Przejdź do treści

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić? IStock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Deska serów jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie. Jeśli chcesz, może ona wyglądać bardziej minimalistycznie lub być pełna różnych kolorów i tekstur. I choć sery grają tutaj rolę pierwszoplanową, nierzadko towarzyszą im inne składniki: wędliny, orzechy, owoce, warzywa. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować deskę serów i jakie wina będą do nich najlepsze, odpowiedź znajdziesz w tym artykule. 

Co to jest deska serów?

Deska do serów to kulinarna kompozycja, która coraz częściej gości na polskich stołach. Składa się zwykle z kilku gatunków serów, choć najczęściej podawana jest z różnymi dodatkami. Najczęściej serwuje się ją podczas różnego rodzaju imprez, bankietów oraz przyjęć w gronie rodziny lub przyjaciół. Świetnie sprawdzi się równie podczas wieczoru z narzeczonym. 

Deska do serów – jak ją wybrać?

Deska do serów może być wykonana z różnych materiałów, w tym z drewna, szkła czy nawet kamienia. Oczywiście, istnieje możliwość podania przekąsek na desce z tworzywa sztucznego, jednak naturalne materiały poza tym, że prezentują się elegancko i atrakcyjnie, są zdrowsze. Możesz też zdecydować się na deski okrągłe lub prostokątne, z uchwytami ułatwiającymi przenoszenie lub bez nich. Jeśli nie masz deski, możesz skorzystać też z większej patery lub tacy. 

 

A może Cię interesuje deska do serów z nożami? Takie też można znaleźć w sklepach – wówczas przedmioty tego typu wyposażone są w miniszuflady, w których z kolei znajdują się sztućce przeznaczone do krojenia. Jakie noże nadadzą się do serów? W przypadku tych miękkich sprawdzą się noże z ostrzem ząbkowanym na całej długości, sporą liczbą otworów w klindze oraz czubkiem ze specjalnym rozwidleniem. Jeśli natomiast chodzi o sery twarde, przydadzą się sztućce z dobrej jakości ostrzem oraz ostrym czubkiem, który komfortowo pozwoli wkłuwać się w ser. 

 

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Jakie sery podawać na desce serów?

Najlepiej podawać kilka gatunków, jakie różnią się od siebie fakturą, smakiem i aromatem. Przykładowo, mogą być to: 

  • sery długodojrzewające (np. parmezan, bursztyn), 
  • sery pleśniowe (np. gorgonzola, lazur), 
  • sery miękkie (np. camembert, brie, ser kozi, mozzarella), 
  • sery półtwarde (np. żółte sery, jak ser tylżycki i królewski, ale też mimolette oraz cheddar). 

Z powodzeniem możesz położyć również oscypki, ser Grana Padano oraz Parmigiano Reggiano. 

Eksperci sugerują, aby podawać na takiej desce od trzech do sześciu gatunków sera i połączyć je z dwoma lub trzema dodatkami. Należy wziąć również pod uwagę liczbę gości. Ciekawostką jest to, że np. we francuskich restauracjach serwuje się zawsze nieparzystą ilość serów – od pięciu do siedmiu. 

Warto też układać sery w kolejności od najbardziej delikatnego  do najbardziej intensywnego w smaku, najlepiej zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. Pamiętaj też o odpowiedniej temperaturze – jedynie w tej pokojowej uwolni się pełnia ich aromatów. W praktyce oznacza to, że z lodówki warto je wyjąć na godzinę przed serwowaniem. Resztę ewentualnych składników warto ułożyć możliwie jak najpóźniej – dzięki temu będą one świeże. 

 

Deska serów – przykłady

W jakiej konfiguracji i z jakich jeszcze serów możesz korzystać? Oto przykłady. 

Deska polska: 

  • ser Emilgrana, 
  • ser Bursztyn, 
  • ser gouda z kozieradką, 
  • Ser Koryciński Swojski (z bazylią, pomidorami i czosnkiem), 
  • Ser Koryciński Swojski Naturalny. 

A oto przykładowa deska francuska: 

  • Gruyère Chabert, 
  • rolada kozia pleśniowa, 
  • rolada kozia twarogowa, 
  • Camembert francuski, 
  • Bleu Gourmage. 

 

Deska przekąsek

Niektórzy wykorzystują deski do serów, aby położyć na nich również przekąski oraz wędliny długodojrzewające: 

  • kabanosy, 
  • chorizo lub salami, 
  • fuet lub mini pleśniowe kiełbaski, 
  • szynkę serrano lub szynkę parmeńską. 

Na desce do serwowania przekąsek warto ułożyć zarówno łagodne, jak i pikantne wędliny. 

Dodatkowo możesz ułożyć na niej orzechy: 

  • włoskie, 
  • laskowe, 
  • makadamia, 
  • pekan, 
  • migdały. 

Inne, przykładowe dodatki to: 

  • kwiaty jadalne, 
  • zioła do dekoracji, 
  • oliwki, 
  • kiszone ogórki, 
  • truskawki, 
  • maliny, 
  • winogrona, 
  • gruszki, 
  • pomidorki koktajlowe, 
  • ocet balsamiczny, 
  • oliwa z oliwek, 
  • miód akacjowy, 
  • figi, 
  • suszone morele, 
  • konfitura żurawinowa, 
  • musztarda. 

Jeśli chcesz, możesz dodatkowo podać coś na ostro, np. marynowane papryczki chilli. Świetnie zdadzą egzamin również warzywa w zalewie oliwnej, np. pomidory. 

 

Deska przekąsek na imprezę może obejmować również pieczywo: 

Jakie wino do serów będzie najlepsze?

Wbrew pozorom, czerwone wino nie jest najlepszym wyborem w przypadku deski serów. Wynika to z tego, że zawarte w nim taniny może kolidować ze smakiem różnych ich gatunków. Jakie alkohole będą zatem najlepsze? Dobrze sprawdzą się musujące wina białe oraz różowe. Wino białe można serwować razem z serami świeżymi i kruchymi oraz gatunkami z żyłkami pleśni. Twarde sery, typu gouda czy ementaler, dobrze będą komponować się z winem chardonnay, sery kozie warto z kolei zestawić ze świeżym i rześkim sauvignon blanc bądź wytrawnym rieslingiem. 

 

Bibliografia:

Pietyra, K. Wernicki, Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów, 2022.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: