Przejdź do treści

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Zbrodnie, które popełniamy na serach
Wiesz, jak jeść ser? fot. Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Z roku na rok zwiększa się liczba prawdziwych pasjonatów smaku i aromatów sera. Aktualnie mamy prawdziwy zawrót głowy, jeśli chodzi o wybór serów w sklepach. Sery na każdą okazję: do kanapek, do sałatek, do wina, wieczornego spotkania z przyjaciółmi. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ser to wyjątkowy produkt, prawdziwa kulinarna przygoda. Warunek: odpowiednie przechowywanie sera oraz jego podawanie. Jakie błędy najczęściej popełniamy?

Zapomnij o plastikowym opakowaniu

Ser potrzebuje stałego dopływu powietrza. Mówiąc kolokwialnie – musi oddychać. Plastikowa folia to uniemożliwia, dusząc ser i sprawiając, że czujemy nieprzyjemny, amoniakalny smak. Zatrzymuje również wilgoć – ser robi się śluzowaty i błyskawicznie może pojawić się na nim pleśń. Czego zatem używać do przechowywania sera? Możesz zawijać go w specjalny papier lub korzystać z takiego pokrytego woskiem. Wtedy ser nie zepsuje się i nie straci walorów smakowych.

Nie jedz sera prosto z lodówki

Niskie temperatury zabijają smak. Dotyczy to sera, ale też oczywiście i innych produktów. Jeśli masz ochotę na ser, wyciągnij go wcześniej z lodówki i pozwól, aby jego temperatura wzrosła. Ile musisz czekać? Miękkim serom wystarczy około 20 minut, twardsze sery potrzebują więcej czasu – minimum 40 minut. Serów nie powinniśmy także mrozić, szczególnie, jeśli zależy nam na tym, aby zachowały swój smak i formę (dotyczy to przede wszystkim serów takich jak mozarella).

Nie wyrzucaj skórki

Wiele osób robi podstawowy błąd i je sery wcześniej odcinając skórkę. A to w niej często tkwi prawdziwa siła smaku i aromatu. Dotyczy to szczególnie miękkich serów, np. kozich. Jeśli jesteś osobą, która pozbywa się skórki z sera, zrezygnuj z tej czynności, chociaż na próbę. Gwarantujemy, że odkryjesz smak ulubionego sera na nowo. Oczywiście nie zachęcamy, aby twarde sery jeść ze skórką, możemy wtedy połamać zęby.

ser

Zrezygnuj z dodatków

Przygotowując ser, często go doprawiamy. Łączymy z przyprawami, sosami, olejami. Warto jednak, zanim zaczniemy eksperymentować z dodatkami, spróbować sera w wersji pierwotnej. Wtedy możemy w pełni poczuć i docenić jego walory smakowe. Może też okazać się, że nasz ser nie będzie potrzebował żadnych dodatków, ewentualnie wystarczy jedynie delikatne „podkręcenie” smaku.

Nie rób zapasów

Ser to produkt, którego nie powinniśmy kupować w hurtowych ilościach – musi być świeży i aromatyczny. Ma to znaczenie szczególnie, jeśli jesteś pasjonatem jego smaku. Oszacuj, ile sera możesz zjeść w ciągu kilku dni, a ewentualne zapasy uzupełniaj na bieżąco. Ser spożywany krótko po zakupie, szczególnie taki kupiony u lokalnego dostawcy.

Nie dla rozdrobnionego sera

Warto ułatwiać sobie życie, ale są rzeczy, o które lepiej zadbać samemu. Jeśli potrzebujesz rozdrobnionego sera, na przykład do sałatki czy do posypania makaronu, kup go w całości, a następnie sama pokrój lub zetrzyj. Ser swoje najwyższe właściwości utrzymuje, gdy jest w całości, a każda ingerencja w jego strukturę ma znaczenie.

Ser i bajki o cholesterolu

Zwracaj uwagę na noże

Miły wieczór z przyjaciółmi? Degustacja serów? Wspaniale! Nie używaj jednak jednego noża do wszystkich serów. Nie poczujesz wtedy do końca pełnego smaku charakterystycznego dla danego gatunku. Mówiąc krótko – posługiwanie się jednym nożem podczas degustacji, to brak szacunku do wyjątkowości każdego sera.

Co z tą laktozą?

Na koniec warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię. A dokładniej na mit, który w ostatnich latach jest coraz bardziej popularny. Osoby z nietolerancją laktozy jak najbardziej mogą jeść sery. Wszystko jest kwestią wyboru właściwego gatunku. Zasada jest taka – im starszy ser, tym mniejsza zawartość laktozy w nim. Po które gatunki sięgać? M.in. po twarde sery dojrzewające jak gouda czy parmezan. Mniejsza zawartość laktozy jest także w serach kremowych (np.brie).

 

Źródło: Thrillist

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać