Przejdź do treści

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Suplementacja witamin i składników mineralnych / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Codziennie rano łykasz witaminę D, żelazo, magnez i probiotyki? Zastanów się, czy robisz to dobrze. Suplementacja witamin i składników mineralnych rządzi się swoimi prawami! I to o nich właśnie pisze farmaceutka Zofia Winczewska na swoim profilu na Instagramie. 

Jak łączyć witaminy i minerały?

Suplementujesz witaminy i minerały? Uważaj na to, w jaki sposób je ze sobą łączysz. Nieodpowiedni sposób suplementacji może przysporzyć więcej szkód niż pożytku. Pisze o tym Zofia Winczewska na swoim profilu na Instagramie.

Witamina D

„Witamina D (jak i inne tłuszczo-lubne związki: witamina A, E i K oraz kwasy omega-3) przyjmujemy z tłuszczami (oliwa, awokado, mleko kokosowe, orzechy, ryby, mięso). Witamina D lubi się z magnezem i omega-3, więc możemy taki zestaw 'strzelić' sobie do obiadu” – pisze mgr Winczewska.

Kurkumina

„Też jest związkiem hydrofobowym (nielubiącym wody), więc w przypadku supli ze standardowymi ekstraktami z kurkumy łączmy je z tłuszczem i piperyną. Jeżeli łykamy kurkuminę w micelach (micele to twory składające się z wielu cząsteczek są stosowane w medycynie do transportu substancji leczniczych – przyp. red), nie potrzebujemy tych dodatków (micele są sztosowe) i w takim wypadku możemy ją suplementować o dowolnej porze” – czytamy.

Magnez

„Najlepiej porą wieczorną, bo pozwala się nam 'wyczillować' przed snem. Dobrze przyswajalna postać to np. cytrynian magnezu. Nie łączmy magnezu z żelazem, bo wchłanialność będzie zaburzona” – pisze ekspertka.

Żelazo

„Tutaj zwykle poleca się przyjmowanie na czczo, ale jeżeli obserwujemy kiepską tolerancję i doświadczamy sporych nieprzyjemności podczas stosowania (bóle brzucha, nudności) możemy włączyć żelazo po posiłku. Można rozważyć także połączenie żelaza z laktoferyną, co przekłada się na poprawę tolerancji żelaza i synergię działania obu tych składników” – czytamy.

Selen

„Najczęściej stosowany w Hashimoto. Pamiętajmy, aby zachować 2 godzinny odstęp między przyjmowanym na czczo hormonem tarczycowym a dawką selenu. Warto łączyć go z witaminą E. Choć nie ma jednoznacznego stanowiska, jestem raczej zwolenniczką przyjmowania selenu i cynku w innych porach dnia” – tłumaczy farmaceutka.

Witaminy z grupy B

„Przyjmuj je w pierwszej części dnia, nie wieczorem. Witaminy z grupy B często 'pobudzają do działania' i dają tzw. kopa energetycznego. Nie bez powodu, są one pośrednikami w produkcji substancji energetycznych – m.in. koenzymu Q10” – czytamy.

Farmaceutka dodaje też, że suplementy diety należy popijać wodą, a nie sokiem, herbatą czy kawą. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Ziomeczki! Jako, że zapytania o łączenie poszczególnych supli wracają jak bumerang poniżej przygotowałam dla Was mini ściągę.? Zapisz/zachowaj lub przekaż dalej w myśl szerzenia świadomości w tym temacie.? 1. Witamina D (jak i inne tłuszczo-lubne związki: witamina A,E i K oraz kwasy omega-3) przyjmujemy z tłuszczami (oliwa,awokado, mleko kokosowe, orzechy, ryby, mięso). Witamina D lubi się z magnezem i omega-3, więc możemy taki zestaw strzelić sobie do obiadu. ? 2. Kurkumina-też jest związkiem hydrofobowym (nie lubiącym wody), więc w przypadku supli ze standardowymi ekstraktami z kurkumy łączmy je z tłuszczem i piperyną. Jeżeli łykamy kurkuminę w micelach nie potrzebujemy tych dodatków (micele są sztosowe) i w takim wypadku możemy ją suplementować o dowolnej porze. ? 3. Magnez- najlepiej pora wieczorna, bo pozwala się nam wyczillować przed snem. Dobrze przyswajalna postać to np. cytrynian magnezu. Nie łączmy magnezu z żelazem, bo wchłanialność będzie zaburzona. 4. Żelazo- tutaj zwykle poleca się przyjmowanie na czczo, ale jeżeli obserwujemy kiepską tolerancję i doświadczamy sporych nieprzyjemności podczas stosowania (bóle brzucha, nudności) możemy włączyć żelazo po posiłku. Można rozważyć także połączenie żelaza z laktoferyną, co przekłada się na poprawę tolerancji żelaza i synergię działania obu tych składników. ? 5. Selen- najczęściej stosowany w Hashimoto- pamietajmy, aby zachować 2 godzinny odstęp między przyjmowanym na czczo hormonem tarczycowym a dawką selenu. Warto łączyć go z witaminą E. Choć nie ma jednoznacznego stanowiska- jestem raczej zwolenniczką przyjmowania selenu i cynku w innych porach dnia. 6. Witaminy z grupy B- przyjmuj je w pierwszej części dnia, nie wieczorem. Witaminy z grupy B często “pobudzają do działania” i dają tzw. kopa energetycznego. Nie bez powodu- są one pośrednikami w produkcji substancji energetycznych- m.in. koenzymu Q10. ? 7. Pamiętajmy też, aby suple zawsze popijać wodą (nie kawą/herbą/alko/sokami). Dajcie znać, jak tam Wasze zasady suplementacji? Co jeszcze byście dopisali? ? #suplementacja#suplementydiety#zdrowie#farmaceutka#selen#kurkumina#omega3#witaminad

Post udostępniony przez Zosia Winczewska (@zosia_winczewska)

Jak prawidłowo łączyć suplementy?

W ostatnim poście mgr Zofia Winczewska podjęła się też tematu prawidłowego łączenia innych suplementów.

Cynk

„Przyjmować z posiłkami – spożycie cynku na czczo może powodować mdłości/nudności. Nie łączyć z żelazem czy wapniem, a także ibuprofenem i aspiryną. Przy długotrwałej suplementacji warto posiłkować się preparatem łączonym z miedzią (wysokie dawki cynku mogą obniżać poziom miedzi w organizmie)” – wymienia ekspertka.

Witamina C

„Najlepiej przyjmować z posiłkami. Wersje proszkowe (bardzo na topie) nie polecane osobom z nadżerkami/stanami zapalnymi przewodu pokarmowego! Nie łączyć witaminy C z witaminą B12, bo może zmniejszać jej wchłanianie. Z kolei przyjmowana z preparatami żelaza poprawia ich przyswajanie. No i na pewno nie lewoskrętna, bo to mit” – tłumaczy.

Probiotyki

„Informacja o porze stosowania probiotyków jest zwykle określona na opakowaniu danego produktu. Jednakże najczęściej preferuje się stosowanie probiotyków podczas posiłków (jako że stanowią bufor dla soku żołądkowego, zwiększając tym samym przeżywalność szczepów probiotycznych w preparacie) lub wieczorem – zwolniony pasaż jelitowy pozwala na skuteczniejszą kolonizację jelita. Trudno tutaj o jednoznaczne rekomendacje. Na pewno probiotyk warto łączyć z prebiotykiem, który jako pożywka dla bakterii probiotycznych zwiększy ich skuteczność działania” – pisze mgr Winczewska.

Błonnik

„Nigdy nie łączyć błonnika bezpośrednio z przyjmowanymi lekami/suplementami, ponieważ osłabia on wchłanianie przyjmowanych substancji. Warto zachować co najmniej 2-3 godziny przerwy od przyjęcia preparatu błonnikowego (np. błonnik witalny)” – wyjaśnia farmaceutka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Przed Wami obiecana, druga część posta z cyklu: jak umiejętnie łączyć suple? ? No więc tak: 1. Cynk: przyjmować z posiłkami- spożycie cynku na czczo może powodować mdłości/nudności. Nie łączyć z żelazem czy wapniem, a także ibuprofenem i aspiryną. Przy długotrwałej suplementacji warto posiłkować się preparatem łączonym z miedzią (wysokie dawki cynku mogą obniżać poziom miedzi w organizmie). 2. Witamina C: najlepiej przyjmować z posiłkami. Wersje proszkowe (bardzo na topie) nie polecane osobom z nadżerkami/stanami zapalnymi przewodu pokarmowego! Nie łączyć witaminy C z witaminą B12, bo może zmniejszać jej wchłanianie. Z kolei przyjmowana z preparatami żelaza poprawia ich przyswajanie. No i na pewno nie lewoskrętna, bo to mit. ? 3. Probiotyki- informacja o porze stosowania probiotyków jest zwykle określona na opakowaniu danego produktu. Jednakże najczęściej preferuje się stosowanie probiotyków podczas posiłków( jako że stanowią bufor dla soku żołądkowego zwiększając tym samym przeżywalność szczepów probiotycznych w preparacie) lub wieczorem- zwolniony pasaż jelitowy pozwala na skuteczniejszą kolonizację jelita. Trudno tutaj o jednoznaczne rekomendacje. ??‍♀️ Na pewno probiotyk warto łączyć z prebiotykiem, który jako pożywka dla bakterii probiotycznych zwiększy ich skuteczność działania.? 4. Błonnik: nigdy nie łączyć błonnika bezpośrednio z przyjmowanymi lekami/suplementami, ponieważ osłabia on wchłanianie przyjmowanych substancji. Warto zachować co najmniej 2-3 godziny przerwy od przyjęcia preparatu błonnikowego (np. błonnik witalny). Mamy to? ? #zdrowie#farmaceutka#suplementacja#leki#witaminac#błonnik#cynk#probiotyki#dietetyka

Post udostępniony przez Zosia Winczewska (@zosia_winczewska)

Zofia Winczewska

Zofia Winczewska to farmaceutka, która aktywnie działa w mediach społecznościowych. Pisze także bloga zosiawinczewska.pl. Ekspertka na co dzień zajmuje się prowadzeniem szkoleń i wykładów związanych z tematem suplementacji spersonalizowanej. Jej profil na Instagramie jest coraz bardziej popularny.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach/fot. materiały prasowe PZWL

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać