Przejdź do treści

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Co ty wiesz o serach? Lindsay Moe/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Miękkie, twarde, ostre, łagodne… Do kanapki, do wina, do makaronu, jako przekąska. Bierzemy na ząb popularne gatunki serów i sprawdzamy, z czym to się je.

Ser kozi twaróg

Z mleka koziego, rzadko powoduje nietolerancję czy alergię, zalecany zatem dla osób wrażliwych na mleko krowie, łatwostrawny, bogaty w białko. Delikatny, kremowy, kwaskowaty, o lekko wyczuwalnym smaku mleka koziego. Idealny z miodem i tymiankiem, podany z owocami na śniadanie, choć w wersji wytrawnej z suszonymi pomidorami też sprawdzi się znakomicie.

Gouda

Łagodny ser żółty, smak pełny mleka, nieco maślany, dość słony, z nutami kwaskowatości. Ser o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu, ale ma także dobrą zawartość idealnie przyswajalnego wapnia, cynku, selenu. Ser nadaje się do zapiekanek, tart, a także idealnie pasuje do piwa typu lager lub witbier.

Oscypek

Prawdziwy oscypek powinien zawierać 60% mleka owczego, a 40% mleka krowiego z Polskiej Rasy Czerwonej. Ser bardzo dobrej jakości, wytwarzany w naturalny sposób. Bogatszy w wapń, cynk, żelazo, witaminę A i B12 niż tradycyjne sery krowie. Jest to ser słony, z wyraźnym posmakiem wędzenia, zwarty, o lekko skrzypiącej strukturze. Dobrze smakuje w połączeniu z jajecznicą i oczywiście klasycznie – z dodatkiem żurawiny.

Kobiety bez diety

Camembert

Łagodny, z ostrym smakiem pleśni na wierzchu, a w środku ze śmietankowo-kremową konsystencją. Nie poleca się kobietom w ciąży i matkom karmiącym ze wzglądu na obecność bakterii Listeria monocytogenes. Zawiera jednak sporo cynku odpowiedzialnego za odporność organizmu, stan włosów, skóry i paznokci. Dobrze komponuje się z gruszką i orzechami, powidłami, konfiturami malinowymi lub figowymi. Idealne wino: Beaujolais Nouveau.

Pleśniowy Blue

Ostry, wyraźny, piekący, z dobrze wyczuwalnym metalicznym posmakiem, z grzybową nutą. Ser kruchy, słony, wysokokaloryczny, bardzo tłusty, zalecany do spożycia w małych, degustacyjnych ilościach. Nadaje się do sałatek warzywno-owocowych, jako dodatek do quiche.

Ser koryciński

Delikatny, łagodny, śmietankowy, mokry, o mniejszej zawartości tłuszczu niż dojrzałe sery, lekkostrawny, zwykle z różnymi dodatkami, jak kozieradka, czarnuszka, orzech włoski, czosnek niedźwiedzi. Idealnie smakuje z pieczoną papryką, jako dodatek do kanapki z salsą pomidorową i bakłażanem, dobrze komponuje się z konfiturami pomarańczowymi.

Bryndza

Najczęściej owcza, ale także kozia i krowia, ostra, pikantna, słona i dość kwaśna. To biały ser o mniejszej zawartości tłuszczu niż sery żółte, lżej strawny, stanowiący dobre źródło białka. Polecany osobom nielubiącym zwykłego twarogu, wspaniale zestawia się z dżemem z czarnej porzeczki.

Parmezan

To bardzo dojrzały ser, twardy, ziarnisty, o dość pikantnym, ale przyjemnym smaku. Leżakując przez kilka lat, nabiera smaku, traci dużo wody, dlatego też jest bardzo intensywny, tłusty, z dużą zawartością białka i wapnia. Jest wysokokaloryczny, ale ze względu na jego ostry smak wystarczy niewielka ilość, by podkreślić smak potrawy. Dobrze pasuje jako dodatek do sałatek krojony w cienkie plastry, utarty jako dodatek do makaronów, w postaci koszyczka może spełniać funkcję naczynia. Idealnie zestawia się z figami lub konfiturami pomarańczowo-figowymi, rzadziej jadany w czystej postaci.

Cheddar

Ser dojrzały, naturalnie bladożółty, zawsze z mleka krowiego. W smaku słodkawy, orzechowy, lekko kwaskowaty. Jest serem pełnotłustym, zwykle krojony w grube plastry, najlepiej delektować się nim bez dodatków, wówczas można wyczuć wszystkie jego smaki. Jednak nadaje się do tostów, krojony w kosteczkę do sałatek, podjadany do wina Merlot lub Cabernet.

Roquefort

Ser pleśniowy dojrzewający, z owczego mleka, kremowobiała barwa z zielonkawoniebieskim przerostem pleśniowym. Smak bardzo wyraźny, słony, ze specyficznym posmakiem pleśni, o delikatnej, rozpływającej się, kremowej konsystencji. Po zjedzeniu na długo pozostawia smak w ustach. Wystarczy zjeść mały okruszek, aby poczuć jego pełnię. To niestety ser tłusty, o wysokiej zawartości cholesterolu. Używany często do quichy, tart, wspaniale komponuje się z karmelizowaną w miodzie gruszką. A w suflecie w połączeniu z czekoladą daje ciekawe doznania smakowe. Nie zaleca się go kobietom w ciąży i karmiącym przez zawartość pleśni i używania do produkcji surowego mleka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

GIS wycofał ze sprzedaży ser koryciński. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

GIS wycofał ze sprzedaży ser. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kobieta trzyma w dłoni ser w sklepie

GIS wycofał popularny ser. Powodem decyzji jest wykrycie obecności groźnej bakterii

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

ser

Migreniku, uważaj na ser!

sery

Jedzcie sery – będziecie zdrowsi!

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

nabiał

Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami