Przejdź do treści

Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?

Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna? Kelly Neil/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pracując w zawodzie dietetyka codziennie odpowiadam na wiele pytań dotyczących diet odchudzających. Wśród moich podopiecznych, od wielu miesięcy, dużą popularnością cieszy się dieta jajeczna, która jak sama nazwa wskazuje bazuje na jajkach. Jadasz 6 sztuk jajek na twardo dziennie, podzielonych na 3 posiłki. Czy taka dieta jest skuteczna i bezpieczna? Przeczytaj opinię dietetyka.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska

Dietetyk

Zasady diety jajecznej

Dieta jajeczna zalicza się do tzw. monodiet. Monodiety to proste diety odchudzające, których jadłospis komponuje się w oparciu o tylko jeden składnik. Pozostałe produkty żywnościowe stanowią tylko uzupełnienie diety i jada się je w małych ilościach. Z pewnością słyszałaś o wielu monodietach np. diecie jabłkowej, diecie kapuścianej czy diecie grejpfrutowej. Bazowe składniki monodiet są zazwyczaj niskokaloryczne, dlatego też cały jadłospis ma bardzo mało kalorii (często poniżej 1000 kcal). To właśnie dlatego stosując monodietę możesz schudnąć bardzo szybko.

Dieta jajeczna to typowa monodieta o bardzo niskiej kaloryczności. Nie wiadomo, kto jest autorem tego sposobu na odchudzania, a Internet pełen jest różnych odmian tej diety. Najważniejsza jest jedna zasada: codziennie jedz 6 jajek na twardo (po 2 do każdego posiłku). Jajka uzupełniaj niewielką ilością warzyw czy owoców i (w niektórych odmianach) małą porcją chudego mięsa.

 

Jadłospis diety jajecznej

Zobacz przykładowy jadłospis diety jajecznej.

  • Śniadanie: 2 jajka na twardo, banan, szklanka świeżych truskawek
  • Obiad: 2 jajka na twardo, 50 g grillowanej piersi z kurczaka, pomidor, ogórek kiszony i garść liści szpinaku
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, surówka z marchewki i kiszonej kapusty

Dieta jajeczna efekty

Jak sama widzisz jadłospis diety jajecznej jest niezwykle rygorystyczny. Wartość kaloryczna diety nie przekracza 800 kcal na dobę, a to oznacza, że tak naprawdę masz do czynienia z półgłodówką, a nie ze zbilansowaną dietą odchudzającą.

Stosując tak drastyczne ograniczenia w kaloryczności z pewnością schudniesz szybko, nawet 3-4 kg tygodniowo – tylko pytanie brzmi, co dalej? Pod żadnym pozorem nie stosuj diety jajecznej dłużej niż tydzień, ale przede wszystkim zastanów się, czy w ogóle chcesz ją rozpoczynać.

Adele - na czym polega dieta Adele? / gettyimages

Skutki uboczne diety jajecznej

Przy tak niskiej kaloryczności na diecie jajecznej z pewnością poczujesz się osłabiona. Będziesz bardzo głodna i poirytowana. Jajka zawierają dużą ilość pełnowartościowego białka, a do tego sporo tłuszczu. Te dwa czynniki sprawiają, że zazwyczaj po daniu z jajkami jesteś najedzona. Jednak nie w tym przypadku. Zwróć uwagę na mikroskopijne porcje i posiłki, w których nie ma w ogóle węglowodanów złożonych (kasze, makaron, ryż, pieczywo) – składnika, który zapewnia utrzymanie wysokiego poziomu energii.

Niewielka ilość węglowodanów sprawia także, że twój mózg nie dostaje odpowiedniej ilości glukozy – swojego podstawowego paliwa, a co za tym idzie Twoja koncentracja, kreatywność i zdolność do logicznego myślenia są obniżone. Stosując dietę jajeczną zapomnij o wyzwaniach w pracy!

Zgodnie z zaleceniami polskiej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych jajka są wartościowych produktem i można je jeść kilka razy w tygodniu, ale nie codziennie w ilości 6 sztuk. Zaleca się, aby nie zjadać więcej niż 7-10 jajek tygodniowo. W diecie jajecznej w ciągu 7 dni spożywasz ich aż 42 sztuki!

Pamiętaj, że jajka zawierają dużo cholesterolu pokarmowego. Choć wiemy już, że większa część cholesterolu w organizmie produkowana jest przez wątrobę, to jednak źródła pokarmowe nie są bez znaczenia. Tak duża dawka cholesterolu w ciągu tygodnia może wpłynąć na wyniki lipidogramu. Czy tak się stanie zależy od wielu różnych czynników, jednym z ważniejszych jest obciążenie genetyczne. Jednak, czy zaczynając dietę odchudzającą robisz wcześniej badania genetyczne? Z pewnością nie.

Pokrojone buraki

Jajka to także produkt dość tłusty – to koncentracja energii, składników pokarmowych i odżywczych, z której powstaje nowe życie. Właśnie dlatego jest w nich sporo tłuszczu, który jest składnikiem pokarmowym o najwyższej kaloryczności (1 g – 9 kcal, 1 g białek i węglowodanów to 4 kcal). Jajka na twardo są także dość ciężkostrawne. Oba te czynniki mogą zadziałać obciążająco na wątrobę i sprawić, że na diecie jajecznej będziesz odczuwała ciężkość, niestrawność i wzdęcia.

Jednak, jeśli twoje myśli wciąż krążą wokół straconych (potencjalnie) kilogramów to być może przekona cię fakt, że dieta jajeczna to pewny efekt jo-jo. Szybki spadek masy ciała w dużej mierze wynika z odwodnienia, a nie utraty tkanki tłuszczowej. Głód jest tak dotkliwy, że zaraz po skończonej diecie dopadnie cię wilczy apetyt i będziesz jeść znacznie więcej, co jest prawidłową reakcją organizmu, którzy krzyczy o energię (w końcu zafundowałaś mu półgłodówkę!). Na końcu tej historii skończysz w wagą większą niż ta, którą miałaś przed rozpoczęciem diety jajecznej.

Jeśli wciąż nie czujesz się przekonana to wiedz, że opinie dietetyków są zgodne. Dieta jajeczna to monotonna, szkodliwa, niedoborowa półgłodówka. Dodatkowym skutkiem jej stosowania będzie… obrzydzenie do jajek. Dobrnęłaś do końca tego artykułu? To już wiesz, że o diecie jajecznej możesz raz na zawsze zapomnieć.

Bibliografia:

Ciborowska Helena, Rudnicka Anna, „Dietetyka. Żywienia zdrowego i chorego człowieka”, wydawnictwo PZWL

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, opracowana pod kierunkiem: prof. dra hab. med. Mirosława Jarosza, Instytut Żywności i Żywienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: