Przejdź do treści

Co oznacza „E”? Czytanie etykiet produktów

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czytanie etykiet jest ważne, jeśli chcemy znać dokładny skład spożywanego produktu. Substancje konserwujące, barwniki, wzmacniacze smaku, zagęszczacze to dodatki, które stosuje się w produkcji żywności od wielu lat. To one sprawiają, że produkt jest dłużej zdatny do spożycia, aromatycznie pachnie, ma intensywny smak. Ale czy wiemy, co dokładnie znaczy literka „E”?

Sztuczne dodatki do żywności mogą powodować lub nasilać problemy zdrowotne, między innymi: alergie, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny.  Związki chemiczne w żywności mogą również przyczyniać się do wzrostu ilości substancji toksycznych w organizmie.

Jeśli w składzie produktu pojawia się litera „E” jest to informacja, że część składników w danym produkcie nie występuje naturalnie. Trzy cyfry po symbolu to kategoria, do której dany składnik jest zaliczany. Może to konserwant, barwnik, spulchniacz, wzmacniacz smaku.

Symbole E tworzą kilka grup:

numery 100-199 to barwniki;
numery 200-299 – konserwanty;
numery 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości;
numery 400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.;
numery 500-599 – środki pomocnicze;
numery 600-699 – wzmacniacze smaku;
numery 900-999 – środki słodzące, nabłyszczające i inne;
numery 1000-1999 – stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne.

Większość produktów oznaczonych literą „E” staje się szkodliwa, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach. Szczególnie należy unikać produktów z grupy barwników, które występują między innymi w sztucznych miodach, musztardach, napojach bezalkoholowych, dżemach, napojach gazowanych, zupach w proszku, gumach do żucia, galaretkach, wyrobach cukierniczych, słodyczach.

Jeśli zastanawiasz się, czy w produktach, które spożywasz, znajdują się konserwanty, zwróć uwagę na skład: soków owocowych, galaretek, napojów, sosów warzywnych, konserw rybnych, koncentratów pomidorowych, margaryny, wiórek kokosowych, przypraw, wędlin.

Substancjami odpowiedzialnymi za intensywne doznania smakowe są wzmacniacze smaku. Są one w grupie oznaczonej „E” 600-699. Znajdziesz je w produktach, takich jak: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli.

Wzmacniacze smaku dodawane są także do produktów mięsnych, rybnych i warzyw. Są to najczęściej pochodne kwasu glutaminowego (E620), kwasu guanylanowego (E626) oraz kwasu inozynowego (E630).

Substancje słodzące

Popularne napoje zero oraz dietetyczne produkty są bogactwem chemii, zwłaszcza substancji słodzących. Jedną z nich jest aspartam, oznaczony E 951. Spożywany często, w dużych ilościach może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, a także raka piersi.

Zobacz także: „Jakby lekarz chciał mi powiedzieć, że jestem za młoda na raka”

Inną substancją słodzącą jest sacharyna, oznaczona jako E954. Znajduje się w dietetycznych produktach mlecznych, sokach owocowych bez cukru, wyborach cukierniczych, piwie bezalkoholowym, dżemie, marmoladzie, galaretkach, sosach, konserwach rybnych, pieczywie, płatkach zbożowych.

Zachęcamy do bycia świadomym konsumentem i czytania etykiet produktów. To ważne, aby mieć wpływ na nasze zdrowie, wybierając mądrze – dla siebie i bliskich.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?