4 min.
Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Co ty wiesz o serach? Lindsay Moe/Unsplash
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Miękkie, twarde, ostre, łagodne… Do kanapki, do wina, do makaronu, jako przekąska. Bierzemy na ząb popularne gatunki serów i sprawdzamy, z czym to się je.
Spis treści
Ser kozi twaróg
Z mleka koziego, rzadko powoduje nietolerancję czy alergię, zalecany zatem dla osób wrażliwych na mleko krowie, łatwostrawny, bogaty w białko. Delikatny, kremowy, kwaskowaty, o lekko wyczuwalnym smaku mleka koziego. Idealny z miodem i tymiankiem, podany z owocami na śniadanie, choć w wersji wytrawnej z suszonymi pomidorami też sprawdzi się znakomicie.
Gouda
Łagodny ser żółty, smak pełny mleka, nieco maślany, dość słony, z nutami kwaskowatości. Ser o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu, ale ma także dobrą zawartość idealnie przyswajalnego wapnia, cynku, selenu. Ser nadaje się do zapiekanek, tart, a także idealnie pasuje do piwa typu lager lub witbier.
Oscypek
Prawdziwy oscypek powinien zawierać 60% mleka owczego, a 40% mleka krowiego z Polskiej Rasy Czerwonej. Ser bardzo dobrej jakości, wytwarzany w naturalny sposób. Bogatszy w wapń, cynk, żelazo, witaminę A i B12 niż tradycyjne sery krowie. Jest to ser słony, z wyraźnym posmakiem wędzenia, zwarty, o lekko skrzypiącej strukturze. Dobrze smakuje w połączeniu z jajecznicą i oczywiście klasycznie – z dodatkiem żurawiny.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Camembert
Łagodny, z ostrym smakiem pleśni na wierzchu, a w środku ze śmietankowo-kremową konsystencją. Nie poleca się kobietom w ciąży i matkom karmiącym ze wzglądu na obecność bakterii Listeria monocytogenes. Zawiera jednak sporo cynku odpowiedzialnego za odporność organizmu, stan włosów, skóry i paznokci. Dobrze komponuje się z gruszką i orzechami, powidłami, konfiturami malinowymi lub figowymi. Idealne wino: Beaujolais Nouveau.
Pleśniowy Blue
Ostry, wyraźny, piekący, z dobrze wyczuwalnym metalicznym posmakiem, z grzybową nutą. Ser kruchy, słony, wysokokaloryczny, bardzo tłusty, zalecany do spożycia w małych, degustacyjnych ilościach. Nadaje się do sałatek warzywno-owocowych, jako dodatek do quiche.
Ser koryciński
Delikatny, łagodny, śmietankowy, mokry, o mniejszej zawartości tłuszczu niż dojrzałe sery, lekkostrawny, zwykle z różnymi dodatkami, jak kozieradka, czarnuszka, orzech włoski, czosnek niedźwiedzi. Idealnie smakuje z pieczoną papryką, jako dodatek do kanapki z salsą pomidorową i bakłażanem, dobrze komponuje się z konfiturami pomarańczowymi.
Bryndza
Najczęściej owcza, ale także kozia i krowia, ostra, pikantna, słona i dość kwaśna. To biały ser o mniejszej zawartości tłuszczu niż sery żółte, lżej strawny, stanowiący dobre źródło białka. Polecany osobom nielubiącym zwykłego twarogu, wspaniale zestawia się z dżemem z czarnej porzeczki.
Parmezan
To bardzo dojrzały ser, twardy, ziarnisty, o dość pikantnym, ale przyjemnym smaku. Leżakując przez kilka lat, nabiera smaku, traci dużo wody, dlatego też jest bardzo intensywny, tłusty, z dużą zawartością białka i wapnia. Jest wysokokaloryczny, ale ze względu na jego ostry smak wystarczy niewielka ilość, by podkreślić smak potrawy. Dobrze pasuje jako dodatek do sałatek krojony w cienkie plastry, utarty jako dodatek do makaronów, w postaci koszyczka może spełniać funkcję naczynia. Idealnie zestawia się z figami lub konfiturami pomarańczowo-figowymi, rzadziej jadany w czystej postaci.
Cheddar
Ser dojrzały, naturalnie bladożółty, zawsze z mleka krowiego. W smaku słodkawy, orzechowy, lekko kwaskowaty. Jest serem pełnotłustym, zwykle krojony w grube plastry, najlepiej delektować się nim bez dodatków, wówczas można wyczuć wszystkie jego smaki. Jednak nadaje się do tostów, krojony w kosteczkę do sałatek, podjadany do wina Merlot lub Cabernet.
Roquefort
Ser pleśniowy dojrzewający, z owczego mleka, kremowobiała barwa z zielonkawoniebieskim przerostem pleśniowym. Smak bardzo wyraźny, słony, ze specyficznym posmakiem pleśni, o delikatnej, rozpływającej się, kremowej konsystencji. Po zjedzeniu na długo pozostawia smak w ustach. Wystarczy zjeść mały okruszek, aby poczuć jego pełnię. To niestety ser tłusty, o wysokiej zawartości cholesterolu. Używany często do quichy, tart, wspaniale komponuje się z karmelizowaną w miodzie gruszką. A w suflecie w połączeniu z czekoladą daje ciekawe doznania smakowe. Nie zaleca się go kobietom w ciąży i karmiącym przez zawartość pleśni i używania do produkcji surowego mleka.
Zobacz także

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

„Jedząc duże ilości mięsa, sami 'okradamy się’ z wapnia”. Dietetyczka Monika Dziemidowicz o osteoporozie, cichym złodzieju kości
Poleć artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022