3 min.
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła / iStock
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
„Często komponujemy posiłki intuicyjnie – spieszy nam się, więc gotujemy prosty makaron z pesto. Chcemy zjeść słodkie śniadanie, więc sięgamy po kajzerkę z dżemem. Szukamy czegoś orzeźwiającego – wybieramy sorbet, a baton daktylowy wydaje nam się wartościową przekąską” – pisze na swoim profilu na Instagramie @niekoniecznie_dietetycznie dietetyczka Anna Reguła. I podkreśla, że często przy tworzeniu posiłków zapominamy o jednym ważnym mikroelemencie.
Cztery filary zbilansowanego posiłku
Masz wrażenie, że ciągle jesteś głodna, mimo że jesz pięć posiłków dziennie albo trzy spore dania w ciągu dnia? Być może zapominasz o ważnej zasadzie.
Jak wyjaśnia w swoim wpisie na Instagramie dietetyczka Anna Reguła, z perspektywy dietetycznej dobrze, żeby zbilansowany posiłek składał się z czterech filarów:
- podstawy węglowodanowej – pieczywo, kasze, ryż, makarony, ziemniaki, mąki etc (najlepiej w kierunku pełnoziarnistych wyborów),
- źródła błonnika w postaci warzyw lub owoców,
- źródła tłuszczów,
- źródła białka – roślinnego lub zwierzęcego, najlepiej chudego.
Reguła podkreśla, że ostatni element jest często pomijany przy samodzielnym intuicyjnym komponowaniu posiłków.
„Spieszy nam się, więc gotujemy prosty makaron z pesto. Chcemy zjeść słodkie śniadanie, więc sięgamy po kajzerkę z dżemem. Szukamy czegoś orzeźwiającego – wybieramy sorbet, a baton daktylowy wydaje nam się wartościową przekąską. Zapominamy jednak o tym, że białko jest najbardziej sycącym makroskładnikiem, a wszystkie posiłki, które wymieniłam powyżej, praktycznie go nie dostarczają” – pisze dietetyczka.
Oprócz tego, jak dodaje Reguła, obecność błonnika, białka i tłuszczów w posiłku skutecznie obniża indeks glikemiczny produktów węglowodanowych. Według niej jest to bardzo dobrze widoczne w powyższych przypadkach owoców, suszonych owoców, makaronu czy pieczywa, które niekoniecznie zawsze wybieramy w wersji pełnoziarnistej.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Komponowanie posiłków w praktyce
Jak więc komponować posiłki, żeby nie pomijać cennego białka? Anna Reguła na konkretnych przykładach pokazuje, jak poprawić konstruowanie zbilansowanych dań:
- sorbet – to głównie owoce i cukier. Jak wyjaśnia dietetyczka, zamieniając go na małego loda śmietankowego, w najlepszej wersji z orzechami, dodajemy tam komponenty białkowe, tłuszczowe i nieco błonnika pochodzącego z orzechów;
- frytki z keczupem – węglowodany i tłuszcze. Według Reguły lepiej wprowadzić białko z jogurtu oraz błonnik z warzyw;
- baton daktylowy – dietetyczka podkreśla, że lepszym wyborem będzie np. baton daktylowy z kefirem. Dodanie źródła białka korzystniej wpłynie na sytość oraz glikemię i insulinemię poposiłkową.
Anna Reguła
Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 251 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Zobacz także
Poleć artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022