Przejdź do treści

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

lody malinowe
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje!/ Zdjęcie: Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru, a zobaczysz, że ukoronowaniem obiadu nie musi być bomba kaloryczna. To jest pyszne!

Dlaczego lepiej unikać cukru?

Słyszysz hasło: „deser bez cukru” i brzmi to dla ciebie równie atrakcyjnie jak szampan bez bąbelków. Zastanawiasz się, czy coś takiego w ogóle można nazwać deserem… A jednocześnie dobrze wiesz, że cukier ma zszarganą reputację i podstępny charakter. Lekarze i dietetycy stawiają go w jednym rzędzie z innymi produktami, które wyrządzają największe szkody w naszym organizmie, takimi jak: sól, mąka, alkohol i inne używki. Biała trucizna to w pełni zasłużony epitet. Warto też zdać sobie sprawę, że cukier uzależnia. Jest jednym z tych cudownych poprawiaczy nastroju, pod wpływem którego mózg produkuje serotoninę odpowiedzialną za dobre samopoczucie. Nic dziwnego, że tak chętnie po niego sięgamy.

Na szczęście można inaczej. Warto wiedzieć, jak przygotować zdrową, pyszną alternatywę, czyli prosty deser bez cukru, który przyniesie korzyść, a nie spustoszenie dla organizmu, a jednocześnie ucieszy i zaskoczy twoje kubki smakowe. Wypróbuj nasze łatwe przepisy na deser bez cukru – zdziwisz się, jak świetnie może smakować mus czekoladowy z awokado czy bananowo-malinowe lody z samych owoców. Koniecznie podawaj desery bez cukru dzieciom – od małego ucząc je, że smak słodki to nie tylko baton czy ciastko.

Mus czekoladowy z awokado dla 2 osób

– 1 duże lub 2 małe miękkie awokado
– 2 miękkie banany
– 2 czubate łyżki kakao lub więcej (bez cukru oczywiście!)
– do ozdoby: płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub owoce sezonowe

Obrane ze skórki awokado zmiksuj z bananami na gładką masę, dodaj kakao, wymieszaj – i gotowe. Nałóż do miseczek i udekoruj płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub ulubionymi owocami. Pyszne z malinami.

Kulki energii

– garść pestek słonecznika
– garść migdałów
– garść orzechów włoskich
– garść rodzynek
– 4 suszone daktyle
– 2 śliwki suszone
– szczypta soli
– opcjonalnie: 1 łyżka tahiny (pasty sezamowej)
– obtaczamy w: kakao, cynamonie, wiórkach kokosowych – do wyboru

Pestki, orzechy i suszone owoce namoczyć przez 4 godziny w wodzie. Po 2 godzinach zmienić wodę. Namoczone składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Aby dodać masie spoistości, można dolać trochę wody z moczenia, ale ostrożnie, żeby masa nie zrobiła się za rzadka. Do smaku dodać 1 łyżkę tahiny i 2 szczypty soli, ewentualnie 4 łyżeczki kakao, jeśli chciałoby się uzyskać kulki czekoladowe. W dłoniach formować kulki i obtaczać wedle uznania w wiórkach kokosowych, cynamonie lub kakao. Baaardzo słodkie i sycące. Znakomicie zaspokoją zachciankę na słodycze.

Lody malinowe dla 2 osób

– 3 dojrzałe banany
– ½ kg malin

Pokrojone w plasterki banany i maliny włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Po wyjęciu odczekać 15 minut, a następnie zmiksować. Przełożyć do miseczek i podawać. Można posypać świeżymi owocami. Takie lody są pyszne! Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich śmietany i cukru.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?