Przejdź do treści

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła
Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Często komponujemy posiłki intuicyjnie – spieszy nam się, więc gotujemy prosty makaron z pesto. Chcemy zjeść słodkie śniadanie, więc sięgamy po kajzerkę z dżemem. Szukamy czegoś orzeźwiającego – wybieramy sorbet, a baton daktylowy wydaje nam się wartościową przekąską” – pisze na swoim profilu na Instagramie @niekoniecznie_dietetycznie dietetyczka Anna Reguła. I podkreśla, że często przy tworzeniu posiłków zapominamy o jednym ważnym mikroelemencie. 

Cztery filary zbilansowanego posiłku

Masz wrażenie, że ciągle jesteś głodna, mimo że jesz pięć posiłków dziennie albo trzy spore dania w ciągu dnia? Być może zapominasz o ważnej zasadzie.

Jak wyjaśnia w swoim wpisie na Instagramie dietetyczka Anna Reguła, z perspektywy dietetycznej dobrze, żeby zbilansowany posiłek składał się z czterech filarów:

  1. podstawy węglowodanowej – pieczywo, kasze, ryż, makarony, ziemniaki, mąki etc (najlepiej w kierunku pełnoziarnistych wyborów),
  2. źródła błonnika w postaci warzyw lub owoców,
  3. źródła tłuszczów,
  4. źródła białka – roślinnego lub zwierzęcego, najlepiej chudego.

Reguła podkreśla, że ostatni element jest często pomijany przy samodzielnym intuicyjnym komponowaniu posiłków.

„Spieszy nam się, więc gotujemy prosty makaron z pesto. Chcemy zjeść słodkie śniadanie, więc sięgamy po kajzerkę z dżemem. Szukamy czegoś orzeźwiającego – wybieramy sorbet, a baton daktylowy wydaje nam się wartościową przekąską. Zapominamy jednak o tym, że białko jest najbardziej sycącym makroskładnikiem, a wszystkie posiłki, które wymieniłam powyżej, praktycznie go nie dostarczają” – pisze dietetyczka. 

Oprócz tego, jak dodaje Reguła, obecność błonnika, białka i tłuszczów w posiłku skutecznie obniża indeks glikemiczny produktów węglowodanowych. Według niej jest to bardzo dobrze widoczne w powyższych przypadkach owoców, suszonych owoców, makaronu czy pieczywa, które niekoniecznie zawsze wybieramy w wersji pełnoziarnistej.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Komponowanie posiłków w praktyce

Jak więc komponować posiłki, żeby nie pomijać cennego białka? Anna Reguła na konkretnych przykładach pokazuje, jak poprawić konstruowanie zbilansowanych dań:

  • sorbet – to głównie owoce i cukier. Jak wyjaśnia dietetyczka, zamieniając go na małego loda śmietankowego, w najlepszej wersji z orzechami, dodajemy tam komponenty białkowe, tłuszczowe i nieco błonnika pochodzącego z orzechów;
  • frytki z keczupem węglowodany i tłuszcze. Według Reguły lepiej wprowadzić białko z jogurtu oraz błonnik z warzyw;
  • baton daktylowy – dietetyczka podkreśla, że lepszym wyborem będzie np. baton daktylowy z kefirem. Dodanie źródła białka korzystniej wpłynie na sytość oraz glikemię i insulinemię poposiłkową.

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 251 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Masło ghee

Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis

koktajl białkowy

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

×