Przejdź do treści

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Co ty wiesz o serach? Lindsay Moe/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Miękkie, twarde, ostre, łagodne… Do kanapki, do wina, do makaronu, jako przekąska. Bierzemy na ząb popularne gatunki serów i sprawdzamy, z czym to się je.

Ser kozi twaróg

Z mleka koziego, rzadko powoduje nietolerancję czy alergię, zalecany zatem dla osób wrażliwych na mleko krowie, łatwostrawny, bogaty w białko. Delikatny, kremowy, kwaskowaty, o lekko wyczuwalnym smaku mleka koziego. Idealny z miodem i tymiankiem, podany z owocami na śniadanie, choć w wersji wytrawnej z suszonymi pomidorami też sprawdzi się znakomicie.

Gouda

Łagodny ser żółty, smak pełny mleka, nieco maślany, dość słony, z nutami kwaskowatości. Ser o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu, ale ma także dobrą zawartość idealnie przyswajalnego wapnia, cynku, selenu. Ser nadaje się do zapiekanek, tart, a także idealnie pasuje do piwa typu lager lub witbier.

Oscypek

Prawdziwy oscypek powinien zawierać 60% mleka owczego, a 40% mleka krowiego z Polskiej Rasy Czerwonej. Ser bardzo dobrej jakości, wytwarzany w naturalny sposób. Bogatszy w wapń, cynk, żelazo, witaminę A i B12 niż tradycyjne sery krowie. Jest to ser słony, z wyraźnym posmakiem wędzenia, zwarty, o lekko skrzypiącej strukturze. Dobrze smakuje w połączeniu z jajecznicą i oczywiście klasycznie – z dodatkiem żurawiny.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Kobiety bez diety

Camembert

Łagodny, z ostrym smakiem pleśni na wierzchu, a w środku ze śmietankowo-kremową konsystencją. Nie poleca się kobietom w ciąży i matkom karmiącym ze wzglądu na obecność bakterii Listeria monocytogenes. Zawiera jednak sporo cynku odpowiedzialnego za odporność organizmu, stan włosów, skóry i paznokci. Dobrze komponuje się z gruszką i orzechami, powidłami, konfiturami malinowymi lub figowymi. Idealne wino: Beaujolais Nouveau.

Pleśniowy Blue

Ostry, wyraźny, piekący, z dobrze wyczuwalnym metalicznym posmakiem, z grzybową nutą. Ser kruchy, słony, wysokokaloryczny, bardzo tłusty, zalecany do spożycia w małych, degustacyjnych ilościach. Nadaje się do sałatek warzywno-owocowych, jako dodatek do quiche.

Ser koryciński

Delikatny, łagodny, śmietankowy, mokry, o mniejszej zawartości tłuszczu niż dojrzałe sery, lekkostrawny, zwykle z różnymi dodatkami, jak kozieradka, czarnuszka, orzech włoski, czosnek niedźwiedzi. Idealnie smakuje z pieczoną papryką, jako dodatek do kanapki z salsą pomidorową i bakłażanem, dobrze komponuje się z konfiturami pomarańczowymi.

Bryndza

Najczęściej owcza, ale także kozia i krowia, ostra, pikantna, słona i dość kwaśna. To biały ser o mniejszej zawartości tłuszczu niż sery żółte, lżej strawny, stanowiący dobre źródło białka. Polecany osobom nielubiącym zwykłego twarogu, wspaniale zestawia się z dżemem z czarnej porzeczki.

Parmezan

To bardzo dojrzały ser, twardy, ziarnisty, o dość pikantnym, ale przyjemnym smaku. Leżakując przez kilka lat, nabiera smaku, traci dużo wody, dlatego też jest bardzo intensywny, tłusty, z dużą zawartością białka i wapnia. Jest wysokokaloryczny, ale ze względu na jego ostry smak wystarczy niewielka ilość, by podkreślić smak potrawy. Dobrze pasuje jako dodatek do sałatek krojony w cienkie plastry, utarty jako dodatek do makaronów, w postaci koszyczka może spełniać funkcję naczynia. Idealnie zestawia się z figami lub konfiturami pomarańczowo-figowymi, rzadziej jadany w czystej postaci.

Cheddar

Ser dojrzały, naturalnie bladożółty, zawsze z mleka krowiego. W smaku słodkawy, orzechowy, lekko kwaskowaty. Jest serem pełnotłustym, zwykle krojony w grube plastry, najlepiej delektować się nim bez dodatków, wówczas można wyczuć wszystkie jego smaki. Jednak nadaje się do tostów, krojony w kosteczkę do sałatek, podjadany do wina Merlot lub Cabernet.

Roquefort

Ser pleśniowy dojrzewający, z owczego mleka, kremowobiała barwa z zielonkawoniebieskim przerostem pleśniowym. Smak bardzo wyraźny, słony, ze specyficznym posmakiem pleśni, o delikatnej, rozpływającej się, kremowej konsystencji. Po zjedzeniu na długo pozostawia smak w ustach. Wystarczy zjeść mały okruszek, aby poczuć jego pełnię. To niestety ser tłusty, o wysokiej zawartości cholesterolu. Używany często do quichy, tart, wspaniale komponuje się z karmelizowaną w miodzie gruszką. A w suflecie w połączeniu z czekoladą daje ciekawe doznania smakowe. Nie zaleca się go kobietom w ciąży i karmiącym przez zawartość pleśni i używania do produkcji surowego mleka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

sery

Jedzcie sery – będziecie zdrowsi!

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels

Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

GIS wycofał ze sprzedaży ser koryciński. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

GIS wycofał ze sprzedaży ser. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie

Zbrodnie, które popełniamy na serach

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

×