Czy twarda woda jest dla nas niezdrowa? Mama Chemik tłumaczy
Osad w czajniku, osad w kubku z herbatą, osad w wodzie, w której zaraz zrobisz kaszkę dla dziecka. Z twojego kranu płynie twarda woda? Czy to jest niebezpieczne? Sylwia Panek, znana jako „Mama Chemik”, wyjaśnia to w swoim najnowszym poście.
Czy twarda woda jest szkodliwa?
„Kamień w czajniku wygląda nieatrakcyjnie, więc nie dziwię się, że wiele osób obrzydza i zniechęca, jednak musicie wiedzieć, że twarda woda jest zła dla naszych sprzętów, ale nie dla zdrowego organizmu” – pisze „Mama Chemik”.
Sylwia Panek dodaje, że twarda woda to woda zawierająca dużo jonów wapnia i magnezu. Dokładnie tych samych, które musimy dostarczać do organizmu, aby prawidłowo funkcjonował.
„Te dwa pierwiastki pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie: zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pracę serca, a także wzmacniają nasze kości. Co ciekawe, ich przyswajalność z wody jest dużo większa niż z pożywienia” – wyjaśnia chemiczka.
Twarda woda w domu – co robić?
„Woda ma smak, a ten smak zależy również od ilości różnych substancji, dlatego jednym bardziej będzie pasował smak twardej wody, a inni za nim nie przepadają.
Niestety, nasze sprzęty typu czajnik, ekspres czy pralka nie lubią twardej wody. Pokryty kamieniem czajnik będzie się wolniej nagrzewał, a nieodkamieniane regularnie ekspres i pralka mogą szybciej ulec awarii” – pisze „Mama Chemik”.
Specjalistka zwraca uwagę, że twarda woda może powodować gorsze działanie niektórych detergentów, gdyż jony wchodzą z nimi w reakcje.
„Mama Chemik” ma także radę dla wszystkich, którzy chcą zapewnić dłuższe działanie swoich sprzętów.
„Pamiętajcie o ich regularnym odkamienianiu – z domowych środków czystości świetnie sprawdzą się tu ocet i kwasek cytrynowy. Możecie również filtrować wodę z pomocą specjalnych filtrów AGD lub założyć specjalne zmniejszające twardość wody filtry, np. na kraniku, z którego doprowadzana jest woda do pralki czy zmywarki” – podpowiada ekspertka.
„Mama Chemik” – kim jest?
Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.
Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 20 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.
RozwińZobacz także
„Są sytuacje, w których woda z kranu naprawdę nie nadaje się do picia” – mówi Mama Chemik. Czy jednak zawsze należy wybierać wodę z butelki?
„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!
„Koronawirus pokazuje ludziom, jak cenne są małe rzeczy, oczywiste, zwyczajne, codzienne”. Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości?
Polecamy
Przegląd saturatorów do wody i napojów gazowanych – które wybrać?
„Wypiłam za dużo wody. Zalałam swój system i utonęłam”. Brooke Shield o problemach zdrowotnych
Pijesz na wakacjach drinki z kostkami lodu? Uważaj, mogą być bardziej zanieczyszczone niż woda z toalety
Żywa woda – prawda czy mit? Czy woda alkaliczna działa?
się ten artykuł?