Przejdź do treści

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Za oknem babie lato, jakiego dawno nie było! Jak je celebrować i zatrzymać je jak najdłużej? To proste – przygotowując dania, które łączą w sobie to, co najlepsze z lata, ale dodając też trochę jesieni. Idealnie nadają się do tego soczyste, słodkie figi, na które teraz mamy sezon.

Letnio-jesienne pyszności

Pyszne i pożywne śniadanie to z pewnością dobre rozpoczęcie dnia, tym bardziej jeśli smak dorównuje bogactwu wartości odżywczych. Dzisiejsza propozycja to wegański jogurt kokosowy w towarzystwie fig i odrobiny miodu gryczanego, który doda naturalnej słodyczy. To tak uniwersalne danie, że możesz skomponować wraz z ulubionymi dodatkami, np. migdałami lub domową granolą. Brzmi pysznie? Sięgnij po przepis.

To, że figi są świetnie na trawienie, pewnie wiecie, ale mają jeszcze kilka innych, równie istotnych właściwości, m.in. obniżają poziom cholesterolu i regulują pracę układu krwionośnego. Wszystko to za sprawą dużej zawartości błonnika oraz potasu. Owoce fig zawierają również silne przeciwutleniacze, mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwzapalne. Podsumowując – samo dobro!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Wegański jogurt kokosowy z figami – przepis

Składniki na domowy jogurt kokosowy:

– ½ l mleka kokosowego
– ½ opakowania żywych kultur bakterii lub 2 łyżki gotowego wegańskiego jogurtu
– 1-2 łyżki cukru

*gotowy jogurt kokosowy możecie również kupić, ale przygotowanie tego domowego jest bardzo proste i dzięki temu możecie być pewni, że nie ma w nim żadnych nieproszonych dodatków

Dodatki:

– 2-3 figi
– garść granoli
– kilka/ kilkanaście rozdrobnionych migdałów
– 1-2 łyżki miodu gryczanego

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Przygotowanie:

Zaczynamy od podgrzania mleka do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza (konieczny będzie termometr), a następnie dodajemy cukier i mieszamy. Kolejno dodajemy bakterie i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną bazę na jogurt przelewamy do słoika, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-13 godzin). Po tym czasie jogurt jest już gotowy i możemy przechowywać go w lodówce do 7 dni.

Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy granolę, migdały oraz pokrojone na ćwiartki, dojrzałe owoce fig. Danie polewamy delikatnie miodem gryczanym.


Karolina Piwowar  kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

"Osoby poddawane od najmłodszych lat dietom odchudzającym łączy pewien syndrom" - pisze Agata Głyda

„Osoby poddawane od najmłodszych lat dietom odchudzającym łączy pewien syndrom. Bardzo cierpią, lecz nikt o tym nie wie” – pisze Agata Głyda

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Kinga Rusin: Nie da się schudnąć, w zdrowy sposób, 15 kg w tydzień! To niemożliwe bez narażenia swojego zdrowia czy nawet życia

Kinga Rusin ostrzega przed oszustami! „Nie da się schudnąć, w zdrowy sposób, 15 kg w tydzień! To niemożliwe bez narażenia swojego zdrowia czy nawet życia”

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

„Czasem pacjenci decyzję o operacji podejmują z prozaicznych powodów – nie mogą wejść po schodach czy zawiązać buta”. O leczeniu otyłości olbrzymiej mówi dr Michał Duchnik

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

×