Przejdź do treści

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki
Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetycy z "Czytamy Etykiety"/ Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Znaleźć śmietanę 12 proc. z dobrym składem wcale nie jest tak ciężko – gorzej z np. 30-stką. Tych na rynku niestety jest dużo mniej” – piszą ekspertki z instagramowego profilu „Czytamy etykiety”. Dietetyczki wyjaśniają, na co zwrócić uwagę przy wyborze śmietany, by z zakupów wrócić z pełnowartościowym produktem.

Co powinna zawierać śmietana?

Śmietana jest produktem wytwarzanym ze słodkiej śmietanki, otrzymanej w procesie odwirowania mleka i dodania do niej bakterii mlekowych w celu jej zagęszczenia i ukwaszenia. Wielu producentów jednak do swoich produktów dołącza szereg dodatków, które nie są wskazane. Na ten problem zwróciły uwagę dietetyczki z instagramowego profilu „Czytamy etykiety”.

„Znaleźć śmietanę 12 proc. z dobrym składem wcale nie jest tak ciężko – gorzej z np. 30-stką. Tych na rynku niestety jest dużo mniej” – piszą.

Warto więc sprawdzać skład deklarowany na etykiecie śmietany, którą wybieramy. Najlepiej kierować się najprostszą zasadą: im prostszy skład, tym lepiej. Co powinna zawierać dobra śmietana 12 proc.?

Jak wymieniają ekspertki, w jej składzie powinniśmy znaleźć jedynie dwa składniki. Są to:

  • śmietanka,
  • kultury bakterii.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Wegańska śmietana

Czego nie powinna zawierać śmietana?

Czego nie może zawierać śmietana 12 proc.? Specjalistki wymieniają:

  • stabilizatorów,
  • skrobi modyfikowanej,
  • substancji zagęszczających.

„Tego typu dodatki świadczą, że mamy do czynienia z gorszej jakości produktem” – dodają ekspertki.

Dietetyczki zwracają także uwagę na fakt, że śmietana nie powinna zawierać w swoim składzie dodatku w postaci olejów roślinnych. Te według nich są zabronione. „Jeśli śmietana takie ma, to już jest tzw. podróbą!”, wyjaśniają,

Czytamy etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, Kamila Kwietniewska i Agnieszka Wałęka, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 303 tys. osób. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

×