5 min.
Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić? IStock.com
Deska serów jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie. Jeśli chcesz, może ona wyglądać bardziej minimalistycznie lub być pełna różnych kolorów i tekstur. I choć sery grają tutaj rolę pierwszoplanową, nierzadko towarzyszą im inne składniki: wędliny, orzechy, owoce, warzywa. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować deskę serów i jakie wina będą do nich najlepsze, odpowiedź znajdziesz w tym artykule.
Co to jest deska serów?
Deska do serów to kulinarna kompozycja, która coraz częściej gości na polskich stołach. Składa się zwykle z kilku gatunków serów, choć najczęściej podawana jest z różnymi dodatkami. Najczęściej serwuje się ją podczas różnego rodzaju imprez, bankietów oraz przyjęć w gronie rodziny lub przyjaciół. Świetnie sprawdzi się równie podczas wieczoru z narzeczonym.
Deska do serów – jak ją wybrać?
Deska do serów może być wykonana z różnych materiałów, w tym z drewna, szkła czy nawet kamienia. Oczywiście, istnieje możliwość podania przekąsek na desce z tworzywa sztucznego, jednak naturalne materiały poza tym, że prezentują się elegancko i atrakcyjnie, są zdrowsze. Możesz też zdecydować się na deski okrągłe lub prostokątne, z uchwytami ułatwiającymi przenoszenie lub bez nich. Jeśli nie masz deski, możesz skorzystać też z większej patery lub tacy.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
A może Cię interesuje deska do serów z nożami? Takie też można znaleźć w sklepach – wówczas przedmioty tego typu wyposażone są w miniszuflady, w których z kolei znajdują się sztućce przeznaczone do krojenia. Jakie noże nadadzą się do serów? W przypadku tych miękkich sprawdzą się noże z ostrzem ząbkowanym na całej długości, sporą liczbą otworów w klindze oraz czubkiem ze specjalnym rozwidleniem. Jeśli natomiast chodzi o sery twarde, przydadzą się sztućce z dobrej jakości ostrzem oraz ostrym czubkiem, który komfortowo pozwoli wkłuwać się w ser.
Jakie sery podawać na desce serów?
Najlepiej podawać kilka gatunków, jakie różnią się od siebie fakturą, smakiem i aromatem. Przykładowo, mogą być to:
- sery długodojrzewające (np. parmezan, bursztyn),
- sery pleśniowe (np. gorgonzola, lazur),
- sery miękkie (np. camembert, brie, ser kozi, mozzarella),
- sery półtwarde (np. żółte sery, jak ser tylżycki i królewski, ale też mimolette oraz cheddar).
Z powodzeniem możesz położyć również oscypki, ser Grana Padano oraz Parmigiano Reggiano.
Eksperci sugerują, aby podawać na takiej desce od trzech do sześciu gatunków sera i połączyć je z dwoma lub trzema dodatkami. Należy wziąć również pod uwagę liczbę gości. Ciekawostką jest to, że np. we francuskich restauracjach serwuje się zawsze nieparzystą ilość serów – od pięciu do siedmiu.
Warto też układać sery w kolejności od najbardziej delikatnego do najbardziej intensywnego w smaku, najlepiej zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. Pamiętaj też o odpowiedniej temperaturze – jedynie w tej pokojowej uwolni się pełnia ich aromatów. W praktyce oznacza to, że z lodówki warto je wyjąć na godzinę przed serwowaniem. Resztę ewentualnych składników warto ułożyć możliwie jak najpóźniej – dzięki temu będą one świeże.
Deska serów – przykłady
W jakiej konfiguracji i z jakich jeszcze serów możesz korzystać? Oto przykłady.
Deska polska:
- ser Emilgrana,
- ser Bursztyn,
- ser gouda z kozieradką,
- Ser Koryciński Swojski (z bazylią, pomidorami i czosnkiem),
- Ser Koryciński Swojski Naturalny.
A oto przykładowa deska francuska:
- Gruyère Chabert,
- rolada kozia pleśniowa,
- rolada kozia twarogowa,
- Camembert francuski,
- Bleu Gourmage.
Deska przekąsek
Niektórzy wykorzystują deski do serów, aby położyć na nich również przekąski oraz wędliny długodojrzewające:
- kabanosy,
- chorizo lub salami,
- fuet lub mini pleśniowe kiełbaski,
- szynkę serrano lub szynkę parmeńską.
Na desce do serwowania przekąsek warto ułożyć zarówno łagodne, jak i pikantne wędliny.
Dodatkowo możesz ułożyć na niej orzechy:
- włoskie,
- laskowe,
- makadamia,
- pekan,
- migdały.
Inne, przykładowe dodatki to:
- kwiaty jadalne,
- zioła do dekoracji,
- oliwki,
- kiszone ogórki,
- truskawki,
- maliny,
- winogrona,
- gruszki,
- pomidorki koktajlowe,
- ocet balsamiczny,
- oliwa z oliwek,
- miód akacjowy,
- figi,
- suszone morele,
- konfitura żurawinowa,
- musztarda.
Jeśli chcesz, możesz dodatkowo podać coś na ostro, np. marynowane papryczki chilli. Świetnie zdadzą egzamin również warzywa w zalewie oliwnej, np. pomidory.
Deska przekąsek na imprezę może obejmować również pieczywo:
Jakie wino do serów będzie najlepsze?
Wbrew pozorom, czerwone wino nie jest najlepszym wyborem w przypadku deski serów. Wynika to z tego, że zawarte w nim taniny może kolidować ze smakiem różnych ich gatunków. Jakie alkohole będą zatem najlepsze? Dobrze sprawdzą się musujące wina białe oraz różowe. Wino białe można serwować razem z serami świeżymi i kruchymi oraz gatunkami z żyłkami pleśni. Twarde sery, typu gouda czy ementaler, dobrze będą komponować się z winem chardonnay, sery kozie warto z kolei zestawić ze świeżym i rześkim sauvignon blanc bądź wytrawnym rieslingiem.
Bibliografia:
Pietyra, K. Wernicki, Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów, 2022.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022