Przejdź do treści

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić? IStock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Deska serów jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie. Jeśli chcesz, może ona wyglądać bardziej minimalistycznie lub być pełna różnych kolorów i tekstur. I choć sery grają tutaj rolę pierwszoplanową, nierzadko towarzyszą im inne składniki: wędliny, orzechy, owoce, warzywa. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować deskę serów i jakie wina będą do nich najlepsze, odpowiedź znajdziesz w tym artykule. 

Co to jest deska serów?

Deska do serów to kulinarna kompozycja, która coraz częściej gości na polskich stołach. Składa się zwykle z kilku gatunków serów, choć najczęściej podawana jest z różnymi dodatkami. Najczęściej serwuje się ją podczas różnego rodzaju imprez, bankietów oraz przyjęć w gronie rodziny lub przyjaciół. Świetnie sprawdzi się równie podczas wieczoru z narzeczonym. 

Deska do serów – jak ją wybrać?

Deska do serów może być wykonana z różnych materiałów, w tym z drewna, szkła czy nawet kamienia. Oczywiście, istnieje możliwość podania przekąsek na desce z tworzywa sztucznego, jednak naturalne materiały poza tym, że prezentują się elegancko i atrakcyjnie, są zdrowsze. Możesz też zdecydować się na deski okrągłe lub prostokątne, z uchwytami ułatwiającymi przenoszenie lub bez nich. Jeśli nie masz deski, możesz skorzystać też z większej patery lub tacy. 

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

A może Cię interesuje deska do serów z nożami? Takie też można znaleźć w sklepach – wówczas przedmioty tego typu wyposażone są w miniszuflady, w których z kolei znajdują się sztućce przeznaczone do krojenia. Jakie noże nadadzą się do serów? W przypadku tych miękkich sprawdzą się noże z ostrzem ząbkowanym na całej długości, sporą liczbą otworów w klindze oraz czubkiem ze specjalnym rozwidleniem. Jeśli natomiast chodzi o sery twarde, przydadzą się sztućce z dobrej jakości ostrzem oraz ostrym czubkiem, który komfortowo pozwoli wkłuwać się w ser. 

 

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Jakie sery podawać na desce serów?

Najlepiej podawać kilka gatunków, jakie różnią się od siebie fakturą, smakiem i aromatem. Przykładowo, mogą być to: 

  • sery długodojrzewające (np. parmezan, bursztyn), 
  • sery pleśniowe (np. gorgonzola, lazur), 
  • sery miękkie (np. camembert, brie, ser kozi, mozzarella), 
  • sery półtwarde (np. żółte sery, jak ser tylżycki i królewski, ale też mimolette oraz cheddar). 

Z powodzeniem możesz położyć również oscypki, ser Grana Padano oraz Parmigiano Reggiano. 

Eksperci sugerują, aby podawać na takiej desce od trzech do sześciu gatunków sera i połączyć je z dwoma lub trzema dodatkami. Należy wziąć również pod uwagę liczbę gości. Ciekawostką jest to, że np. we francuskich restauracjach serwuje się zawsze nieparzystą ilość serów – od pięciu do siedmiu. 

Warto też układać sery w kolejności od najbardziej delikatnego  do najbardziej intensywnego w smaku, najlepiej zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. Pamiętaj też o odpowiedniej temperaturze – jedynie w tej pokojowej uwolni się pełnia ich aromatów. W praktyce oznacza to, że z lodówki warto je wyjąć na godzinę przed serwowaniem. Resztę ewentualnych składników warto ułożyć możliwie jak najpóźniej – dzięki temu będą one świeże. 

 

Deska serów – przykłady

W jakiej konfiguracji i z jakich jeszcze serów możesz korzystać? Oto przykłady. 

Deska polska: 

  • ser Emilgrana, 
  • ser Bursztyn, 
  • ser gouda z kozieradką, 
  • Ser Koryciński Swojski (z bazylią, pomidorami i czosnkiem), 
  • Ser Koryciński Swojski Naturalny. 

A oto przykładowa deska francuska: 

  • Gruyère Chabert, 
  • rolada kozia pleśniowa, 
  • rolada kozia twarogowa, 
  • Camembert francuski, 
  • Bleu Gourmage. 

 

Deska przekąsek

Niektórzy wykorzystują deski do serów, aby położyć na nich również przekąski oraz wędliny długodojrzewające: 

  • kabanosy, 
  • chorizo lub salami, 
  • fuet lub mini pleśniowe kiełbaski, 
  • szynkę serrano lub szynkę parmeńską. 

Na desce do serwowania przekąsek warto ułożyć zarówno łagodne, jak i pikantne wędliny. 

Dodatkowo możesz ułożyć na niej orzechy: 

  • włoskie, 
  • laskowe, 
  • makadamia, 
  • pekan, 
  • migdały. 

Inne, przykładowe dodatki to: 

  • kwiaty jadalne, 
  • zioła do dekoracji, 
  • oliwki, 
  • kiszone ogórki, 
  • truskawki, 
  • maliny, 
  • winogrona, 
  • gruszki, 
  • pomidorki koktajlowe, 
  • ocet balsamiczny, 
  • oliwa z oliwek, 
  • miód akacjowy, 
  • figi, 
  • suszone morele, 
  • konfitura żurawinowa, 
  • musztarda. 

Jeśli chcesz, możesz dodatkowo podać coś na ostro, np. marynowane papryczki chilli. Świetnie zdadzą egzamin również warzywa w zalewie oliwnej, np. pomidory. 

 

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Deska przekąsek na imprezę może obejmować również pieczywo: 

Jakie wino do serów będzie najlepsze?

Wbrew pozorom, czerwone wino nie jest najlepszym wyborem w przypadku deski serów. Wynika to z tego, że zawarte w nim taniny może kolidować ze smakiem różnych ich gatunków. Jakie alkohole będą zatem najlepsze? Dobrze sprawdzą się musujące wina białe oraz różowe. Wino białe można serwować razem z serami świeżymi i kruchymi oraz gatunkami z żyłkami pleśni. Twarde sery, typu gouda czy ementaler, dobrze będą komponować się z winem chardonnay, sery kozie warto z kolei zestawić ze świeżym i rześkim sauvignon blanc bądź wytrawnym rieslingiem. 

 

Bibliografia:

Pietyra, K. Wernicki, Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów, 2022.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×