Dieta Adele – jakie są jej zasady? Jak schudła Adele? Odpowiadamy
Dieta sirtfood, od niedawna znana raczej jako dieta Adele, nie jest wcale nowością. Nazwa „sirtfood” pochodzi od słowa „sirtuiny”. To proteiny hamujące lub zmniejszające komórkową przemianę materii. To dzięki nim na diecie sirtfood… młodniejemy. Gdzie znajdziemy sirtuiny? W zielonej herbacie, jarmużu, jabłkach, owocach cytrusowych, kaparach, jagodach, kurkumie, chilli, gorzkiej czekoladzie i czerwonych winogronach. Co warto wiedzieć o diecie, która za sprawą Adele stała się tak popularna? Zapytałam mgr inż. Paulę Nagel z Instytutu Żywności i Żywienia.
Dieta Adele. Jaka dieta sprawiła, że schudła?
Celem diety Sirtfood jest aktywacja w organizmie określonych białek zwanych „sirtuinami”. Sirtuiny, najprościej mówiąc, stanowią rdzeń ludzkiego DNA.
– Badania naukowe na zwierzętach wykazały, że ich aktywność obniża się wraz z wiekiem. Zauważono także znaczący wpływ na ich poziomy w organizmie przy takich chorobach jak: cukrzyca, nowotwory czy choroba Alzheimera. Sirtuiny chronią komórki ciała przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu tworzą rodzaj „tarcz ochronnych” spowalniających proces starzenia się organizmu.
Prace naukowe nad sirtuinami dowiodły, że są one zaangażowane m.in w metabolizm kwasów tłuszczowych i cholesterolu oraz stanowią istotny element w regulacji wydzielania insuliny. Aktywatorami sirtuin są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole czy restrykcje kaloryczne – tłumaczy mgr inż. Paula Nagel.
Dieta sirtfood – zasady
Dieta sirtfood została opracowana przez dwóch absolwentów University of Surrey w Anglii – Aidana Gogginsa i Glena Mattenz . Ich książka „The Sirtfood Diet” została opublikowana w styczniu 2016 r.
Dieta składa się z trzech etapów:
- Faza pierwsza obejmuje ograniczenie kalorii do 1000 kcal na dzień przez 4 dni. Polega na spożywaniu trzy razy dziennie zielonego koktajlu z zalecanych warzyw (np. jarmużu, selera, rukoli, pietruszki, cytryny) i jednego, stałego, większego posiłku (np. grillowanego kurczaka, indyka ryby lub tofu i warzywa). Przez ostatnie cztery dni tygodnia można zwiększyć kaloryczność jadłospisu do 1500 kcal na dzień. W tych dniach dopuszcza się spożycie dwóch zielonych koktajli i dwóch posiłków bogatych w sirtfood. W tej fazie zakazane jest spożywanie żywności obfitującej w cukry proste (np. soków owocowych, słodyczy, produktów o wysokim indeksie glikemicznym).
- Drugi etap diety trwa 14 dni, w których codziennie zjada się trzy posiłki i wypija jeden zielony koktajl. Kaloryczność posiłków musi być taka, aby dalej dochodziło do spadku masy ciała (dieta niskokaloryczna).
- Trzeci etap – końcowy – opiera się na wprowadzeniu siłowych ćwiczeń fizycznych.
Zgodnie z brytyjską gazetą „The Sun”, oprócz przestrzegania diety Sirtfood, Adele ćwiczyła pilates, a także trenowała siłowo.
– Jaka żywność jest bogata w sirtuiny? To m.in. jarmuż, jabłka, jagody, kurkuma, truskawki, pietruszka, kakao, gryka, kapary, zielona herbata matcha, wino czerwone, soja, chili, aloes, oliwa z oliwek, daktyle Medjool, orzechy włoskie – wymienia mgr inż. Paula Nagel.
Dieta sirtfood (dieta Adele) – jadłospis
Przykładowy jadłospis na diecie sirtfood:
Śniadanie
Musli z jogurtem greckim i truskawkami + zielona herbata
Drugie śniadanie
Zielony sok
Obiad
Pierś z kurczaka z jarmużem, czerwoną cebulą, pomidorem, kaszą gryczaną i sosem chili + woda
Kolacja
sałatka z rukolą, cykorią, gotowaną soją, czerwoną cebulą, polana oliwą z oliwek + lampka czerwonego wina
Dieta Adele – przepisy
Sprawdź dwa przykładowe przepisy na dania sirtfood z książki „The Sirtfood Diet” napisanej przed Aidana Gogginsa i Glena Mattena.
Zielony sok sirtfood
Składniki:
- 2 garście jarmużu,
- 1 garść rukoli,
- 1 mała garść natki pietruszki,
- 1 mała garść lubczyku (opcjonalnie),
- 1-2 łodygi selera naciowego z liśćmi,
- 1/2 średniego jabłka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 łyżeczki zielonej herbaty matcha.
