Przejdź do treści

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Składniki na pyszne ciasteczka zamknięte w pięknym słoju wraz z załączonym przepisem ‒  oto prezent idealny. Oryginalny, smaczny, kreatywny. Podaruj go komuś wyjątkowemu!

Wszystko, czego ci potrzeba, by zaskoczyć obdarowanego, to litrowy słoik i składniki z listy. Przy takim prezencie skarpetki, rękawiczki czy czekoladki wymiękają!

Ciasteczka owsiane – składniki

  • 90 g płatków owsianych,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 40 g suszonej żurawiny,
  • 70 g orzechów,
  • 200 g brązowego cukru
  • 185 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • laska wanilii.

Ciasteczka owsiane – przygotowanie

Przygotuj wszystkie składniki oraz litrowy słoik. Żurawinę, orzechy i czekoladę drobno posiekaj.

Składniki umieść w słoiku warstwami.


Etykietę na słój ze sposobem przyrządzenia ciasteczek zaprojektuj sama – to świetna zabawa!

A jeśli chcesz przygotować porcję ciasteczek także dla siebie – śmiało, oto przepis:

Prócz składników z listy potrzebujesz także 1 jajko i 113 g oleju kokosowego. Jajko ubij z cukrem. Dodaj płynny olej. Wszystkie suche składniki dodaj do mokrych i połącz ze sobą. Z ciasta uformuj kulki i rozpłaszcz je w odstępach na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zanim zdejmiesz je z papieru, poczekaj, aż ostygną. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Składniki na chleb w słoiku

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

×