Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Masz ochotę na ciepłe śniadanie? Starą dobrą owsiankę przyrządzimy z kurkumą. Kurkumina, która nadaje jej żywy pomarańczowy kolor, jest silnym przeciwutleniaczem – chroni też organizm przed wirusami i ma działanie przeciwzapalne.
Właściwości kurkumy
Spożywanie kurkumy obniża też poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, zapobiega zawałowi serca i pozytywnie wpływa na stawy. Kurkumina odbudowuje komórki nie tylko w mózgu – zapobiegając chorobie Alzheimera, ale i przyspiesza gojenie ran. Jej pozytywnych właściwości jest jeszcze więcej, warto więc raczyć się na przykład kawą z dodatkiem kurkumy czy wypić szklaneczkę takiego korzennego napoju na wieczór, by zapobiec przeziębieniom i infekcjom.
Kurkumę w proszku zna chyba każdy. Ważne, by kupując ją, wybrać produkt jak najlepszej jakości – wtedy wiemy, że nie będzie ona zanieczyszczona. Jeśli chodzi o korzeń, pamiętaj, że barwi dłonie i kuchenne sprzęty.
Obecnie hitem jest złote mleko. Składniki złotego mleka to nabiał i przyprawy z pomarańczowym korzeniem na czele. Przyprawy można połączyć z mlekiem roślinnym i zwierzęcym, a jeśli nie macie świeżej kurkumy, spokojnie możecie wykorzystać wersję sproszkowaną.
Ważnym składnikiem jest tu tłuszcz, który sprawia, że wchłanianie cennych składników z kurkumy jest łatwiejsze. Kurkumę warto łączyć też z oliwą, olejem kokosowym lub olejem z awokado. Innym składnikiem, który ułatwi czerpanie drogocennych składników z tego korzenia, jest pieprz. Wystarczy szczypta, by znacząco zwiększyć przyswajalność drogocennych składników.
Do naszego złotego mleka – jako bazy do owsianki, puddingu lub koktajlu – warto dodawać inne produkty, które hamują aktywność enzymu, dezaktywującego kurkuminę. Łączmy więc złote mleko z winogronami, jarmużem, szpinakiem, borówkami, żurawiną i jabłkami.
Owsianka na złotym mleku – składniki
Zdjęcie: Marta Kornak
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 2/3 łyżeczki mielonej kurkumy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta pieprzu,
- 1 szklanka mleka.
Dodatki:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżeczka miodu,
- ulubione owoce.
Wszystkie składniki złotego mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Kiedy mleko zawrze, zmniejszamy ogień i dosypujemy płatki owsiane. Gotujemy około 10 minut, aż owsianka zgęstnieje i osiągnie ulubioną konsystencję. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód. Przelewamy do miseczki dodajemy garść ulubionych owoców.
Marta Kornak – autorka bloga Kornik w kuchni, miłośniczka niebanalnych potraw, azjatyckich smaków i kolorów w kuchni. Piecze ciasta na zamówienia, a prawdziwy spokój daje jej pieczenie domowego chleba.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?