3 min.
Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetycy z "Czytamy Etykiety"/ Getty Images
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
„Znaleźć śmietanę 12 proc. z dobrym składem wcale nie jest tak ciężko – gorzej z np. 30-stką. Tych na rynku niestety jest dużo mniej” – piszą ekspertki z instagramowego profilu „Czytamy etykiety”. Dietetyczki wyjaśniają, na co zwrócić uwagę przy wyborze śmietany, by z zakupów wrócić z pełnowartościowym produktem.
Co powinna zawierać śmietana?
Śmietana jest produktem wytwarzanym ze słodkiej śmietanki, otrzymanej w procesie odwirowania mleka i dodania do niej bakterii mlekowych w celu jej zagęszczenia i ukwaszenia. Wielu producentów jednak do swoich produktów dołącza szereg dodatków, które nie są wskazane. Na ten problem zwróciły uwagę dietetyczki z instagramowego profilu „Czytamy etykiety”.
„Znaleźć śmietanę 12 proc. z dobrym składem wcale nie jest tak ciężko – gorzej z np. 30-stką. Tych na rynku niestety jest dużo mniej” – piszą.
Warto więc sprawdzać skład deklarowany na etykiecie śmietany, którą wybieramy. Najlepiej kierować się najprostszą zasadą: im prostszy skład, tym lepiej. Co powinna zawierać dobra śmietana 12 proc.?
Jak wymieniają ekspertki, w jej składzie powinniśmy znaleźć jedynie dwa składniki. Są to:
- śmietanka,
- kultury bakterii.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Czego nie powinna zawierać śmietana?
Czego nie może zawierać śmietana 12 proc.? Specjalistki wymieniają:
- stabilizatorów,
- skrobi modyfikowanej,
- substancji zagęszczających.
„Tego typu dodatki świadczą, że mamy do czynienia z gorszej jakości produktem” – dodają ekspertki.
Dietetyczki zwracają także uwagę na fakt, że śmietana nie powinna zawierać w swoim składzie dodatku w postaci olejów roślinnych. Te według nich są zabronione. „Jeśli śmietana takie ma, to już jest tzw. podróbą!”, wyjaśniają,
Czytamy etykiety
Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
Ekspertki z Czytamy Etykiety, Kamila Kwietniewska i Agnieszka Wałęka, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 303 tys. osób.
Podeślij artykuł znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022