do 100 bilionów bakterii. Większość z nich żyje w jelitach, tworząc powszechnie znaną mikroflorę. Zdrowa równowaga bakterii jelitowych przynosi wiele korzyści, a brak stabilności związany jest z licznymi chorobami. – Aby się uchronić, zalecane jest przyjmowanie probiotyków, szczególnie przyjaznych bakterii Lactobacillus rhamnosus (L. rhamnosus), które dostępne są jako suplement diety lub dodatek do żywności, np. w produktach mlecznych, sugeruje prof. dr hab. Jacek Bielecki. 

Bakteria Lactobacillus rhamnosus jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na lepszą odporność, którą znajdziesz tutaj.

Urszula Gruszka: Aby mówić o bakteriach probiotycznych, na początek warto wyjaśnić, czym są probiotyki

prof. dr hab. Jacek Bielecki: Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które po podaniu w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne. Głównymi bakteriami probiotycznymi są szczepy należące do rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, chociaż funkcjonują również inni przedstawiciele, tacy jak szczepy Bacillus lub Escherichia coli. Ponadto niektóre gatunki są wykorzystywane w procesach fermentacji żywności jako startery lub jako kultury wspomagające w przemyśle spożywczym.

Dlaczego dodaje się probiotyki do żywności? 

Probiotyki są dodawane do żywności z zamiarem przyniesienia korzyści zdrowotnych, poprzez zmianę równowagi mikrobiologicznej jelit. Głównie stosowane to: Lactobacillus rhamnosus GG, L. reuteri, niektóre szczepy L. casei lub grupa L. acidophilus, Escherichia coli, szczep Nissle. Mechanizmy działania mogą obejmować wzmocnienie nieimmunologicznej bariery jelitowej, zahamowanie wzrostu patogenu i zakłócenie adhezji oraz wzmocnienie układu odpornościowego błony śluzowej, jak również ogólnoustrojową odpowiedź immunologiczną. Probiotyki są skuteczne w zapobieganiu i zmniejszaniu nasilenia wielu chorób, ale nie ma wystarczających dowodów względem sugerowanych korzyści z probiotyków, w celu zapobiegania lub leczenia niedokrwiennych chorobach sercachorób autoimmunologicznych i nowotworów. Dodatkowo, niektóre szczepy probiotyczne o wrodzonej oporności na antybiotyki mogą być przydatne do przywrócenia mikroflory jelitowej po leczeniu antybiotykami. 

Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru szczepów bakteryjnych przeznaczonych do stosowania w przemyśle spożywczym jest dbałość o ich bezpieczeństwo. Rodzaj Lactobacillus jest największą grupą wśród bakterii kwasu mlekowego i prawdopodobnie najpowszechniej stosowaną jako probiotyk w różnych produktach spożywczych, głównie w mięsie i fermentowanych produktach mlecznych.

Bakterie naturalnie obecne w żywności lub suplementach diety są celowo do nich dodawane, ponieważ stanowią potencjalne źródło determinanta oporności na antybiotyki. Zwłaszcza niektóre produkty fermentowane, takie jak produkty mleczne, mają wyjątkowo wysoką gęstość bakteryjną, głównie złożoną z LAB, ilościowo porównywalną z populacją drobnoustrojów występującą w niektórych częściach jelita ludzkiego. Ta populacja drobnoustrojów stanowi ogromny rezerwuar genów oporności na antybiotyki, których spożycie może wpłynąć na obecność, ustanowienie i dynamikę bakterii oporności na antybiotyki w naszym organizmie.

Jaką bakterią jest Lactobacillus rhamnosus? 

L. rhamnosus to rodzaj bakterii, który osiedla się w jelitach. Należy do rodzaju Lactobacillus wytwarzających enzym laktazę. Enzym ten rozkłada cukier laktozowy, który z kolei znajduje się między innymi w nabiale. Bakterie, takie jak L. rhamnosus, uważane są za probiotyczne. Należy dodać, że bakteria ta jest przystosowana do przetrwania w kwaśnych i zasadowych warunkach w  organizmie.L. rhamnosus jest dostępny jako suplement probiotyczny i często dodawany do jogurtów, serów, mleka i innych produktów mlecznych w celu zwiększenia zawartości probiotyków. Jest dobrze przebadany i może zapobiec atopowemu zapaleniu skóry, infekcji dróg moczowych i załagodzić objawy zespołu jelita drażliwego. Dodatkowo, sprawdza się skutecznie przy biegunce, która często spowodowana jest przez infekcję bakteryjną.

Badania pokazują, że L. rhamnosus może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu różnych rodzajów biegunki. Często zdarzają się przypadki, w których zostaje ona wywołana poprzez antybiotykoterapię. Suplementacja preparatów z udziałem bakterii L. rhamnosus zmniejsza ryzyko biegunki związanej z antybiotykami około o 10 proc. Ponadto zażywanie probiotyku podczas i po zastosowaniu antybiotyków może pomóc w przywróceniu zdrowych bakterii jelitowych, które zostały zabite wraz ze szkodliwymi bakteriami.

Przy jakich schorzeniach terapia probiotyczna bakterią L. rhamnosus będzie pomocna? 

Terapia probiotyczna wpływa na florę jelitową, przez co wpływa na wiele procesów w naszym organizmie. Preparaty o zawartości Lactobacillus rhamnosus pomagają przy atopowym zapaleniu skóry, ostrej biegunce u dzieci, chorobie zapalnej jelit, zakażeniach dróg moczowo-płciowych, redukcji enzymów gnilnych metabolitów jelitowych a także zmniejsza nietolerancję laktozy. Dodatkowo, po stosowaniu terapii probiotycznej z udziałem bakterii tego rodzaju, zauważa się wyraźną poprawę u pacjentów mających skłonności do alergii, o czym świadczą pozytywne reakcje na testy skórne i podwyższony poziom Immunoglobuliny E (IgE). Testy skórne mogą być pomocne w przewidywaniu, kto może być najbardziej wrażliwy na probiotyki.

A w jaki sposób wpływają na nasz układ odpornościowy?

Probiotyczne mikroorganizmy są zdolne do regulacji układu odpornościowego, pozytywnie wpływając na jego funkcjonowanie. Jest to jednak zależne od reakcji organizmu na bakterie, a więc od kombinacji różnych cząsteczek bakteryjnych, które mogą oddziaływać z kilkoma receptorami znajdującymi się w komórkach.

Lactobacillus rhamnosus jest szczepem immunobiotycznym, który został przebadany pod kątem wpływu na poprawę odporności śluzówki, zarówno u osobnika o prawidłowej odporności, jak i z obniżoną odpornością. Stwierdzono, że suplementacja preparatów z zawartością tej bakterii, równolegle stosując zbilansowaną dietę, poprawiła wrodzone i hormonalne reakcje immunobiotyczne bakterii kwasu mlekowego i zmniejszyła podatność na zakażenie pneumokokom.

Bakteria Lactobacillus rhamnosus jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na lepszą odporność, którą znajdziesz tutaj.

Prof. dr hab. Jacek Bielecki: kierownik Zakładu Mikrobiologii Stosowanej Uniwersytetu Warszawskiego. Autor kilkudziesięciu publikacji naukowych, a także licznych recenzji prac oryginalnych i poglądowych dla różnych czasopism naukowych i podręczników szkolnych w zakresie biologii i przyrody. Laureat Nagrody Ministra Edukacji Narodowej za pracę naukową. 

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Ze sprzedaży wycofano suszone kiełbasy. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes”

Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?