Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę
Granat to pyszny owoc pełen wartości odżywczych, który sprawdzi się zarówno w słodkich deserach, jak i słonych potrawach. Jednak obieranie go to droga przez mękę. Jeśli zastanawiasz się, jak można to zrobić sprawniej, ten artykuł jest dla ciebie.
Każda z nas chociaż raz męczyła się z obieraniem granatu. Spędzanie godzin na próbach oddzielenia nasion od wszystkich paskudnych, gorzkich rdzeni to strata czasu. Nie będziesz musiała więcej tego robić, jeśli zapoznasz się z prostym trikiem.
Sposób z sieci
W internecie znajdziemy wiele przydatnych „lifehacków”, jednym z nich na Instagramie podzieliła się Padma Lakshmi, prowadząca amerykańską edycję programu „Top Chef” . „To zmienia wszystko” – napisała. I faktycznie, sposób jest banalny, a dzięki niemu obieranie granatów już nigdy nie skończy się katastrofą. I w końcu będziemy mogły cieszyć się smakiem tego pysznego (i zdrowego!) owocu.
RozwińTrzy kroki do sukcesu
Oto jak można łatwo obrać granat w jedynie trzech prostych krokach:
- Wytnij kwadrat w górnej części owocu, pozwoli ci to wyraźniej zobaczyć segmenty granatu,
- Poodcinaj skórkę,
- Powycinaj poszczególne segmenty i wydobądź na zewnątrz wszystkie pyszne, soczyste nasiona.
Genialne, prawda? Od teraz już nigdy nie będziesz musiała odmawiać sobie tego owocu, niezależnie czy gotujesz dla siebie i rodziny, czy wyprawiasz większe przyjęcie.
Źródło: Delish
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
się ten artykuł?