4 min.
Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa Istock.com
Najnowsze
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
21.02.2021
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods
Przetrwać zimę zdrowo to nie lada wyzwanie. Naszymi sprzymierzeńcami mogą być gorące napoje. Zwykłą kawę czy herbatę zamieńmy na takie, które rozgrzewają i zaopatrują nas w odpowiednią ilość witamin i minerałów.
Spis treści
Żurawina z cytryną
Składniki (na 4 porcje):
– 25 dkg świeżej żurawiny
– 2 cytryny
– laska wanilii
– miód lub cukier do smaku
Żurawinę wrzucić do garnka, zalać wodą (około litra), dodać laskę wanilii i zagotować. Kiedy owoce zabarwią już wodę (po ok. 20–30 minutach), nalać do szklanek, dodać plastry cytryny, osłodzić miodem lub cukrem do smaku. Żurawina, bogata w witaminę C, jest świetna nie tylko na przeziębienia, ale i kłopoty z pęcherzem. Warto pić ją zimą profilaktycznie, gdy ma się skłonności do tego typu schorzeń.
Czekolada z chilli
Zdjęcie: archiwum własne
Składniki (na 3 filiżanki):
– 150 ml śmietany 30 proc.
– 350 ml mleka 3,2 proc.
– 150 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70 proc.)
– 1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli
– 1/4 łyżeczki chilli w płatkach (lub 1/8 łyżeczki chilli w proszku)
Śmietanę i mleko wlać do rondla. Podgrzać na małym ogniu. Dodać posiekaną czekoladę i cały czas mieszać (najlepiej trzepaczką), do rozpuszczenia się czekolady. Doprawić solą. Gotować około 15 minut, cały czas mieszając. Czekolada powinna zgęstnieć. Gęstą czekoladę przelać do filiżanek i posypać płatkami chilli. Podawać gorącą. Czekolada, bogata w magnez, poprawia humor, dodaje energii, zwłaszcza podana na gorąco i dodatkowo wzmocniona rozgrzewającą nutą chilli. Uwaga, żeby nie przesadzić z ostrością!
Zielona herbata z pomarańczą, rozmarynem i miodem
Zdjęcie: archiwum własne
Składniki:
– zielona herbata (najlepiej w liściach)
– 3 plastry pomarańczy
– gałązka świeżego rozmarynu
– miód
Zaparzamy zieloną herbatę. Warto przypomnieć, że jej liście zalewamy nie wrzątkiem, lecz gorącą, prawie wrzącą wodą (temperatura 75–85 stopni). Parzymy 2–5 minut. Następnie dorzucamy 3 plastry pomarańczy, 2 łyżeczki miodu i gałązkę świeżego rozmarynu. Zielona herbata zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, chronią przed zawałem serca i neutralizują wolne rodniki. Stymuluje krążenie i reguluje ciśnienie krwi. Chroni przed miażdżycą i tworzeniem się kamieni w wątrobie, nerkach oraz w pęcherzu moczowym. Łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem. Dzięki zawartym w niej taninom ma działanie przeciwbakteryjne. Dlatego należy ją pić podczas grypy, biegunki lub zapalenia dziąseł. Idealne połączenie wielu właściwości zdrowotnych zielonej herbaty z witaminą C zawartą w pomarańczy. Odświeża i pobudza. Zimą warto nią zastąpić kolejną kawę.
Cytryna z imbirem
Zdjęcie: archiwum własne
Składniki:
– cytryna
– świeży imbir
– miód
Trzy plasterki imbiru oraz trzy plastry cytryny zalać wrzątkiem, dosłodzić najlepiej miodem do smaku. Dobrze wypić na czczo po przebudzeniu, można też zaparzyć napój w termosie na cały dzień. Podnosi odporność organizmu, doładowuje energią, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i złogów oraz przy odchudzaniu. Świetny na przeziębienia.
Herbata joginów „Złote mleko”
Zdjęcie: archiwum własne
Składniki:
– 1/8 łyżeczki do herbaty kurkumy
– 1/4 szklanki wody
– 1 szklanka mleka krowiego pasteryzowanego w niskiej temperaturze lub mikrofiltrowanego (najlepsze jest tzw. Zimne Mleko) albo mleka ryżowego – jeśli nie chcecie pić mleka krowiego
– 2 łyżki stołowe surowego (nierafinowanego – tłoczonego na zimno) oleju migdałowego lub ghee (masła sklarowanego)
– miód (do smaku)
Kurkumę zalać wodą i gotować ok. 8 min, mieszając, aż uzyska się konsystencję pasty. Jeżeli wygotuje się za dużo wody, to ją uzupełnić. (Można przygotować większą ilość pasty z kurkumy i przechowywać ją w lodówce do 40 dni). Jednocześnie zagotować mleko z olejem migdałowym (lub ghee), po zagotowaniu odstawić. Następnie dodać do przygotowanego mleka gęstą pastę z kurkumy i – gdy przestygnie – posłodzić miodem dla smaku.
Ten smaczny, gorący napój jest bardzo dobry dla kręgosłupa, pomaga usunąć kryształki soli wapna, które usztywniają stawy. Kurkuma działa przeciwzapalnie, Dodatek oleju (ghee) ma działanie lekko przeczyszczające, wiec można użyć go mniej. Jeśli masz problem z nadmiernym poziomem cholesterolu, nadwagą lub słabym trawieniem, używaj ghee zamiast innych tłuszczy, olejów. Ten napój doskonale zastępuje posiłek, gdy jesteśmy głodni późno wieczorem, i uspokaja przed zaśnięciem. By unormować nadmierny apetyt i wyregulować metabolizm – do gotowania mleka dodać strączek kardamonu i brązowy cukier (lub np. ksylitol – chodzi o słodki smak) albo dosłodzić miodem. Najlepiej pić codziennie wieczorem przez 30 dni.
Zobacz także
Poleć artykuł koleżankom
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020