Sposób przygotowania:
- Wyciśnij sok z warzyw.
- Dodaj sok z cytryny.
- Na koniec dodaj zieloną herbatę matcha.
Pierś z kurczaka z jarmużem, czerwoną cebulą, pomidorem, kaszą gryczaną i sosem chilie
Składniki:
- 120 g piersi z kurczaka,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- sok z 1/4 cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 50 g posiekanego jarmużu,
- 20 g czerwonej cebuli w plasterkach,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru,
- 50 g kaszy gryczanej.
Na sos:
- 1 pomidor,
- 1 posiekana papryczka chili,
- 1 łyżka kaparów,
- 5 g świeżej pietruszki,
- sok z 1/4 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania sosu. Pomidora obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój drobno, starają się usunąć jak najwięcej płynu. Dodaj chili, kapary, pietruszkę i sok z cytryny. Możesz zmiksować całość.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Zamarynuj pierś z kurczaka w kurkumie, soku z cytryny i oliwie. Zostaw na 5-10 minut.
- Rozgrzej patelnię. Obsmaż kurczaka z obu stron, aż się zarumieni.
- Przenieś do piekarnika na 8-10 minut.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika, owiń folią aluminiową i zostaw na 5 minut zanim go podasz.
- W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Jarmuż gotuj na parze przez około 5 minut.
- Cebulę podsmaż z imbirem oraz odrobiną oliwy, aż się zeszkli. Dodaj jarmuż i podsmaż jeszcze około 1 minutę.
- Podaj kurczaka z kaszą gryczaną, warzywami i sosem chili.
Dieta Adele, dieta sirtfood – czy ma sens?
– Do tego rodzaju diety powinniśmy podejść z pewnym sceptyzmem. Dlaczego? Ano dlatego, że po pierwsze – żadne badania na ludziach nie wykazały korzyści spożywania pokarmów bogatych w sirtuiny. Nie mamy jeszcze takich badań. Drugą, kluczową sprawą jest fakt, że dieta ta może być niebezpieczna u osób cierpiących na insulinooporność czy cukrzycę.
Niska podaż węglowodanów złożonych u tych chorych może prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Diety 1000 kcal są dietami bardzo niskokalorycznymi i niedoborowymi dla większości ludzi, choć gdzieniegdzie jeszcze panuje przekonanie, że im mniej kalorii tym lepiej. To niestety mit. Musimy zdać sobie sprawę, że zawsze przy deficycie kalorycznym człowiek będzie chudnął. Tak było, jest i będzie. Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie kaloryczne. Pytanie czy z tymi restrykcjami kalorycznymi nie idą w parze niedobory pokarmowe – tłumaczy dietetyczka.
Czy dieta sirtfood ma jakieś zalety? Plusem jest na pewno to, że opiera się ona na warzywach, których w diecie Polaków wciąż jest za mało.
Jak dodaje mgr inż. Paula Nagel, dieta sirtfood nie uczy jednak zdrowych nawyków żywieniowych.
– To jest właśnie zmora diet. Pacjenci stosują je do pewnego czasu. Na początku diet niskokalorycznych chudniemy najszybciej, bo ubywa glikogenu i wody z mięśni. Ludzie wciąż oczekują cudów, a nadprogramowe kilogramy przecież nie wzięły się z powietrza z dnia na dzień. Zamiast być na kolejnej „diecie cud” może po prostu postawmy sobie za cel prawidłowe odżywianie i bądźmy bardziej aktywni fizycznie? Przy racjonalnej diecie nie musimy się bać o niedobór aktywatorów sirtuin w diecie – wyjaśnia dietetyczka.
I tłumaczy, że nie trzeba być na żadnej „diecie cud” czy mieć zawsze ułożonego planu żywieniowego od dietetyka, aby zacząć ładnie chudnąć.
– W Centrum Dietetycznym Online, gdzie konsultujemy pacjentów, nie układamy jadłospisów, a pracujemy na nawykach żywieniowych. Przykład? Mam pacjenta, pana w wieku 73 lat. Przyszedł do mnie z niedoczynnością tarczycy, otyłością III stopnia, nadciśnieniem tętniczym. Ma wszczepiony stymulator serca i cierpi na bezdech senny. Nasza przygoda z pracą nad nawykami żywieniowymi rozpoczęła się pod koniec października 2019 r.
Pacjent wziął do serca moje wskazówki. Wdrożył również aktywność fizyczną w postaci ćwiczeń na basenie. Z wagi 131 kg zszedł do 119 kg w 4 miesiące. Kardiolog zmniejszył dawkę niektórych leków. I to wszystko bez jadłospisu, a na bazie zaleceń diety śródziemnomorskiej – dodaje mgr inż. Nagel.
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
”mgr inż. Paula Nagel”
Zobacz także
„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
Polecamy
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska
Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?
się ten artykuł?