Przejdź do treści

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Wegańska śmietana
Śmietana wegańska z płatków owsianych. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Śmietana roślinna przydaje się do przygotowania niezliczonych dań kuchni wegetariańskiej. Co robi weganin, który potrzebuje śmietany, by zrealizować swą kulinarną fantazję? Odpowiedź jest prosta: używa roślinnej śmietanki, którą zrobi sobie sam! Jak zrobić wegańską bitą śmietanę kokosową do deserów albo prostą śmietanę z płatków owsianych, którą możesz wykorzystać do wyczarowania pysznego makaronu ze szpinakiem?

Śmietana roślinna – co to jest?

Śmietana roślinna to nic innego niż wegańska alternatywa dla tradycyjnej śmietany przygotowywanej z mleka krowiego. Choć wraz ze wzrostem popularności diety wegetariańskiej w ostatnich latach coraz więcej sieci supermarketów wprowadziło na swoje półki śmietany roślinne, które można wykorzystać jako zamiennik nabiału w potrawach wytrawnych i deserach (szeroko dostępne są m.in. śmietany roślinne do ubijania), to warto też wiedzieć, że śmietanę roślinną w kilka minut można zrobić w domu!

Jak ubić śmietanę z mleka kokosowego?

Najpopularniejszą wersją śmietany roślinnej jest śmietana kokosowa. Do potraw spożywanych na słodko idealnie pasuje wegańska bita śmietana przygotowywana z mleczka kokosowego. Jak ubić mleko kokosowe, żeby uzyskać zadowalający efekt?

Puszkę mleka kokosowego schłódź w lodówce przez kilka godzin (wybierz mleko kokosowe o zawartości masy kokosowej co najmniej 80%). Po tym czasie otwórz puszkę i wyjmij z niej tylko stałą, twardą część zbierającą się w górnej części opakowania. Przełóż ją do miski. Następnie stałą część mleczka kokosowego ubij mikserem, aż na śmietanie roślinnej pojawią się „smugi”. Pod koniec ubijania możesz dodać do niej cukier puder. Kokosowa bita śmietana roślinna gotowa!

Z czego przygotować śmietanę roślinną?

Przygotowanie roślinnych wersji klasycznej śmietany wydaje się trudne tylko na początku. Gdy zaczniesz szperać w umysłach wegańskich szefów kuchni, dowiesz się, że śmietanę roślinną można wyczarować nie tylko z kokosa, ale także z soi, ryżu, orzechów, nasion słonecznika, a nawet płatków owsianych. I właśnie ta ostatnia wersja jest najłatwiejsza, a przy tym idealnie nadaje się do przygotowania prostego makaronu ze szpinakiem. Gotowi?

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Przepis na roślinną śmietanę owsianą

Składniki na jeden średni słoik: 

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz 

Płatki owsiane zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw do namoczenia na minimum 15 minut – im dłużej, tym lepiej. Następnie przełóż je do naczynia blendera kielichowego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty płyn. Następnie rozcieńcz śmietanę roślinną wodą do pożądanej konsystencji. Dodaj sok z cytryny, aż uzyskasz lekko kwaskowaty smak, i dopraw pieprzem oraz solą. Wegańska śmietana gotowa!

Przepis na prosty makaron ze szpinakiem i śmietaną roślinną

Podstawą przepisu na wegański parmezan są orzechy oraz płatki drożdżowe. Zdjęcie: erVegan

Składniki (na 2 średnie porcje):

  • 2 garści mrożonego szpinaku (lub dużo szpinaku świeżego)
  • 1 średnia cebula
  • 1–2 ząbki czosnku
  • ćwiartka czerwonej lub zielonej papryki
  • 2 porcje makaronu tagliatelle (około 6–7 gniazd)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka łyżek śmietany roślinnej (śmietany owsianej)
  • sól oraz pieprz
  • opcjonalnie do podania: posiekane orzechy włoskie i świeży szpinak

Zacznij od posiekania drobno cebulki i podsmażenia jej na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni. Gdy już ją poddusisz, dodaj zamrożony szpinak i trzymaj go na średnim ogniu, podlewając odrobiną wody, aż się rozmrozi. Dodaj zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną w kostkę bądź słupki czerwoną paprykę, które sprawią, że ciemnozielony szpinak nie będzie przypominał koszmarnej brei znanej z dziecięcych wspomnień. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli szpinak będzie wydawał się mdły, dorzuć kolejna porcję czosnku i odrobinę soli.

Teraz ugotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, do szpinaku dodaj śmietanę roślinną i wmieszaj ją w warzywa. Makaron przełóż na talerze, a następnie dodaj do niego szpinak i warzywa. Równie dobrze możesz makaron wrzucić na patelnię i wszystko od razu wymieszać, pełna dowolność! Podawaj z posiekanymi orzechami i świeżym szpinakiem, możesz także posypać wegańskim parmezanem. Smacznego!

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?