Przejdź do treści

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Cukier kokosowy
Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena Istock,com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

W ostatnich latach produkty kokosowe cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Nie inaczej jest w przypadku cukru kokosowego, który coraz częściej stosowany jest jako zamiennik cukru białego. Jego lekko kokosowo-karmelowy posmak i brązowy kolor, dzięki któremu pięknie się karmelizuje, powodują, że idealnie sprawdza się do wyrobu deserów oraz koktajli, także alkoholowych. Wielu uważa go za zdrowszą alternatywę cukru z buraka. Czy cukier kokosowy jest zdrowy? Jaki jest jego indeks glikemiczny i jakie są jego właściwości?

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy, występujący niekiedy pod nazwą gula java, to produkt pozyskiwany z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Sam proces wytwarzania cukru kokosowego jest dość czasochłonny i pracochłonny. Pierwszym etapem jest nacinanie w odpowiednim miejscu łodyg kwiatostanu, z których następnie wyciskany jest biały i słodki sok. Przez następne dni – co potrwać może nawet do dwóch miesięcy – sok spływa powoli do naczynia zawieszonego obok kwiatostanu. Jako ciekawostkę wskazać można, że z jednego drzewa uzyskać można nawet 280 litrów drogocennego soku. Kolejny krok to przelanie soku kokosowego do specjalnych kadzi, odparowanie do konsystencji gęstego syropy, by ostatecznie po jego zastygnięciu uformować bloczki lub ogrzewać dalej w celu uzyskania sypkiej konsystencji.

Cukier kokosowy – indeks glikemiczny i wartość odżywcza

Cukier kokosowy charakteryzuje się niższym niż w przypadku cukru białego indeksem glikemicznym. IG cukru kokosowego wynosi 35, choć należy zaznaczyć, że spotkać można się także ze źródłami, które wskazują, że indeks równy jest 54.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

W skład cukru z kokosa wchodzi głównie sacharoza – około 70 proc., glukoza – około 3 proc. oraz fruktoza – około 3 proc. Jaka jest jego wartość odżywcza? Dość powszechny był pogląd, że cukier kokosowy jest zdrowy, a z pewnością zdrowszy niż cukier biały. Zawiera on bowiem wiele witamin i składników mineralnych, w tym m.in. białko, tłuszcz, azot, fosfor, potas, wapń, magnez, sód, chlor, siarkę, bor, cynk, mangan, żelazo, miedź, witaminę B1 i C. Warto jednak zauważyć, że są to ilości śladowe.

Cukier kokosowy zawiera 381 kcal na 100 gram, czyli nieznacznie mniej niż cukier biały.

Cukier kokosowy – właściwości

Cukier kokosowy charakteryzuje się lekko kokosowo-karmelowym posmakiem i ciemnym kolorem. Wygląda zatem podobnie jak cukier trzcinowy. Wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni do wyrobów ciast i deserów. Doskonale komponuje się także z koktajlami, napojami,  w tym drinkami alkoholowymi. Możesz z powodzeniem dodać go do kawy, zastępując cukier biały w proporcji 1:1.

Z uwagi na swój kokosowy posmak wykorzystywany jest także do przygotowywania wykwintnych potraw, w tym słodko-kwaśnych sosów.

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Cukier kokosowy a ksylitol

Cukier kokosowy różni się dość znacząco od ksylitolu. Przede wszystkim ksylitol cechuje się niższym indeksem glikemicznym – jego IG wynosi siedem oraz wartością odżywczą – około 240 kcal na 100 gram. Zaletą ksylitolu jest także to, że zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy, a co więcej, może być wykorzystywany w pastach do zębów. Ksylitol, który jest równie słodki co cukier biały, nie różni się niemal od niego smakiem. Dlatego, jeżeli kierujesz się walorami smakowymi, cukier kokosowy może okazać się ciekawszym wyborem.

Cukier kokosowy a cukier trzcinowy

Porównując cukier kokosowy z cukrem trzcinowym można zauważyć, że posiadają one zbliżoną wartość energetyczną. Cukier trzcinowy zawiera bowiem 390 kcal w 100 gramach. Jego indeks glikemiczny jest zaś wyższy niż cukru kokosowego i wynosi 87. Mają one podobny, ciemniejszy kolor, choć należy zaznaczyć, że cukier trzcinowy może przybrać także barwę jaśniejszą. Mają także podobny smak.

badanie cukru

Cukier kokosowy – cena

Cukier kokosowy to produkt, który coraz łatwiej znaleźć na sklepowych półkach. Warto jednak wybierać cukier w sprawdzonych miejscach, takich jak sklepy z żywnością ekologiczną czy orientalną, a także w dobrze zaopatrzonych sklepach wielkopowierzchniowych.

Cukier z kokosa jest stosunkowo drogim zamiennikiem białego cukru. Cena cukru kokosowego waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za kilogram.

 

Źródła:

  1. J. Jessa, K. Hozyasz, Wartość zdrowotna produktów kokosowych, Pediatria Polska 2015.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×