Przejdź do treści

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chipsy warzywne pomogą w bardzo smaczny sposób zwiększyć ilość spożywanych na co dzień warzyw. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i pół godziny w kuchni, by otrzymać zdrową przekąskę, która zastąpi silnie przetworzone produkty dostępne na sklepowych półkach. W tym artykule podpowiadamy, jak zrobić domowe chipsy z piekarnika.

Chipsy warzywne – jak zrobić?

Chipsy warzywne są zdrową przekąską, która świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla wysoko przetworzonych, bogatych w tłuszcze smażonych chipsów dostępnych w sklepach. Przygotujesz je bardzo szybko z wykorzystaniem prostych składników – wybranych warzyw (najlepiej sprawdzą się te o niskiej zawartości wody, w tym tradycyjnie – ziemniaki, ale także bataty, buraki, marchew, pietruszka czy jarmuż), oleju roślinnego (np. oliwy z oliwek) oraz ulubionych przypraw.

Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika

Zdrowe chipsy z ziemniaków możemy zrobić w domu w pół godziny. Dzięki wykorzystaniu procesu pieczenia zamiast smażenia otrzymana przekąska zawiera znacznie mniej tłuszczu i jest niskokaloryczna. Wypróbuj poniższy przepis na zdrowe ziemniaczane chipsy z piekarnika.

Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • inne wybrane przyprawy: papryka słodka mielona (jeśli chcemy zrobić chipsy paprykowe), zioła (np. suszony koperek, tymianek, rozmaryn, mieszanka ziół prowansalskich), kmin rzymski, cebula w proszku, czosnek granulowany.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i osusz.
  3. Ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plastry – najlepiej przy użyciu mandoliny. Jeśli jej nie posiadasz, wykorzystaj ostry nóż do warzyw lub obieraczkę.
  4. Plasterki ziemniaków bardzo dokładnie osusz przy użyciu ręcznika kuchennego. Ten etap jest bardzo ważny, żeby uzyskać chrupiące chipsy.
  5. Osuszone plastry ziemniaków przełóż do miski i wymieszaj z oliwą z oliwek, solą oraz (opcjonalnie) innymi przyprawami.
  6. Ziemniaki porozkładaj – w jednej warstwie, zachowując przestrzenie między plastrami – na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia.
  7. Piecz plasterki ziemniaków przez 5-15 minut aż nabiorą złotego koloru. Podczas pieczenia miej je na oku – czas obróbki termicznej może różnić się znacząco w zależności m.in. od użytego piekarnika, wybranego gatunku ziemniaków oraz wielkości i grubości plastrów.
  8. Pozostaw chipsy ziemniaczane do wystudzenia.
  9. Najlepiej smakują tego samego dnia, jednak możesz spożywać je po upieczeniu jeszcze przez 2-3 dni.

Przepisy na chipsy z warzyw

Marchewka, pietruszka, burak, a może jarmuż? Nie musimy ograniczać swojej kulinarnej wyobraźni do chipsów tradycyjnie przyrządzanych z ziemniaków. Przygotowaliśmy propozycje na chrupiące dietetyczne przekąski z wykorzystaniem całej gamy warzyw.

Chipsy z innych warzyw możesz przyrządzić w taki sam sposób jak chipsy ziemniaczane. Wystarczy, że dobierzesz odpowiednie przyprawy i będziesz kontrolować czas pieczenia, dostosowując go do określonego produktu (warzywa o dużej zawartości cukrów i niskiej zawartości wody, np. bataty, upieką się szybciej niż klasyczne ziemniaki).

Chipsy z pietruszki

Chipsy z pietruszki smakują wyśmienicie, jeśli przyprawimy je ziołami, takimi jak tymianek. Polecamy przygotować je z następujących proporcji składników:

  • 500 gramów pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego.

Chipsy z batatów

Słodki smak batatów świetnie kontrastuje z solą i takie klasyczne zestawienie nie potrzebuje już żadnych dodatków, by uzyskać głębię – choć oczywiście eksperymenty z dodawaniem przypraw również mogą przynieść pozytywne rezultaty. Do przyrządzenia podstawowej wersji chipsów z batatów wystarczą trzy składniki:

  • 1 duży słodki ziemniak,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Chipsy z marchewki

Do zrobienia domowych chipsów z marchewki z czosnkiem będziesz potrzebować:

  • 500 gramów marchewki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego.

Chipsy z jarmużu

Jarmuż jest jednym z warzyw o najwyższej wartości odżywczej, a w formie pieczonej powinien przypaść do gustu nawet osobom, które nie przepadają za nim w wersji surowej lub gotowanej. Szczególnie jeśli domowym chipsom w wersji fit nadamy smak dzięki intensywnym przyprawom, takim jak chilli, kmin rzymski oraz wędzona papryka. Do zrobienia chipsów z jarmużu możesz wykorzystać następujące proporcje składników:

  • 100 gramów jarmużu (z usuniętymi grubymi łodyżkami, porwanego na kawałki);
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • ¼ łyżeczki soli;
  • ¼ łyżeczki chilli;
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego;
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej.

Chipsy z buraka

Burak smakuje świetnie w towarzystwie ziół o zdecydowanym smaku. W związku z tym szczególnie polecamy chipsy z tego warzywa przyprawione z rozmarynem, z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Do ich zrobienia będziesz potrzebować:

  • 500 gramów buraków,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • dużej szczypty świeżo mielonego gruboziarnistego pieprzu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?