Przejdź do treści

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

kawa
Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę? / Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kawa kawie nie równa. Wybrać dobrej jakości ziarna nie jest łatwo, szczególnie jeśli jesteśmy wybredne. Pomóc mogą nam oznaczenia na opakowaniu. Sprawdź, czego możemy się dzięki nim dowiedzieć. 

Kawa – oznaczenia na opakowaniu to ważna informacja

Większość produktów nosi różne oznaczenia, pomocne dla osób, które chcą znaleźć ten, który jest odpowiedni dla nich odpowiedni. Litera K lub słowo „kosher” znajdziemy na produktach koszernych, czyli wyrobach produkowanych zgodnie z regułami obowiązującymi w prawie żydowskim. Żywność, która nie zawiera glutenu, jest znakowana charakterystycznym symbolem przekreślonego kłosa. Produkty adresowane do wegetarian są z kolei oznaczone charakterystycznym, jasnozielonym „V” na żółtym tle.

Oznaczenia znajdziemy również na opakowaniach kawy. Odnoszą się do rozmiaru ziaren, wysokości upraw, metody obróbki kawy oraz terminu zbioru ziaren i palenia. Dzięki nim jesteśmy w stanie rozpoznać tą kawę, która jest lepszej jakości.

Kawa – metody obróbki

  • NATURAL/DRY (naturalna/sucha) ziarna suszone są na słońcu na wielkich płachtach lub specjalnych stołach. Taka kawa charakteryzuje się słodkim smakiem i owocowymi aromatami.
  • WASHED (mokra)ziarna są umieszczane w zbiornikach z wodą, a później przepuszczane są przez specjalne rynny z kamiennymi albo metalowymi walcami. Następnie poddawane są lekkiej fermentacji i  znowu są płukane. Takie kawy są bardzo „czyste” w smaku i charakteryzują się szlachetną kwasowością.

Kawa – wysokość upraw

Im wyżej rośnie kawa, tym jej jakość jest lepsza, a ziarna twardsze. Ze względu na to można znaleźć kilka różnych oznaczeń kawy przypisywanych do produktów: SHG lub SHB, HG lub HB i SB lub SSB. Czym dokładnie się od siebie różnią?

  • SHG lub SHB czyli kawa „wyłącznie wysoko rosnąca” (ang. Strictly High Grown) albo „wyłącznie twarde ziarna” (Strictly Hard Bean). Oznaczenia te, choć różnią się od siebie, właściwie oznaczają to samo – odnoszą się do kaw rosnących na wysokości co najmniej 1500 metrów n.p.m. W takich warunkach drzewa kawowca dojrzewają powoli i dają ziarna bardzo dobrej jakości.
  • HG lub HB – High Grown (wysoko rosnąca) albo Hard Bean (twarde ziarna) – to ziarna odrobinę gorszej jakości od tych opisanych jako SHG lub SHB. Takie kawy rosną na wysokości od 1000 do 1500 metrów n.p.m.
  • SB lub SSB – Soft Bean (miękkie ziarna) lub Strictly Soft Bean (wyłącznie miękkie ziarna). Kawy oznaczone tymi literami również rosną na określonej wysokości – od około 700 do 1000 metrów n.p.m. Kawy typu SSB charakteryzuje to, że dojrzewają dosyć szybko, przez co mają ubogi bukiet aromatyczno-smakowy.
kawa

Kawa – termin zbioru i palenia kawy

Kawa powinna być wypalona najpóźniej półtora roku po zbiorze, ponieważ z czasem ilość zawartej w jej ziarnach wody maleje, a tym samym tracone są cenne związki aromatyczne. W większości przypadków kawa zachowuje wszystkie swoje walory smakowe przez kilka tygodni od wypalenia.

Zazwyczaj palarnie podają tę datę w tradycyjny sposób, jednak nie zawsze tak jest. Przykładem może tu być kawa La Brasiliana. Daty palenia w tym przypadku oznaczane są literami włoskiego alfabetu (który różni się od polskiego, bo nie ma w nim j, k, w i y). 12 pierwszych liter określa dany miesiąc. Istotny jest też kraj, z którego pochodzi kawa – on też powinien znaleźć się na opakowaniu produktu.

Kobieta leży

Kawa – rozmiar ziaren

  • Oznaczenia literowe – im więcej liter „A” w oznaczeniu kawy, tym większe są ziarna. Największe na opakowaniu kawy będą miały opis „AAA”, zazwyczaj jest on umieszczony obok kraju, z którego pochodzą ziarna. Na opakowaniach kawy z  mniejszymi znajdziemylitery: AA, AAB, AB ABB, B, C itd. Jeśli szukamy kawy wysokiej jakości, powinnyśmy wybierać pomiędzy rozmiarami AAA i AA.
  • Numer sita sita, przez które przeszła kawa, mają numery od 8 do 20. Im większy rozmiar sita, tym ziarna są większe – a to oznacza, że są również lepszej jakości, a ich cena jest wyższa.
  • Oznaczenia słowne – Supremo to ziarna najwyższej jakości o numerze sita 18 lub nieco powyżej 18, pomiędzy AA i AAA. Trochę mniejsze ziarna nazywają się Excelso. Można spotkać też kawę noszącą nazwę Maragogype. Jest to tzw. kawa słoniowata, o bardzo dużych ziarnach, dochodzących nawet do 2 cm długości.
Kobieta leży w łóżku

Kawa – inne oznaczenia

EP (European Preparation) – ziarna takie są przygotowane na rynek europejski. Poddawane są dodatkowej kontroli jakości.

Speciality Coffee – kawa z najwyższej półki – dosłownie! Jest najwyższej jakości, musi otrzymać powyżej 80 punktów w skali 100 punktowej. Punkty te przyznają profesjonalni kiperzy SCAE. Za znakomitą uważa się kawę, która zmieściła się w przedziale 90-100.

Skoro już wiesz, że kawa nie jedno ma imię, to ruszaj na łowy i wybierz świadomie tę jedyną. Powodzenia!

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?