Przejdź do treści

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Zbrodnie, które popełniamy na serach
Wiesz, jak jeść ser? fot. Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Z roku na rok zwiększa się liczba prawdziwych pasjonatów smaku i aromatów sera. Aktualnie mamy prawdziwy zawrót głowy, jeśli chodzi o wybór serów w sklepach. Sery na każdą okazję: do kanapek, do sałatek, do wina, wieczornego spotkania z przyjaciółmi. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ser to wyjątkowy produkt, prawdziwa kulinarna przygoda. Warunek: odpowiednie przechowywanie sera oraz jego podawanie. Jakie błędy najczęściej popełniamy?

Zapomnij o plastikowym opakowaniu

Ser potrzebuje stałego dopływu powietrza. Mówiąc kolokwialnie – musi oddychać. Plastikowa folia to uniemożliwia, dusząc ser i sprawiając, że czujemy nieprzyjemny, amoniakalny smak. Zatrzymuje również wilgoć – ser robi się śluzowaty i błyskawicznie może pojawić się na nim pleśń. Czego zatem używać do przechowywania sera? Możesz zawijać go w specjalny papier lub korzystać z takiego pokrytego woskiem. Wtedy ser nie zepsuje się i nie straci walorów smakowych.

Nie jedz sera prosto z lodówki

Niskie temperatury zabijają smak. Dotyczy to sera, ale też oczywiście i innych produktów. Jeśli masz ochotę na ser, wyciągnij go wcześniej z lodówki i pozwól, aby jego temperatura wzrosła. Ile musisz czekać? Miękkim serom wystarczy około 20 minut, twardsze sery potrzebują więcej czasu – minimum 40 minut. Serów nie powinniśmy także mrozić, szczególnie, jeśli zależy nam na tym, aby zachowały swój smak i formę (dotyczy to przede wszystkim serów takich jak mozarella).

Nie wyrzucaj skórki

Wiele osób robi podstawowy błąd i je sery wcześniej odcinając skórkę. A to w niej często tkwi prawdziwa siła smaku i aromatu. Dotyczy to szczególnie miękkich serów, np. kozich. Jeśli jesteś osobą, która pozbywa się skórki z sera, zrezygnuj z tej czynności, chociaż na próbę. Gwarantujemy, że odkryjesz smak ulubionego sera na nowo. Oczywiście nie zachęcamy, aby twarde sery jeść ze skórką, możemy wtedy połamać zęby.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

ser

Zrezygnuj z dodatków

Przygotowując ser, często go doprawiamy. Łączymy z przyprawami, sosami, olejami. Warto jednak, zanim zaczniemy eksperymentować z dodatkami, spróbować sera w wersji pierwotnej. Wtedy możemy w pełni poczuć i docenić jego walory smakowe. Może też okazać się, że nasz ser nie będzie potrzebował żadnych dodatków, ewentualnie wystarczy jedynie delikatne „podkręcenie” smaku.

Nie rób zapasów

Ser to produkt, którego nie powinniśmy kupować w hurtowych ilościach – musi być świeży i aromatyczny. Ma to znaczenie szczególnie, jeśli jesteś pasjonatem jego smaku. Oszacuj, ile sera możesz zjeść w ciągu kilku dni, a ewentualne zapasy uzupełniaj na bieżąco. Ser spożywany krótko po zakupie, szczególnie taki kupiony u lokalnego dostawcy.

Nie dla rozdrobnionego sera

Warto ułatwiać sobie życie, ale są rzeczy, o które lepiej zadbać samemu. Jeśli potrzebujesz rozdrobnionego sera, na przykład do sałatki czy do posypania makaronu, kup go w całości, a następnie sama pokrój lub zetrzyj. Ser swoje najwyższe właściwości utrzymuje, gdy jest w całości, a każda ingerencja w jego strukturę ma znaczenie.

Ser i bajki o cholesterolu

Zwracaj uwagę na noże

Miły wieczór z przyjaciółmi? Degustacja serów? Wspaniale! Nie używaj jednak jednego noża do wszystkich serów. Nie poczujesz wtedy do końca pełnego smaku charakterystycznego dla danego gatunku. Mówiąc krótko – posługiwanie się jednym nożem podczas degustacji, to brak szacunku do wyjątkowości każdego sera.

Co z tą laktozą?

Na koniec warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię. A dokładniej na mit, który w ostatnich latach jest coraz bardziej popularny. Osoby z nietolerancją laktozy jak najbardziej mogą jeść sery. Wszystko jest kwestią wyboru właściwego gatunku. Zasada jest taka – im starszy ser, tym mniejsza zawartość laktozy w nim. Po które gatunki sięgać? M.in. po twarde sery dojrzewające jak gouda czy parmezan. Mniejsza zawartość laktozy jest także w serach kremowych (np.brie).

 

Źródło: Thrillist

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

żelki

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×