Przejdź do treści

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Tekst o przygotowaniu wegańskiego jogurtu kokosowego z figami. Na zdjęciu: Miska jedzenia z łyżką i szklanka płynu - HelloZdrowie
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?

Za oknem babie lato, jakiego dawno nie było! Jak je celebrować i zatrzymać je jak najdłużej? To proste – przygotowując dania, które łączą w sobie to, co najlepsze z lata, ale dodając też trochę jesieni. Idealnie nadają się do tego soczyste, słodkie figi, na które teraz mamy sezon.

Letnio-jesienne pyszności

Pyszne i pożywne śniadanie to z pewnością dobre rozpoczęcie dnia, tym bardziej jeśli smak dorównuje bogactwu wartości odżywczych. Dzisiejsza propozycja to wegański jogurt kokosowy w towarzystwie fig i odrobiny miodu gryczanego, który doda naturalnej słodyczy. To tak uniwersalne danie, że możesz skomponować wraz z ulubionymi dodatkami, np. migdałami lub domową granolą. Brzmi pysznie? Sięgnij po przepis.

To, że figi są świetnie na trawienie, pewnie wiecie, ale mają jeszcze kilka innych, równie istotnych właściwości, m.in. obniżają poziom cholesterolu i regulują pracę układu krwionośnego. Wszystko to za sprawą dużej zawartości błonnika oraz potasu. Owoce fig zawierają również silne przeciwutleniacze, mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwzapalne. Podsumowując – samo dobro!

Wegański jogurt kokosowy z figami – przepis

Składniki na domowy jogurt kokosowy:

– ½ l mleka kokosowego
– ½ opakowania żywych kultur bakterii lub 2 łyżki gotowego wegańskiego jogurtu
– 1-2 łyżki cukru

*gotowy jogurt kokosowy możecie również kupić, ale przygotowanie tego domowego jest bardzo proste i dzięki temu możecie być pewni, że nie ma w nim żadnych nieproszonych dodatków

Dodatki:

– 2-3 figi
– garść granoli
– kilka/ kilkanaście rozdrobnionych migdałów
– 1-2 łyżki miodu gryczanego

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Przygotowanie:

Zaczynamy od podgrzania mleka do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza (konieczny będzie termometr), a następnie dodajemy cukier i mieszamy. Kolejno dodajemy bakterie i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną bazę na jogurt przelewamy do słoika, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-13 godzin). Po tym czasie jogurt jest już gotowy i możemy przechowywać go w lodówce do 7 dni.

Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy granolę, migdały oraz pokrojone na ćwiartki, dojrzałe owoce fig. Danie polewamy delikatnie miodem gryczanym.


Karolina Piwowar  kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?