Guacummus – pasta z guacamole i hummusu. Jak ją zrobić?
Guacamole to jedna z najbardziej popularnych past, podobnie jak hummus. Jeśli jesteście fanami awokado i w dodatku przepadacie za wyrobami z ciecierzycy, to musicie wypróbować połączenie dwóch tych past, które nosi nazwę guacummus.
Czym jest guacummus?
Przepis na guacummus jest prosty i szybki w wykonaniu. Jest idealny zarówno jako smarowidło na chleb, jak i dodatek do świeżych warzyw. Guacummus to pasta, które powstaje na bazie awokado i cieciorki. Z wyglądu blisko jej do guacamole, ale jego konsystencja jest zdecydowanie bardziej kremowa. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Jest idealny zarówno jako smarowidło na chleb, jak i dodatek do świeżych warzyw.
Guacummus – składniki
Składniki na jedną porcję:
- 2 owoce awokado,
- 1 puszka cieciorki,
- sok z połówki cytryny,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka oliwy,
- garść świeżo poszatkowanej kolendry,
- chilli oraz posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie).
Guacummus – przygotowanie
- Do blendera wkładamy wydrążony miąższ z awokado, dodajemy odsączoną cieciorkę, sok z połówki cytryny, łyżeczkę soli i oliwy.
- Lekko blendujemy składniki.
- Dosypujemy garść kolendry i ponownie blendujemy na gładką masę.
- Jeśli lubicie wyrazisty, pikantny smak, razem z kolendrą dodajcie posiekane chili i ząbek czosnku.
- Powstałe guacummus dobrze jest odstawić na pół godziny do lodówki, aby smaki lepiej się połączyły.
Guacummus można jeść samodzielnie lub z ulubionym pieczywem, warzywami, frytkami z batatów lub kalarepy, czy nachosami. Pastę można przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni.
się ten artykuł?